Nasilje u porodici
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15625
Re: Nasilje u porodici
Za nasilne osobe je mnogo vjerovatnije da će 'okinuti' 
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
kao npr...ja...fin...miran....pa hop...nanosenje teskih tjelesnih povreda... :hohoho
0
test 
Da. vrlo vjerujem u taj scenario....ne izazivaj dzavla..
1
1
Uh sta sam ih ja znao da su bili mirni kao janje pa samo jedan dan napravi haman pokolj.
3
1
2
2
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Kad je 'nasilan' -- i okolina reaguje s opreznoschu... ono - pusti budalu , ne chachkaj ga, s ''normalnim'.. idemo bez granica.
Na forumima se moze primjetiti-- ko se suzdrzava , a ko .. ne .
... 'pukne' na 'sitnicu'.. .
1
1
Mišljenja sam da je bitno reagirati u smislu prijavljivanja takvih osoba i dogadjaja. Bogu hvala eto može se to i anonimno. I neka.mi neko pokaže osobu koja to ne bi učinila a kao što rekoh može ostati pri tom anonimna?
Pa.kakav je to čovjek koji će okrenuti glavu od tudje patnje ?
Meni žao psa lutalice, pa gledam da ga nahranim ili upozorio ako ga neko udara, a kamoli insana.
Pa.kakav je to čovjek koji će okrenuti glavu od tudje patnje ?
Meni žao psa lutalice, pa gledam da ga nahranim ili upozorio ako ga neko udara, a kamoli insana.
0
hm , nije tako jednostavno... nije nevidjeno da osoba koja ukaze i pokusha pomoci ,bude napadnuta bas od osobe kojoj je upuceno.
Sta se desavalo na cesti- ljudi nakon udesa, potrce da pomognu, izvuku povrijedjenog iz auta ..npr. i sve ok --kad se malo oporavi, i ako je s posljedicama, tuzi osobu koja mu je pomogla --- jer ga nije ispravno izvukla iz auta ..itd..
Ili ako prijavish - nasije kod komsije - vrlo moguce da ces biti pozvan kao svjedok - a to znaci- tvoje vrijeme - odsustvo s posla.... itd...
Treba pomoci - ali ... kako naci nacina, da mi u tome ne ucestvujemo. prisustvom.
Sta se desavalo na cesti- ljudi nakon udesa, potrce da pomognu, izvuku povrijedjenog iz auta ..npr. i sve ok --kad se malo oporavi, i ako je s posljedicama, tuzi osobu koja mu je pomogla --- jer ga nije ispravno izvukla iz auta ..itd..
Ili ako prijavish - nasije kod komsije - vrlo moguce da ces biti pozvan kao svjedok - a to znaci- tvoje vrijeme - odsustvo s posla.... itd...
Treba pomoci - ali ... kako naci nacina, da mi u tome ne ucestvujemo. prisustvom.
1
1
Spinerka je napisao/la: ↑24 aug 2020, 19:18 hm , nije tako jednostavno... nije nevidjeno da osoba koja ukaze i pokusha pomoci ,bude napadnuta bas od osobe kojoj je upuceno.
Moguće je prijaviti i ostati anoniman.
1
1
Ili sacekati u mraku. Opet ostajes aniniman.Iskra je napisao/la: ↑24 aug 2020, 21:43Spinerka je napisao/la: ↑24 aug 2020, 19:18 hm , nije tako jednostavno... nije nevidjeno da osoba koja ukaze i pokusha pomoci ,bude napadnuta bas od osobe kojoj je upuceno.
Moguće je prijaviti i ostati anoniman.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Teško mi je ovo shvatiti, i ne vjerujem da se desilo prvi put...
Ništa ne može normalnu i brižnu osobu, a kamo li roditelja, preko noći pretvoriti u nasilnika...
Njima je vjerovatno i ranije bila potrebna dobra terapija
Ništa ne može normalnu i brižnu osobu, a kamo li roditelja, preko noći pretvoriti u nasilnika...
Njima je vjerovatno i ranije bila potrebna dobra terapija
3
3
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Znao sam iz viđenja čovjeka, koji je nekad davno doma tukao ženu...lejlamo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 09:30 To je dugotrajan proces, tačno, ali se samo tako može mijenjati svijest, sistemski i kontinuirano.
Mehaning je napisao da treba odgovoriti "jezikom koji nasilnici razumiju", ali ako na nasilje udarimo opet nasiljem ništa nećemo postići. Hoćemo, veći i čvršći krug nasilja.
Tadašnjoj miliciji je dosadilo izlaziti na teren i jednom su prilikom doslovno ubili boga u njemu...
Mislim, da je bio par dana na bolovanju iza toga...
Nikad više problema sa njime nije bilo...
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
ma kontam ja to, vjerujem da bih i sama u nekoj ekstremnoj situaciji odreagovala nasiljem, vjerovatno i većim od onoga koje bi meni bilo učinjeno, ali kažem, za promjenu svijesti, za preuzimanje odgovornosti, razvijanje empatije i dugoročno rješenje potreban je sistemski pristup kroz kontinuirane edukacije.Mehaning je napisao/la: ↑25 aug 2020, 14:29
Znao sam iz viđenja čovjeka, koji je nekad davno doma tukao ženu...![]()
Tadašnjoj miliciji je dosadilo izlaziti na teren i jednom su prilikom doslovno ubili boga u njemu...![]()
Mislim, da je bio par dana na bolovanju iza toga...![]()
Nikad više problema sa njime nije bilo...![]()
2
2
Ma, moze se desiti. Neki dogadjaj koji promijeni covjeka. Iako ima sigurno i toga sto si ti napisala.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
To se više nego slažem...lejlamo je napisao/la: ↑25 aug 2020, 14:38ma kontam ja to, vjerujem da bih i sama u nekoj ekstremnoj situaciji odreagovala nasiljem, vjerovatno i većim od onoga koje bi meni bilo učinjeno, ali kažem, za promjenu svijesti, za preuzimanje odgovornosti, razvijanje empatije i dugoročno rješenje potreban je sistemski pristup kroz kontinuirane edukacije.Mehaning je napisao/la: ↑25 aug 2020, 14:29
Znao sam iz viđenja čovjeka, koji je nekad davno doma tukao ženu...![]()
Tadašnjoj miliciji je dosadilo izlaziti na teren i jednom su prilikom doslovno ubili boga u njemu...![]()
Mislim, da je bio par dana na bolovanju iza toga...![]()
Nikad više problema sa njime nije bilo...![]()
Edikacija je jedini pravi dugoročni put...
I to ne samo što se nasilja tiče...
Možda bi neko tko je upoznat, mogao reči par riječi oko uloge vjere u toj priči. Ja na žalost (ili sreču) ne poznajem dovoljno materiju, ali češče čujem o nasilju nad ženama iz vjerskih razloga, o zahtjevima oko poređenosti žena i slično...
Koliko uspjem uloviti, sve vjere zapovjedaju mir i ljubav, a oda uhvatiš nelogičnosti, koje ne možeš posložiti u koncept...
Da je meni žena na bilo koji način podložna, iako moram u istoj rečenici reči, da je totalna suprotnost meni, što znači jako staložena, mirna i tiha, ja bi se objesio sa prve kruške...
U biti moj mozak teško može i shvatiti, zašto bi netko želio imati podložnu ženu...
0
Necu dugo pisati, a nisi ni trazio samo islamski "ugao". Zena Poslanika Muhameda s.a.v.s, Aisa, r.a je bila ljubomorna. I to je pokazivala, ali na dostojanstven nacin. Poslanik je nikad radi toga nije ukorio. On uopste nije bio ljubomoran, ali, razumio/znao je da je priroda ljudskih bica takva, da ce vecina u manjoj ili vecoj mjeri biti ljubomorna.Mehaning je napisao/la: ↑25 aug 2020, 14:48To se više nego slažem...lejlamo je napisao/la: ↑25 aug 2020, 14:38
ma kontam ja to, vjerujem da bih i sama u nekoj ekstremnoj situaciji odreagovala nasiljem, vjerovatno i većim od onoga koje bi meni bilo učinjeno, ali kažem, za promjenu svijesti, za preuzimanje odgovornosti, razvijanje empatije i dugoročno rješenje potreban je sistemski pristup kroz kontinuirane edukacije.![]()
Edikacija je jedini pravi dugoročni put...![]()
I to ne samo što se nasilja tiče...![]()
Možda bi neko tko je upoznat, mogao reči par riječi oko uloge vjere u toj priči. Ja na žalost (ili sreču) ne poznajem dovoljno materiju, ali češče čujem o nasilju nad ženama iz vjerskih razloga, o zahtjevima oko poređenosti žena i slično...![]()
Koliko uspjem uloviti, sve vjere zapovjedaju mir i ljubav, a oda uhvatiš nelogičnosti, koje ne možeš posložiti u koncept...![]()
Da je meni žena na bilo koji način podložna, iako moram u istoj rečenici reči, da je totalna suprotnost meni, što znači jako staložena, mirna i tiha, ja bi se objesio sa prve kruške...![]()
U biti moj mozak teško može i shvatiti, zašto bi netko želio imati podložnu ženu...![]()
0