Covid-19 Vakcine

Korona virus danas

Koju covid-19 vakcinu preferirate?

Phizer
21
28%
AstraZeneca
6
8%
Janssen
0
Nema glasova.
Moderna
5
7%
Sputnik
3
4%
Novovax
0
Nema glasova.
Kinesku
2
3%
Svejedno mi je, udaraj vakcinu, jbt.
8
11%
Necu se vakcinisati
13
18%
Sta je covid-19?
16
22%

Ukupno glasova: 74

Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Re: Covid-19 Vakcine

Post Postao/la Dina »

Ariel je napisao/la: 26 mar 2021, 16:25 @smajlic @Dina hvala sto brinete, bolje sam sad, nemam temperaturu, malo me nos iritira i ruka jos boli ali sam mnogo bolje :ples
I javljaj se, kukaj ovdje slobodno, zali se... tako sam i ja :smoto
Tjesicemo te :ljubi
3
3 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Crvena Nit je napisao/la: 26 mar 2021, 13:29
ina je napisao/la: 26 mar 2021, 13:25

O pa da.. U te vakcine je uspio strpati svu svoju humanost.. :oho
Srbija (gore sam ranije postavila link} ima 6,9 mil. stanovnika, a prijavilo se 1,5 mil., a primilo 1,3 mil. Što je sa ostalim prijavljenim licima, još nisu primili, ili su se predomislili! Tko garantira za drugu dozu AZ, za juni mjesec, stranim državljanima?

Danas su stigle prve vakcine u BiH.
Ne znam koliko poznaješ mentalitet prosječnih Srba, ali ja ću ti otvoreno reći da si profulala “CEO fudbal” što bi oni rekli. 🌝

Od svih nacija sa EX YU prostora Srbi su narod najskloniji vjerovanju teorijama urote. Oni ih i sami smišljaju. Znači bombarodovanje Srbije nakon krvoprolića devedesetih koje je napravila, njih 60% i dan danas zove vatikansko - ustaškom zaverom protiv srpskog naroda. Sve ono što su po BiH radili, 75% će nazvati “oslobodilačkom borbom srpskog naroda”. Dalekovode mijenjaju po nekim pripizdinama u Vlaškoj Krajini, oni nazivaju razvojem 5G mreže, koja će nas kontrolirati. (A ni 4G nije zaživjela i razvijena na Balkanu)
Dakle, da ne duljim, Srbi ne primaju i ne prijavljuju se za vakcine jer jedno 70% njih vjeruje u čipiranje. Ubjedjeni su da su i vakcine upravo to što ti pojasnih.
0
A sad adio :sara
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

ina je napisao/la: 26 mar 2021, 11:29 A baš me nešto zanima koji ranž ljudi će iskoristiti te njegove srcolike vakcine.
Nekim zenama mozes dati Houpov dijamant, kukace kako je tezak.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 14243

Post Postao/la vjesticanametli »

Ariel je napisao/la: 26 mar 2021, 08:52 Jutros imam temperaturu, nos curi, mucnina, slabost, ruka gdje sam primila vakcinu boli
proci ce i ja sam bila takva i kuburila 7 dana bice ok👍💪
1
1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

grunf je napisao/la: 26 mar 2021, 20:53
ina je napisao/la: 26 mar 2021, 11:29 A baš me nešto zanima koji ranž ljudi će iskoristiti te njegove srcolike vakcine.
Nekim zenama mozes dati Houpov dijamant, kukace kako je tezak.
A šta ćeš. Možda nedovoljno obrazovane po zahtjevnim i očekivajućim standardima. Možda nezahvalnice. A možda ne žele da uživaju samo u materijalnoj i serviranoj ljepoti. Priči ili bajkama.

Sasvim je kristalan Vučićev "dijamant" potez..
A da.. istovremeno i težak.. I nimalo dragocjen i blistav.
Vrijeme će dokazati.
0
Neka ljubav caruje..
Mrachni
Mrachno
Reactions: 1277

Post Postao/la Mrachni »

@Ariel ima li nuspojava?
Jel Kosovo srce Srbije? :ooo
9
9 slika
You know who is coming for you, you've always known.
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

ina je napisao/la: 26 mar 2021, 14:12
Nice try je napisao/la: 26 mar 2021, 13:53

Neko ko ima hronično oboljenje ili se jednostavno boji zaraze virusom i sposobnosti svog organizma da se odupre je vjerovatno s radošću otputovao za Beograd.
Nije Beograd preko svijeta, s minimalno sredstava se može otići i vakcinisati.
A ovdje kod nas čekati...Bože moj, do kraja godine su najoptimističnije prognoze.
Hronicno bolesni imaju čitav jedan proces praćenja..
Neki od istih ne mogu ni primirisati vakcinaciji..
Poznajem osobe u visoko rizičnim grupama..
Poznajem i one koje je strah vakcinisati se.. a i ne..
One koji su se vakcinisali bez posljedica a i onih koji su imali poteškoća.

Ko hoće Vučićeve vakcine neka ide.. 👍
Tako je, ali bez da ikoga osuđujemo :ok
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Bosanci i Hercegovci nisu jedini koji se vakcinišu protiv koronavirusa u Srbiji. To čine i stanovnici drugih država bivše Jugoslavije, a među kojima je i Hrvatska.

Web izdanje lista "Glas Istre" je izvještavalo o mladiću iz Pule koji se prijavio za vakcinisanje ne želeći čekati na vakcinisanje u matičnoj državi.
Prijavio se za vakcinisanje stranaca u Novom Sadu i sljedećih 25 dana nije dobio odgovor. To se desilo 25. dan od prijave kada mu je poručeno da se može vakcinisati već sutra. Dakle, čekao je manje od mjesec dana, dok se u Hrvatskoj znatno duže čeka.

U odgovoru mu je naveden tačan termin i mjesto vakcinisanja. Međutim, odustao je od toga jer se nije mogao organizovati za odlazak u Srbiju u kratkom vremenu. Kako je kazao za spomenuti list, morao je navesti lične podatke, a mogao je izabrati lokaciju vakcinisanja i izabrati kojom će se vakcinom vakcinisati.

Kako prenose regionalni mediji, u Srbiji se vakcinišu Crnogorci i Makedonci.

Podsjećamo, da je sve više građana Bosne i Hercegovine koji su se vakcinisali u ovoj susjednoj zemlji. Zbog toga su danas zabilježene velike gužve na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.

To je posljedica neuspjeha Bosne i Hercegovine u nabavci vakcina. Slična ili malo bolja situacija po ovom pitanju je i u drugim državama. S druge strane, Srbija je među vodećim zemljama svijeta po broju vakcinisanih.
1
1 slika
A sad adio :sara
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Sarajka je napisao/la: 27 mar 2021, 20:42
Bosanci i Hercegovci nisu jedini koji se vakcinišu protiv koronavirusa u Srbiji. To čine i stanovnici drugih država bivše Jugoslavije, a među kojima je i Hrvatska.

Web izdanje lista "Glas Istre" je izvještavalo o mladiću iz Pule koji se prijavio za vakcinisanje ne želeći čekati na vakcinisanje u matičnoj državi.
Prijavio se za vakcinisanje stranaca u Novom Sadu i sljedećih 25 dana nije dobio odgovor. To se desilo 25. dan od prijave kada mu je poručeno da se može vakcinisati već sutra. Dakle, čekao je manje od mjesec dana, dok se u Hrvatskoj znatno duže čeka.

U odgovoru mu je naveden tačan termin i mjesto vakcinisanja. Međutim, odustao je od toga jer se nije mogao organizovati za odlazak u Srbiju u kratkom vremenu. Kako je kazao za spomenuti list, morao je navesti lične podatke, a mogao je izabrati lokaciju vakcinisanja i izabrati kojom će se vakcinom vakcinisati.

Kako prenose regionalni mediji, u Srbiji se vakcinišu Crnogorci i Makedonci.

Podsjećamo, da je sve više građana Bosne i Hercegovine koji su se vakcinisali u ovoj susjednoj zemlji. Zbog toga su danas zabilježene velike gužve na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije.

To je posljedica neuspjeha Bosne i Hercegovine u nabavci vakcina. Slična ili malo bolja situacija po ovom pitanju je i u drugim državama. S druge strane, Srbija je među vodećim zemljama svijeta po broju vakcinisanih.
Ja evo gledam.na tv, ima.i slovenaca
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17266

Post Postao/la Polaris »

Eno neki zovu gradjane BiH sto su se vakcinisali u Srbiji "balijetinama, izdajicama sehida" :face
2
1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ariel je napisao/la: 27 mar 2021, 22:26 Eno neki zovu gradjane BiH sto su se vakcinisali u Srbiji "balijetinama, izdajicama sehida" :face
A i ti neki su se vakcibisali, samo u tajnosti. Neka radi sta ko hoce , sta je koga briga uopce
2
2 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Nice try je napisao/la: 27 mar 2021, 17:02
ina je napisao/la: 26 mar 2021, 14:12

Hronicno bolesni imaju čitav jedan proces praćenja..
Neki od istih ne mogu ni primirisati vakcinaciji..
Poznajem osobe u visoko rizičnim grupama..
Poznajem i one koje je strah vakcinisati se.. a i ne..
One koji su se vakcinisali bez posljedica a i onih koji su imali poteškoća.

Ko hoće Vučićeve vakcine neka ide.. 👍
Svi smo skloni osuđivanju.. Koliko toliko.. pa nisam ni ja, ni ti a ni bilo ko drugi izuzetak. Zavisi samo u kojoj mjeri, na kakav način i uvezi čega.

Vučićev postupak ima sigurno svoju podlogu.
A imaju svoju odgovornost i strane koje prihvate te njegove vakcine, bez obzira na čitavu situaciju kakva već jeste u BIH.

Stvoren krug zahvaljujući kojem će "humanitarac" lakše da ostvari i u budućnosti svoje slične naume, znajući da će mu proći.
0
Neka ljubav caruje..
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Ariel je napisao/la: 27 mar 2021, 22:26 Eno neki zovu gradjane BiH sto su se vakcinisali u Srbiji "balijetinama, izdajicama sehida" :face
:meha1
FB_IMG_1616917894438.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

ina je napisao/la: 28 mar 2021, 09:49

Svi smo skloni osuđivanju.. Koliko toliko.. pa nisam ni ja, ni ti a ni bilo ko drugi izuzetak. Zavisi samo u kojoj mjeri, na kakav način i uvezi čega.

A imaju svoju odgovornost i strane koje prihvate te njegove vakcine, bez obzira na čitavu situaciju kakva već jeste u BIH.

Stvoren krug zahvaljujući kojem će "humanitarac" lakše da ostvari i u budućnosti svoje slične naume, znajući da će mu proći.
Strane imaju odgovornost koja izlaze iz potrebe i brige za zdravljem i životom. Ne možemo reći "...bez obzira na situaciju kakva već jeste"...jer situacija je takva da bi ljudi možda pristali i na nešto više da se spase virusa.

Razumijem ja tebe, Ina, savršeno, ali potreba te nekad natjera da radiš stvari koje inače svakako ne bi.
I tada nestaju principi, mišljenja, inati...ostaje samo želja za preživljavanjem.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38057

Post Postao/la storm »

Infekcija i nakon vakcine? Moguće, ali vakcine spašavaju život!
Autor: Raport.ba

slika

Uvijek iznova stižu vijesti o tome da su i vakcinisani oboljeli od Kovida-19. Ali to ne treba da bude razlog za čuđenje, niti argument protiv vakcinisanja. Jer čak i ako neko nakon vakcinisanja ima blage simptome ili je pozitivan na korona-virus, vakcina ostaje efikasna. Jer ona radi ono što zapravo i treba da radi: sprečava teške oblike bolesti, a time i smrtonosni ishod, piše DW.

Koliko su trenutno odobrene vakcine efikasne?
Sve vakcine koje su do sada odobrile zdravstvene službe EU (EMA) i SAD (FDA) imaju veliku efikasnost.

Recimo iRNK vakcine Bajontek/Fajzer i Moderna imaju efikasnost od 95 odsto, vektorska vakcina AstraZeneka, prema najnovijim podacima, 76 odsto. To međutim znači da je moguće zaraziti se i nakon vakcinacije.

Ali ako se efikasnost ocjenjuje u odnosu na teške simptome bolesti, sve vakcine prolaze znatno bolje. Ukoliko dođe do infekcije one obično sprečavaju težak tok bolesti, zbog kojih pacijenti moraju da budu priključeni na respirator ili od čijih posledica umiru.

Zašto ipak ima smtrnih slučajeva i nakon vakcinacije?

I u Njemačkoj je već bilo slučajeva da su stariji ljudi u staračkim domovima i nakon primljene vakcine imali teške simptome Kovida-19 ili čak umrli. Međutim, nalazi pokazuju da su se ti pacijenti zarazili neposredno pre ili nakon vakcinacije. Vakcina dakle nije imala dovoljno dugo vremena da razvije adekvatnu imunološku zaštitu i da zaštiti pacijenta.

Institut Robert Koh (RKI) piše da naročito dve okolnosti mogu da dovedu do oboljenja nakon vakcinacije: ukoliko se infekcija dogodila kratko prije ili u prvim danima nakon vakcinisanja. Jer tijelu su potrebne oko dvije nedjelje kako bi izgradilo imunološku zaštitu. Potpuna zaštita se postiže tek nakon druge doze vakcine.

Sterilizirajući ili funkcionalni imunitet?
Ljekari prave razliku između sterilizirajućeg i funkcionalnog imuniteta. Sterilizirajući imunutet znači da osoba koja je vakcinisana više nikoga ne može da zarazi. Prve analize vakcina Bajontek/Fajzer iz Izraela pokazuju da ljudu koji su primili dvije doze vakcine imaju 92 odsto manji rizik da zaraze druge ljude.

Tako barem za ovu vakcinu može da se kaže da razvija prilično visok sterilizirajući imunitet protiv najčešćih varijanti virusa. Još uvijek nema pouzdanih podataka za sve vakcine, ali vjerovatno su i kod drugih slične vrijednosti.

Zato važi sljedeće: tek kada postoje jasni dokazi da vakcinisana osoba ne može da zarazi druge ili kada se postigne dovoljno visok imunitet krda, vlasti mogu vakcinisane osobe da oslobode obaveze nošenja maski ili držanja odstojanja. Ali još uvijek nismo dotle stigli.

Sa druge strane je dokazano da funkcionalni imunitet garantuju sve vakcine. One sprečavaju ili smanjuju rizik od teških simptoma. Pa čak i u rijetkim slučajevima bolesti one značajno skraćuju njen tok.

Koliko dugo vakcina štiti od infekcije?
Za sada nema jasnog odgovora, bez obzira o kojoj je vakcini riječ. Prije nego što su vakcine odobrene, istraživači su uspjeli da utvrde koliko su one bezbjedne. U trećoj fazi razvoja vakcina takođe se radilo o funkcionalnoj efikasnosti.

Potrebno je vrijeme da bi se utvrdilo koliko dugo traje imunitet. Zato se period nakon odobravanja često označava kao četvrta faza razvoja vakcina. Trenutno smo usred te faze. Pouzdane informacije o trajanju imuniteta biće dostupne tek nakon nekoliko mjeseci ili čak godina.

Koje su posljedice mutacija?
Različite vakcine različito reaguju na različite mutacije.

Proizvođače vakcina recimo zabrinjava varijanta P.1 koja je otkrivena u Brazilu i sa kojom se zarazio veliki broj ljudi, iako su već jednom bili zaraženi ili su se već vakcinisali. I sa južnoafričkom varijantom B.1.351 mogu da se zaraze i oni koju su vakcinisani. Ljekari su to mogli da dokažu na primjeru vakcine AstraZeneka.

Ali i u tom slučaju ljekari polaze od toga da će vakcina doprineti da simptomi bolesti budu blaži, kao i da će doprineti smanjenju broja pacijenata kojima je potrebno intenzivno medicinsko liječenje.

To ima veza sa tim da se imunitet sastoji od dvije komponente: od imuniteta-antitela protiv spajk-proteina, gdje pojedine komponente mogu da mutiraju i od imuniteta-T-ćelija, koji nastavlja da štiti i kada antitela više ne djeluju.
0
storm
Administrator
Reactions: 38057

Post Postao/la storm »

Vučić sigurno ima tu neku "podlogu" ...znamo svi lik i djelo, sposobnost iskorištavanja političkih zicera...
Koja je podloga odgovornima u BIH, za nabavku cjepiva i lijekova?
Ako imaš informacija, da ima Srbija viška, digne se onaj crveni telefon..."halo, imate viška? Prodajte nam, da i mi krenemo, pa ćemo dogovoriti model, kako da u hodu rješavamo trenutni višak, kako bude pristizalo cjepivo i vama i nama"
Recimo tako bi postupila osoba, odgovorna, sa IQ ne većim od 74...ne treba više.
Zar nije najbitniji ljudski život i zdravlje?
Jok, oni su medju prvim odnijeli svoje guzice zbosti u Srbiju...a vi raja, kako znate..

Opet potez Srbije ima i pozadinu...nabavili su puno cjepiva, ali Srbija je sva u teorijama zavjere, i odaziv je bio prilično loš na pozive za cijepljenje.
Ističe im rok, i uradili su jedinu smislenu stvar, pozivajući sve na imunizaciju...druga opcija je bila, da bace. Ne bi ni jedna država, davala prednost strancima, pred svojim građanima, to je valjda jasno....svakako ne želim nimalo umanjiti gestu Srbije.
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Nice try je napisao/la: 28 mar 2021, 17:08

Strane imaju odgovornost koja izlaze iz potrebe i brige za zdravljem i životom. Ne možemo reći "...bez obzira na situaciju kakva već jeste"...jer situacija je takva da bi ljudi možda pristali i na nešto više da se spase virusa.

Razumijem ja tebe, Ina, savršeno, ali potreba te nekad natjera da radiš stvari koje inače svakako ne bi.
I tada nestaju principi, mišljenja, inati...ostaje samo želja za preživljavanjem.
Ko želi podržavati i opravdavati, i to je na slobodi.
Svi smo mi u želji preživljavanja (poštujemo mjere, ili bar kome je stalo da ih poštuje, strahujemo za zdravlje najbližih i vlastito.. Dosta ljudi je izgubilo živote i gubi ili će izgubiti i posao .. itd) ne samo te iste osobe u BIH koje su potrčale za Vučićevim zlatnim vakcinama.

@storm Naravno da imaju svoju podlogu i odgovorni u BIH za nabavku vakcina..

:cvijece Ne namjeravam dalje na ovu temu.
0
Neka ljubav caruje..
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”