lejlamo je napisao/la: ↑12 aug 2020, 13:03
ja razumijem potrebu u vremenu kada je žena bila u nepovoljnom položaju, kada su sahranjivali živu žensku novorođenčad, kada se bilo jako teško izboriti za sebe ako si žena da je islam uzeo u zaštitu na način na koji jeste i podržavam ....
no, nije mi jasno da su i nakon toliko vremena i dalje isti ti odnosi, u kojima se žena prikazuje kao neko kome treba da se govori kako će i šta će, koja treba da je poslušna ako želi biti zaštićena od strane muškarca, i sl.
i ovaj hadis u kojem se kaže da su prema ženama velikodušni samo plemeniti ljudi (to valjda važi za sve insane, velike i male, ž i m...da budu velikodušni i pažljivi), čiji smisao vidim u tom prošlom vremenu, da bi odvratili muškarce od iživljavanja....sada mi je diskutabilno što se i dalje ističe ta nesposobnost i obespravljenost.
Koliko razumijem ( a mozda i grijesim) ti ovaj hadis pratis u vremenskom kontekstu. I OK je to, zaista. Jer ima hadisa koji su zaista specificni za to vrijeme (pocetke islama).
Medjutim, nismo li svi svjedoci koliko samo policija sirom svijeta ima posla sa agresivnim muzevima? To se nikada nije promijenilo, od momenta odkada su ljudi stvoreni. Mnogi muskarci su skloni zloupotrebi svoje (obicno) vece fizicke snage prema svim svojim suprugama.
Zato ovaj hadis ne treba posmatrati samo u kontekstu vremena pocetka islama. Ovaj hadis je univerzalan za svako vrijeme, proslo i buduce.
Samo zamisli svijet, hipoteticki, u kom su svi muskarci muslimani i uvijek svjesni ovog hadisa. Mislim da bi policija imala jako malo posla (naravno, ovim ne zelim da kazem da su samo muslimani vjernici ovakvi prema zenama, kao sto je receno u hadisu; ima tu i kucnog odgoja i osobnosti muskarca, no islam je muslimanu preci od bilo kog zakona, te ce svaki ako je iole jak vjernik,i postupati po njemu).
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.