Anksioznost

carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Re: Depresija, anksioznost, suicid...

Post Postao/la carobnjak_N »

lejlamo je napisao/la: 21 aug 2020, 12:15
carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 10:16

Negdje sam čitao da ljudska rasa nikad ne bi imala motiv za rad i fizičku aktivnost, da nije tog lučenja dopamina .
U današnje vrijeme ako radiš nešto od sjedeći povazdan, slabo si na suncu i zraku, jbg za očekivati je da upadaš u depru.
:oke

ja sam od marta do jula upala u baš takvu situaciju, povazdan za kompjuterom, pod pritiskom,hoću li stići, kako ću uraditi, stalna kontrola, neodređeno radno vrijeme....haos...a još mi se natovarilo i nekih privatnih i zdravstvenih problemčića, tako da je mnogo uticalo na moje psihofizičko zdravlje i stanje...
u julu sam malo dahnula dušom, išla na plivanje, počela redovnije vježbati, družiti se sa dragim ljudima i haman se popravljam :lejla

ono što pogrešno rade čak i najbliži ljudima koje napadne tjeskoba, anksioznost, depresija je da izgovaraju ono.....ma nije ti ništa, trzni se, šta si se ulijenio, ustani, pokreni se.... da je to tako lako problema ne bi ni bilo....

oni trebaju osjećaj sigurnosti, podrške, riječima i djelima da se pokaže da su potrebni u ovom društvu, da su voljeni, a s tim će se polako i oporavljati narušena mentalna stabilnost...

a ovaj primjer iz uvodnog posta mi je onako, njah...
tačno , anksioznost je socijalna fobija , to su već posljedica trauma i kompleksa , nisam siguran da imaju toliko veze sa fizičkim
koliko sa mentalnim .
dok depresija (blaži oblici koje većina ljudi ima ponekad) mislim da može biti uzrokovana manjkom dopamina .
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Insomnia je napisao/la: 21 aug 2020, 13:58 Niste vi izgleda nikad vidjeli “pravu” klinicku depresiju. Kaki bazeni, setnje i razgovori
ja sam i naveo da ne govorim o klinički depresivnim ljudima gdje je valjda hemija otišla u teži disbalans, nego
kažem za uobičajene blaže oblike.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Imam dragu osobu u depresiji. Nadprosječno inteligentnu i sklonu složenim manipulacijama. Milion puta sam naglasila da bi sve za nju uradila. Da sam tu u bilo čemu što treba. Da je volim. Da ću pomoć. No ne vrijedi.

Plus svega opsjednuta je kontrolom i nepovjerljiva. Kad joj se udovolji, i koliko god joj se udovoljavalo, nikad nije dovoljno dobro. Uvjek je doza rezerviranosti prisutna. Kad pomenem terapiju (psihologa i psihijatra), mijenja obrazac ponašanja i naprasno počinje sa aktivnostima. Druženjima i odlascima kod rodbine i prijatelja.

Svjesna je stanja, no ne želi ništa poduzeti. Jednostavno misli da je pametnija od stručne osobe (mene također) a i svih drugih i da je odlazak psihologu ili psihijatru gubljenje vremena i novca.

Začarani krug. U svakodnevnici fercera prilično dobro. Stanje super prikriva. Nikad za ovo godina niko pa ni škola, ljudi u okruženju (osim nas bliskih) nisu skontali njeno stanje.
2
1 slika 1 slika
A sad adio :sara
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 567

Post Postao/la Spinerka »

Prepoznatljivo ponasanje, lako je uociti, osim prave dijagnoze.A, i ne moramo znati.
.Nemoguce je ostati uz takvu osobu. Povremeno druzenje, mogu podnijeti.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Ja bih pomogao i imam razumjevanja osobama koje pate ali imaš osoba zbog kojih pati okolina, a očigledno su za psihijatrije.
Njih bih liječio lopatom po dupetu, ko onaj pop.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 14:43 Ja bih pomogao i imam razumjevanja osobama koje pate ali imaš osoba zbog kojih pati okolina, a očigledno su za psihijatrije.
Ne možeš ti mnogo tu. Pogotovo ako neko blizak.. Nažalost.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 21 aug 2020, 14:46
carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 14:43 Ja bih pomogao i imam razumjevanja osobama koje pate ali imaš osoba zbog kojih pati okolina, a očigledno su za psihijatrije.
pošalješ je na forum
1
1 slika
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

'Dobro se orjentishem u vremenu i prostoru" -kad ti to kazu... -- zavrseena konverzacija. :sunja
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 14:47
Sarajka je napisao/la: 21 aug 2020, 14:46

pošalješ je na forum
Kad bi barem bilo tako jednostavno. Šteta tog talenta i IQ. Može 5 doktorata napraviti.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 21 aug 2020, 14:49
carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 14:47
pošalješ je na forum
Kad bi barem bilo tako jednostavno. Šteta tog talenta i IQ. Može 5 doktorata napraviti.
Šalim se. Ma intelekt tu često ništa ne znači, može često doći do visoke egocentričnosti pa smatra sebe pametnijim od doktora.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 21 aug 2020, 14:52
Sarajka je napisao/la: 21 aug 2020, 14:49

Šalim se. Ma intelekt tu često ništa ne znači, može često doći do visoke egocentričnosti pa smatra sebe pametnijim od doktora.
Upravo to. Kaže volim sebi kupiti to i to.. nego da mi govori ono što već znam. Jer ti si mi rekla.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Depresija je cudo. Zaboravis na sve druge probleme. :D
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Depresiju obicno.prati i anksioznost. Ta dva poremećaja su jako bliski jedan drugom.
Depresija se manifedtira kao loše i snizeno raspoloženje, manjak zadovoljstva, gubitak životne energije, pa sve to poprati gubitak volje za životom, osjećaj da se osoba nalazi u bezizlaznoj situaciji što u konačnici rezultira mislima o suicidu koji se nerijetko pokušaju i ostvariti .

U teških depresija pacijent može razviti i psihoticne simptome poput halucinacija. Obično pacijenti navode da čuju glasove koji ih navode na suicid.

Velika otezavajuca okolnost kod liječenja depresije jest upravo ta što pacijenti teško.prihvataju saznanja svojoj bolesti. Takvi bolesnici su jako stigmatizirani pa je to jedan od najčešćih uzroka negacija bolesti . Danas se depresija liječi širokim spektrom antidepresiva koji se u prvopostavljekoj dijagnozi ordiniraju na period od 6 sedmica, a nakon toga 6 mjeseci poslije prestanka simptoma , mada WHO preporuča i doživotno uzimanje. Na ove lijekove se vrlo lako navići i zato bi svakako trebalo gledati bar kod osoba s kojima se to može da se pokušaju zamjeniti psihoterapeutskim metodama liječenja .
Psihoterapija je postupak koji se bazira na terapijskom odnosu između klijenta i terapeuta. Pshoterapeut pacijentu osigurava objektivnost osobe koja ga ne osudjuje za njegove misli i postipke. Psihoterapet uci pacijenta kako da promjeni svoje misli i ugao gledanja na život i njegovo trenutno stanje.

Svi mi imamo.periode u životu kada se suočimo s nemogućnošću rješavanja odredjenih problema, ukoliko se takvo stanje nastavi neki duzi period vrlo lako možemo oboljeti od depresije.
Svaka pomisao na suicid a naročito izgovaranje te namjere se u psihijatriji smatra simptomim za hitnu intervenciju.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Možda bi na ovoj temi trebalo da spomenemo i BAP, bipolarni afektivni poremećaj, sto je jako cest slučaj.
Bipolarni poremećaj je prosto rečeno poremećaj u visini raspoloženja koji varira od visokog do najnizeg. BAP jempoznatiji pod nazivom manicna depresija. Osoba koja pati od BAP je sklona čestim priomnama raspoloženja, tako da je povremeno jako dobro raspoložena, jako aktivna da bi već vrlo brzo raspoloženje naglo opalo, i prešlo u depresiju. Te promjene su ciklicne, i kreću se od depresije do manicnih epizoda .
Tuga , gubitak energije, poremećaj sna, anksioznost i misli o suicidu, pretjerano spavanje su simptomi koje prati faza depresije a fazu manije odlikuje velika energija, brzina u govoru, euforija, sklonost ka mišljenju da takva osoba može sve.

Od BAP najčešće obolijevaju mlade osobe , do 30 godina starosti. Vrlo rijetko stariji od te dobi.
Takva osoba sklona je rizičnim ponasanju, nije u mogućnosti da kontrolira epizode , pa to jako utice na svakodnevicu, posao ali i obitelj. BAP doslovno uništava život, ali se jako dobro može tretirati medikamentima , ukoliko se osoba javi ljekaru. U takvim situacijama ključna je pomoć porodice i okoline jer BAP pacijenti vrlo rijetko sami potraže stručnu pomoć.
3
3 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8301

Post Postao/la Bella_ »

Insomnia je napisao/la: 21 aug 2020, 13:58 Niste vi izgleda nikad vidjeli “pravu” klinicku depresiju. Kaki bazeni, setnje i razgovori
Da.
Ništa mi gore nema nego kad kažu, moraš izlaziti, moraš biti sa ljudima, šetaj, plivaj..
Fak Ju! :rola
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 22 aug 2020, 06:31 Možda bi na ovoj temi trebalo da spomenemo i BAP, bipolarni afektivni poremećaj, sto je jako cest slučaj.
Bipolarni poremećaj je prosto rečeno poremećaj u visini raspoloženja koji varira od visokog do najnizeg. BAP jempoznatiji pod nazivom manicna depresija. Osoba koja pati od BAP je sklona čestim priomnama raspoloženja, tako da je povremeno jako dobro raspoložena, jako aktivna da bi već vrlo brzo raspoloženje naglo opalo, i prešlo u depresiju. Te promjene su ciklicne, i kreću se od depresije do manicnih epizoda .
Tuga , gubitak energije, poremećaj sna, anksioznost i misli o suicidu, pretjerano spavanje su simptomi koje prati faza depresije a fazu manije odlikuje velika energija, brzina u govoru, euforija, sklonost ka mišljenju da takva osoba može sve.

Od BAP najčešće obolijevaju mlade osobe , do 30 godina starosti. Vrlo rijetko stariji od te dobi.
Takva osoba sklona je rizičnim ponasanju, nije u mogućnosti da kontrolira epizode , pa to jako utice na svakodnevicu, posao ali i obitelj. BAP doslovno uništava život, ali se jako dobro može tretirati medikamentima , ukoliko se osoba javi ljekaru. U takvim situacijama ključna je pomoć porodice i okoline jer BAP pacijenti vrlo rijetko sami potraže stručnu pomoć.

Ne steri ovdje moj prljav ves. Nisam ti nista rekao da te izazovem. :D
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

Iskra je napisao/la: 22 aug 2020, 06:31 Možda bi na ovoj temi trebalo da spomenemo i BAP, bipolarni afektivni poremećaj, sto je jako cest slučaj.

Pitanje... kako se ponasati s takvim osobama/ prijateljima-- obasipaju te svojim stanjem-- znaju biti i agresivne, grube, drage... sta im odgovoriti ?
0
Odgovori

Natrag na “Psihologija”