Islam: Pitanja i odgovori

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Islam: Pitanja i odgovori

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 13:07
Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 12:58
Jel ima neki ajet koji govori o tome? Ili je to zvanicni stav uleme?

Ja se ne slazem s tim.

Podsjecanje na Allahove rijeci je kad ucis na bilo kojem.jeziku.
Sura Jusuf - 2. ajet:

"Objavljujemo je kao Kur´an na arapskom jeziku, da biste razumjeli."

Postoji mnostvo ucenjaka koji su rekli svoj stav o ovome, koji kazu ovo sto sam i ja napisao (naravno, ne rijec za rijec, ali potvrdjuju ovo sto sam napisao).

Necu navoditi imena ucenjaka, da ne bi neko pomislio da preferiram ovoga ili onoga. Ali, mislim da se ovo sigurno moze provjeriti na internetu, jer to je ipak nesto na cemu stoji sva ulema, bar ona koju sam ja slusao ili citao.

Jel Dzozo sta vazio.o tome? :hehe

Hvala ti na odg. Ja ipak mislim.da nije tako ali...tefsir je znas i sam...pre pre pretezak

Bas sam.sad malo pogledala i svi kazu sawab je ali ne kao kad se uci na arapskom, jer samo tacan izgovor se vrjednuje...sto mi vas nema nikakve logike, jer bi po tome samo arapski.lingvisticari i jezikoslovci imali sawab od ucenja Kur'ana. Arapi imaju slenga, gutaju slova kad čitaju, jednako kao i bosanci i svaki drugi narod.

Ko je taj mimo Allaha koji moze izvrsiti gradaciju sawaba , narocito po ovom pitanju. ? Ne, ne postoji. Sto bi rekla.lrjla, ne prihvatam ovakav stav
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

I zamolio bih vas sve, ako primijetite nesto sa cim se ne slazete, molim vas da mi "ne ocutite". Napisite gdje mislite da grijesim, jer, svako od nas moze pogrijesiti. Cak bih vam bih zahvalan, ako biste to uradili. Mozda nesto napisem iz nehata, mozda iz neznanja. O ovoj temi covjek uci dok je ziv.

Ja sam svjestan da odgovaram i komentarisem prilicno direktno, ali tema je takva, da sebi, bar ovdje, ne smijem dati sebi za pravo da nesto "pakujem u celofan" i zasladjujem. Jednostavno, tema je takva. Opet vas molim, volio bih da mi ukazete na eventualne greske ili propuste, a ja bih se potrudio da dodatno dam argumente, ako mislim da sam napisao istinu, ali cu se i korigivati ako uvidim da sam pogrijesio.

Hvala vam unaprijed.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8296

Post Postao/la Bella_ »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:08
Bella_ je napisao/la: 26 jan 2021, 13:06 @Fatih
ili neko drugi ko zna;
Voljela bih po drugi put da krenem da ucim Kur’an ali nisam sigurna da li ću stići da ga proučim do početka Ramazana, jer ću ga tada sigurno uciti, posebno je to uciti ga uz Ramazan.
Mogu li ga početi uciti pa dokle dođem, kad pođe Ramazan da ga krenem uciti od početka.?
Ili da ipak sačekam Ramazan?
malo zapetljano, ja smotana🙈🤦‍♀️

Nikada nije ni kasno, ni rano uciti Kur'an. Kur'an treba da bude nasa svakodnevnica, naravno, onoliko koliko mu vremena mozemo posvetiti. Sto se Ramazana tice, da, kao sto je vec Malena i rekla, ti pocni, bez obzira da li ce ces stici do Ramazana ili ne. Za vrijeme Ramazana, inace, sve ibadete treba intenzirati, pa tako u ucenje Kur'ana. Ali, ne moras da racunas hoces li moci "do Ramazana" da proucis cijeli. Uci koliko mozes, a za vrijeme Ramazana mozes poceti ispocetka.

Jedno treba uvijek da nam bude na umu: Kur'an ce biti jedan od "jacih svjedoka", za ili protiv nas, na Dan kada se budu svodili racuni.

Da ti Allah s.v.t pomogne u tvom nijjetu. :ok
Hvala @Fatih na tako opširnom odgovoru.
Počet ću od četvrtka navečer akoBogda insAllah, pa dokle stignem.🤲
1
1 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:12
Bella_ je napisao/la: 26 jan 2021, 14:47

Ja ucim Kur’an na bosanskom jeziku, znaci sa lijeve strane je bosanski a sa desne arapski.
Prije učenja Kur’ana ja proučim Dovu prije učenja i kad završim cijeli Kur’an proučim Dovu. Imaju Dove u “zbirka dova” knjizi. Dove prije i poslije učenja Kur’ana.
Ja mislim i govorim samo za sebe, da je bitno da Kur’an ne stoji i sakuplja prašinu, pa kako god ga učio i izgovarao, bitno je da se uči sa srcem i preda se cijelom dušom.
Apolutno. Mnogi ne citaju ni prevod znacenja Kur'ana, zbog toga sto ne znaju uciti na arapskom. Samo ti radi ono sto znas i mozes. (Ipak, koliko god znas mozda napamet, od kracih sura, uci ih na arapskom - veci je sevab). :cool
To i radim.
Svaku dovu ili suru novu koju uzmem da ucim, kad je naučim napamet, ucim je na arapskom, jer znam šta ucim.
Kako je to lijepo i ispunjava insanovu dušu, kad naučiš napamet nešto novo, budeš tako ponosan.
Allah daje kome ON hoće.
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Bella_ je napisao/la: 27 jan 2021, 13:27
Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:08

Nikada nije ni kasno, ni rano uciti Kur'an. Kur'an treba da bude nasa svakodnevnica, naravno, onoliko koliko mu vremena mozemo posvetiti. Sto se Ramazana tice, da, kao sto je vec Malena i rekla, ti pocni, bez obzira da li ce ces stici do Ramazana ili ne. Za vrijeme Ramazana, inace, sve ibadete treba intenzirati, pa tako i ucenje Kur'ana. Ali, ne moras da racunas hoces li moci "do Ramazana" da proucis cijeli. Uci koliko mozes, a za vrijeme Ramazana mozes poceti ispocetka.

Jedno treba uvijek da nam bude na umu: Kur'an ce biti jedan od "jacih svjedoka", za ili protiv nas, na Dan kada se budu svodili racuni.

Da ti Allah s.v.t pomogne u tvom nijjetu. :ok
Ma nista bona, ja kada procitam da neko ovo radi, zeli da radi, to je za mene najveca nagrada. A sto se tebe tice, da ti Allah primi to dobro djelo, te da te obilato nagradi za to, na oba svijeta. Amin.
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 13:18

Sura Jusuf - 2. ajet:

Postoji mnostvo ucenjaka koji su rekli svoj stav o ovome, koji kazu ovo sto sam i ja napisao (naravno, ne rijec za rijec, ali potvrdjuju ovo sto sam napisao).

Necu navoditi imena ucenjaka, da ne bi neko pomislio da preferiram ovoga ili onoga. Ali, mislim da se ovo sigurno moze provjeriti na internetu, jer to je ipak nesto na cemu stoji sva ulema, bar ona koju sam ja slusao ili citao.

Hvala ti na odg. Ja ipak mislim.da nije tako ali...tefsir je znas i sam...pre pre pretezak

Bas sam.sad malo pogledala i svi kazu sawab je ali ne kao kad se uci na arapskom, jer samo tacan izgovor se vrjednuje...sto mi vas nema nikakve logike, jer bi po tome samo arapski.lingvisticari i jezikoslovci imali sawab od ucenja Kur'ana. Arapi imaju slenga, gutaju slova kad čitaju, jednako kao i bosanci i svaki drugi narod.

Ko je taj mimo Allaha koji moze izvrsiti gradaciju sawaba , narocito po ovom pitanju. ? Ne, ne postoji. Sto bi rekla.lrjla, ne prihvatam ovakav stav
Jeste i Djozo, medjutim, ne mogu da nadjem njegov stav. Dobro, znam da se salis. Ali, evo recimo ja sada bas, bojeci se za sebe, iako znam da sam citao o tome mnogo puta, nadjoh ovo:

"Što se tiče učenja Kur’ana: Učenje Kur’ana na arapskom jeziku nosi sa sobom, izmeðu ostalih, dvije velike koristi. Prva, za svaki proučeni harf čovjek će imati sevap – dobro djelo, kao što je spomenuto u vjerodostojnom hadisu. Druga, u tome je upoznavanje propisa vjere, što je neophodno svakom čovjeku muslimanu. Tako možemo kazati da čovjek ako čita Kur’an – prijevod značenja kur’anskih ajeta, to sigurno nosi sa sobom ovu drugu korist, upoznavanje propisa vjere. Takoðer, čitajući prijevod značenja čovjek može da razmišlja o Allahovim riječima, što je nareðeno vjernicima. Zbog svega spomenutog možemo kazati da je veoma korisno da čovjek čita prijevod značenja kur’anskih ajeta. Ali, teško je kazati da je ista nagrada za čitanje prijevoda kao i za učenje Kur’ana na arapskom jeziku. Što se tiče dova koje se uče nakon kur’anske hatme, ne postoji nikakva posebna dova koja se uči nakon hatme Kur’ana."

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

Eh, sada, na stranu sta ko misli o o Pezicu, znanje mu (kao i u slucaju Djoze), niko ne moze osporiti. Ovaj njegov odgovor dolazi iz istih izvora iz kojih sam ja povukao svoj odgovor, sto se vidi u nekoliko skoro identicnih recenica. Po meni, to znaci, da je to stav vecine uleme. Siguran sam da se moze naci jos mnogo drugih, ali sam ovaj izabrao, jer, skoro doslovce pise kao i u mom odgovoru.
1
1 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Ariel je napisao/la: 27 jan 2021, 12:38 Za nekoga ko ne zna nista da uci, ne zna da klanja, ne zna nista sto se tice vjere sta je prvo sto bi trebao da nauci? Odakle poceti?
Ja sam davno u jednoj knjizi procitala, sad ne znam bas riječ po riječ. Ali bio jedan čovjek došao kod Muhammeda s.a.v.s i on mu rekao kad je upitao šta da uči.
3 puta mu je rekao “Prouči”! Čovjek ga pitao šta da proučim Boziji Poslaniče?
“Prouči: Kul Huvallahu, Felek i Nas ujutro i navečer, tri puta. To ti je dovoljno za sve stvari”.

Od tada, svako jutro i noć proučim po tri puta, prije nego ustanem i prije nego legnem, i Ajetul Kursijju.
A Bogami kad se odlučiš i kreneš, vjeruj da će te sve vise i vise vuci, pa ćeš sama znati šta da učiš, naravno ako je iskreno i ako Allah ti da.
2
2 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 13:34
Bella_ je napisao/la: 27 jan 2021, 13:27

Ma nista bona, ja kada procitam da neko ovo radi, zeli da radi, to je za mene najveca nagrada. A sto se tebe tice, da ti Allah primi to dobro djelo, te da te obilato nagradi za to, na oba svijeta. Amin.
Amin ja Rabbi Amin 🤲
Da i tebi Allah podari svako dobro i vazda nam ovako fino objašnjavao.
1
1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

Amin na lijepe @Fatihove riječi :zaljub
2
1 slika 1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Bella_ je napisao/la: 27 jan 2021, 13:45
Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 13:34

Amin ja Rabbi Amin 🤲
Da i tebi Allah podari svako dobro i vazda nam ovako fino objašnjavao.
Amin.
0
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Malena je napisao/la: 27 jan 2021, 13:47 Amin na lijepe @Fatihove riječi :zaljub
Amin 🤲
Ja uživam čitajući ga.
2
1 slika 1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Sura Jusuf - 2. ajet:

Ako mogu i ja nešto reći...
Arapski jezik je jedan od najbogatijih jezika na svijetu te za jednu riječ na arapskom ima po nekoliko riječi u prijevodu na bosanski u zavisnosti od konteksta o čemu se govori.
U Kuranu nema gutanja slova tedžvid je tu zbog toga, jer samo jedno H (arapsko) može promijeniti kompletan smisao.

A Imao sam priliku slušati Kurra Hafiza kako uči Mulk na 7 načina
0
I say what I think, I think what I say
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Iskra je napisao/la: 27 jan 2021, 12:36
Fatih je napisao/la: 27 jan 2021, 12:12

Apolutno. Mnogi ne citaju ni prevod znacenja Kur'ana, zbog toga sto ne znaju uciti na arapskom. Samo ti radi ono sto znas i mozes. (Ipak, koliko god znas mozda napamet, od kracih sura, uci ih na arapskom - veci je sevab). :cool
Zasto je veci sawab?
Pa prevodom se moze prevesti značenje teksta, i to se moze prilagoditi na vise nacina, tako postoje i različiti prevodi... orginalan tekst je na arapskom jeziku, s obzirom da je Kur'an za nas Allahov govor, nekako mi je logično da orginalan govor nosi i veći sevap nego prevod, bez da umanjujem značenje drugog...
A neka me neko ispravi, mislim da postoji hadis koji kaže da osoba koja se pati kod učenja, zamuckuje i sl., ima dvostruki sevap u odnosu na osobu kojoj je to lahko...
I to mi je logično, nekome je to maternji jezik i od njega se može očekivati veći nivo, a neko nauči totalno nepoznata slova nepoznatpg jezika, ni sličnog našem, samo da bi mogao učiti Kur'an..., pa kako zato da ne dobije dodatni sevap?! Ako djela vrednujemo prema uloženom trudu...
S tim da je i meni prevod itekako značajan jer drugačije doživljavaš tekst kada znaš šta izgovaraš...
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Nađoh...

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Onaj koji vješto uči Kur’an bit će sa pisarima časnim i čestitim, a onaj koji zamuckuje i sa poteškoćom ga uči ima dvije nagrade.“

A u drugom rivajetu stoji: „A onaj koji ga uči i postaje mu težak ima dvije nagrade.“ (Buhari i Muslim, a ovo je tekst kod Muslima, i Ashabus-Sunen).

Postavlja se pitanje: da li je bolji onaj koji vješto uči Kur’an, ili onaj koji zamuckuje i ima poteškoće prilikom učenja i kome pripadaju dvije nagrade?

Onaj koji vješto uči Kur’an je bolji od onog koji zamuckuje i ima poteškoće. Zbog toga je rekao El-Kadi, kao i drugi učenjaci: „Kada se kaže da onom koji zamuckuje i ima poteškoće pri učenju Kur’ana pripadaju dvije nagrade, to ne znači da mu pripada veća nagrada od vještog učača Kur’ana. Ne, nego je vješti učač Kur’ana bolji i ima veću nagradu zato što je on u društvu časnih meleka pisara. Ni za koga nije spomenut ovaj stepen osim za njega, pa kako može biti onaj koji nije brižan sa Allahovom Knjigom, sa njenim hifzom, dobrim vladanjem, stalnim učenjem, njenim prenošenjem kao onaj koji uvijek vodi računa o Kur’anu i koji je postao vješt sa njim. Allah najbolje zna.“
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

neću ništa samo da se pohvalim na tu temu u ime jednog vamo, a meni srce ko kanta..

@Iskra @Fatih @Malena
4
4 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
I say what I think, I think what I say
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Max je napisao/la: 27 jan 2021, 13:57 neću ništa samo da se pohvalim na tu temu u ime jednog vamo, a meni srce ko kanta..

@Iskra @Fatih @Malena
Blago babiiiii :srce

Mashallah
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 27 jan 2021, 13:51

Ako mogu i ja nešto reći...
Arapski jezik je jedan od najbogatijih jezika na svijetu te za jednu riječ na arapskom ima po nekoliko riječi u prijevodu na bosanski u zavisnosti od konteksta o čemu se govori.
U Kuranu nema gutanja slova tedžvid je tu zbog toga, jer samo jedno H (arapsko) može promijeniti kompletan smisao.

A Imao sam priliku slušati Kurra Hafiza kako uči Mulk na 7 načina
Tako je Max. :ok

Jedino sto treba pomenuti, da ljudi ne moraju da se osjecaju bespomocno ako ne mogu savladati izgovor perfektno. Naravno, to bi bilo idealno, zato djecu treba slati u mekteb dok su jos mali, djeca to brzo savladaju. Osoba je duzna da se potrudi onoliko koliko moze, da izgovara ili uci Kur'an po tedzvidu (mnogi su poceli da uce u kasnijem dobu zivota, uz malo vremena, obaveze itd.).
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”