Islam: Pitanja i odgovori

Vjeroispovijesti, i smisao...
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Re: Islam: Pitanja i odgovori

Post Postao/la Heidi »

Malena je napisao/la: 26 jan 2021, 13:46
Heidi je napisao/la: 26 jan 2021, 13:42 Ucim I ja kao I hodza?
Mislila sam da tu ima razlike u tempu ili izgovaranju?
Ne, Kur'an učiš ili s tedžvidom šzo znači potpuno pravilno izgovaranje, ili bez tedžvida šzo je pretežno način učenja ljudi koji nisu naučili sva pravila izgovaranja.
Hodža uči sa ti, ja, bez tedžvida.
Ali ne znači da ne možemo naučiti pravilan izgovor, koji se odnosi na izgovaranje pojeeinih harfova, gdje trrba praviti pauze gdje treba prelaziti. Dužina izgovora harfa itd.
Da, to je to. Nisam vise mogla da se sjetim kako se zove.

Koliko ti je vremena potrebno da ucis cijeli Kuran?
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Malena je napisao/la: 26 jan 2021, 13:48
Atomic je napisao/la: 26 jan 2021, 13:42 Ja sam znatno popustio s ucenjem kako sam krenuo s njemackim :necu
Ranije sam svakodnevno po nekoliko stranica.
Došla sam do pola hatme, kaf sam počela s fakultetom. Sad za sad učim Ja'sin kad god sam u prilici, što mi je ujedno i vježba da ne bih zaboravila. Ali ako Bog da, za koji mjesec vraćam se hatmi da stavim tačku na taj dio moga imana.
Nisam jos citav,oko 530 stranice.Napustio sam u dzamiji bas kad je krenulo ucenje iz pocetka,onda sam samostalno pomalo kod kuce :d
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Koliko god je bitno naučiti, toliko je bitno i sačuvati znanje, ako se ne praktikuje, zaboravi se, ne samo tedzvid, nego i harfovi...
Inače, učim kada želim, nekada po redu, nekada odaberem suru, stranicu ili ajet koji mi iz nekog razloga tada odgovara... nekada se fokusiram na tefsir, zavisi, od mene, vremena...
Daleko od toga da sam zadovoljna svojim nivoom, ali nijet je bitan, i trud...
2
2 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

Heidi je napisao/la: 26 jan 2021, 13:54

Ne, Kur'an učiš ili s tedžvidom šzo znači potpuno pravilno izgovaranje, ili bez tedžvida šzo je pretežno način učenja ljudi koji nisu naučili sva pravila izgovaranja.
Ali ne znači da ne možemo naučiti pravilan izgovor, koji se odnosi na izgovaranje pojeeinih harfova, gdje trrba praviti pauze gdje treba prelaziti. Dužina izgovora harfa itd.
Da, to je to. Nisam vise mogla da se sjetim kako se zove.

Koliko ti je vremena potrebno da ucis cijeli Kuran?
Ne bih mogla tačno precizirati, ali meni bi trebalo mjesec dana svakodnevnog učenja za čitav Kur'an.
2
2 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8296

Post Postao/la Bella_ »

Malena je napisao/la: 26 jan 2021, 13:41 Nijet je predivan.
Ja koliko znam, nema nikakve prepreke da učiš prije Ramazana pa da ponovo počneš iz početka kad nastane Ramazan.
Alu najbolje bi bilo da napraviš plan koliko dnevno možeš proučiti stranica, pa da se organizuješ i završiš prije Ramazana cijeli Kur'an, tako da početkom Ramazana mirne duše ideš iz početka.
Naravno uzmi u obzir dane kad ne možeš učiti, pa rasporedi koliko dnevno možeš preći.

@Heidi Kur'an se ne čita, Kur'an se uči :cvijece
Hvala ti na odgovoru :srce
Ja sam uz Ramazan cijeli Kur’an proučila, sa nekoliko dana pauze jer sam imala svoje vrijeme. Tako da sam postigla sto sam nanijetila.
Samo sam sada nesigurna, da li ću stići a nekako mi nije pravilno da pođem pa ne dovršim.
A sve mi nešto danima u meni govori da pođem ga uciti, vuče me, to je neobjašnjivo.

Možda ću uraditi ovako kao @Dina, jer i to je lijepo.
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Heidi je napisao/la: 26 jan 2021, 13:42 Ucim I ja kao I hodza?
Mislila sam da tu ima razlike u tempu ili izgovaranju?
Ja ucim Kur’an na bosanskom jeziku, znaci sa lijeve strane je bosanski a sa desne arapski.
Prije učenja Kur’ana ja proučim Dovu prije učenja i kad završim cijeli Kur’an proučim Dovu. Imaju Dove u “zbirka dova” knjizi. Dove prije i poslije učenja Kur’ana.
Ja mislim i govorim samo za sebe, da je bitno da Kur’an ne stoji i sakuplja prašinu, pa kako god ga učio i izgovarao, bitno je da se uči sa srcem i preda se cijelom dušom.
4
3 slika 1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

@Ljepoto lijepo je kako god. Svaki proučeni harf ima svoju vrijednost i ako Bog da kad bude Sudnji da, svaki harf će se zauzimati za tebe.
Još kad imaš volju, uzmi, uči... Ajet, stranicu, suru... Svejedno.
Milostivi zna :ljub
2
1 slika 1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Malena je napisao/la: 26 jan 2021, 14:58 @Ljepoto lijepo je kako god. Svaki proučeni harf ima svoju vrijednost i ako Bog da kad bude Sudnji da, svaki harf će se zauzimati za tebe.
Još kad imaš volju, uzmi, uči... Ajet, stranicu, suru... Svejedno.
Milostivi zna :ljub
Znam i zbog tog mi duša još punija i vise srce hrli :srce
Hvala ti ljepoto na odgovorima i sto si se zauzela za mene.
:cvijece
2
1 slika 1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Bella_ je napisao/la: 26 jan 2021, 13:06 @Fatih
ili neko drugi ko zna;
Voljela bih po drugi put da krenem da ucim Kur’an ali nisam sigurna da li ću stići da ga proučim do početka Ramazana, jer ću ga tada sigurno uciti, posebno je to uciti ga uz Ramazan.
Mogu li ga početi uciti pa dokle dođem, kad pođe Ramazan da ga krenem uciti od početka.?
Ili da ipak sačekam Ramazan?
malo zapetljano, ja smotana🙈🤦‍♀️
Nikada nije ni kasno, ni rano uciti Kur'an. Kur'an treba da bude nasa svakodnevnica, naravno, onoliko koliko mu vremena mozemo posvetiti. Sto se Ramazana tice, da, kao sto je vec Malena i rekla, ti pocni, bez obzira da li ce ces stici do Ramazana ili ne. Za vrijeme Ramazana, inace, sve ibadete treba intenzirati, pa tako u ucenje Kur'ana. Ali, ne moras da racunas hoces li moci "do Ramazana" da proucis cijeli. Uci koliko mozes, a za vrijeme Ramazana mozes poceti ispocetka.

Jedno treba uvijek da nam bude na umu: Kur'an ce biti jedan od "jacih svjedoka", za ili protiv nas, na Dan kada se budu svodili racuni.

Da ti Allah s.v.t pomogne u tvom nijjetu. :ok
3
2 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Bella_ je napisao/la: 26 jan 2021, 14:47

Ja ucim Kur’an na bosanskom jeziku, znaci sa lijeve strane je bosanski a sa desne arapski.
Prije učenja Kur’ana ja proučim Dovu prije učenja i kad završim cijeli Kur’an proučim Dovu. Imaju Dove u “zbirka dova” knjizi. Dove prije i poslije učenja Kur’ana.
Ja mislim i govorim samo za sebe, da je bitno da Kur’an ne stoji i sakuplja prašinu, pa kako god ga učio i izgovarao, bitno je da se uči sa srcem i preda se cijelom dušom.
Apolutno. Mnogi ne citaju ni prevod znacenja Kur'ana, zbog toga sto ne znaju uciti na arapskom. Samo ti radi ono sto znas i mozes. (Ipak, koliko god znas mozda napamet, od kracih sura, uci ih na arapskom - veci je sevab). :cool
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:12
Bella_ je napisao/la: 26 jan 2021, 14:47

Apolutno. Mnogi ne citaju ni prevod znacenja Kur'ana, zbog toga sto ne znaju uciti na arapskom. Samo ti radi ono sto znas i mozes. (Ipak, koliko god znas mozda napamet, od kracih sura, uci ih na arapskom - veci je sevab). :cool
Zasto je veci sawab?
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17053

Post Postao/la Polaris »

Za nekoga ko ne zna nista da uci, ne zna da klanja, ne zna nista sto se tice vjere sta je prvo sto bi trebao da nauci? Odakle poceti?
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Ariel je napisao/la: 27 jan 2021, 12:38 Za nekoga ko ne zna nista da uci, ne zna da klanja, ne zna nista sto se tice vjere sta je prvo sto bi trebao da nauci? Odakle poceti?
Euzu Bismilu
Fatihu
Felek
Nas
Kulhuvallahu
Iza Džae
Etehijatu Salavate i Allahume Rabbena dovu

To ti je minimum za namaze što ti treba.
4
3 slika 1 slika
I say what I think, I think what I say
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Ariel je napisao/la: 27 jan 2021, 12:38 Za nekoga ko ne zna nista da uci, ne zna da klanja, ne zna nista sto se tice vjere sta je prvo sto bi trebao da nauci? Odakle poceti?
Ako vec pitas, a u tvom pitanju stoji i namaz, onda je to i odgovor: Klanjanje. Naravno, nesto malo moras nauciti napamet da bi klanjala, ali, kada bilo sta stavimo kao "sta je najprece", to ce uvijek biti namaz.

A, pretpostavljam da znas osnove islamskog ucenja (ako ne, onda je TO prvo sto bi trebala nauciti), ali, bas ono samo osnovno. U svakom drugom slucaju, to je namaz. (Ako nikada nisi izgovorila kelime-i-sehadet, to je prvi islamski sart, trebala bi da to uradis, ali, samo ako zaista vjerujes u ono sto on predstavlja - ukratko, da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed s.a.v.s njegov rob i Poslanik).

P.S.

Radim nesto ne kompjuteru, pa sam mozda negdje nejasan i nedorecen. Slobodno me pitaj/ispravi/dopuni, ako primijetis nesto sto "odudara". Ne bih volio da napisem nesto sto ce neko poslusati, a nije tacno, jer to je onda i moj grijeh sve dok to ta osoba radi. :ok
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 12:36
Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:12

Zasto je veci sawab?
Za svaki prouceni harf, musliman ima po jedan sevab, kada se uci na arapskom jeziku (jos ako razumije arapski jezik, dobija i dodatni sevab time sto ucenjem sebe podsjeca na Allahove rijeci). Dok sa druge strane, onaj koji cita prevod, ima ovaj drugi sevab koji sam pomenuo. Nema za svako slovo koje procita sevab, nego sto citanjem razmislja o poruci i uputi Gospodara svih svjetova.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:57
Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 12:36

Zasto je veci sawab?
Za svaki prouceni harf, musliman ima po jedan sevab, kada se uci na arapskom jeziku (jos ako razumije arapski jezik, dobija i dodatni sevab time sto ucenjem sebe podsjeca na Allahove rijeci). dok sa druge strane, onaj koji cita prevod, ima ovaj drugi sevab koji sam pomenuo. Ne sa svako slovo koje procita, nego sto citanjem razmislja o poruci i uputi Gospodara svih svjetova.
Jel ima neki ajet koji govori o tome? Ili je to zvanicni stav uleme?

Ja se ne slazem s tim.

Podsjecanje na Allahove rijeci je kad ucis na bilo kojem.jeziku.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 12:58
Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:57

Za svaki prouceni harf, musliman ima po jedan sevab, kada se uci na arapskom jeziku (jos ako razumije arapski jezik, dobija i dodatni sevab time sto ucenjem sebe podsjeca na Allahove rijeci). dok sa druge strane, onaj koji cita prevod, ima ovaj drugi sevab koji sam pomenuo. Ne sa svako slovo koje procita, nego sto citanjem razmislja o poruci i uputi Gospodara svih svjetova.
Jel ima neki ajet koji govori o tome? Ili je to zvanicni stav uleme?

Ja se ne slazem s tim.

Podsjecanje na Allahove rijeci je kad ucis na bilo kojem.jeziku.
Sura Jusuf - 2. ajet:

"Objavljujemo je kao Kur´an na arapskom jeziku, da biste razumjeli."

Postoji mnostvo ucenjaka koji su rekli svoj stav o ovome, koji kazu ovo sto sam i ja napisao (naravno, ne rijec za rijec, ali potvrdjuju ovo sto sam napisao).

Necu navoditi imena ucenjaka, da ne bi neko pomislio da preferiram ovoga ili onoga. Ali, mislim da se ovo sigurno moze provjeriti na internetu, jer to je ipak nesto na cemu stoji sva ulema, bar ona koju sam ja slusao ili citao.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”