Fobije

vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13946

Re: Fobije

Post Postao/la vjesticanametli »

samo da ne zaginem u frontalnom a sve ostalo jbg ga stas😂🤷‍♀️
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

vjesticanametli je napisao/la: 25 apr 2021, 21:29 samo da ne zaginem u frontalnom a sve ostalo jbg ga stas😂🤷‍♀️
Evo guglala sam, nema.naziva za tu fobiju. Ti vazda mimo svijet :D
1
1 slika
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Jel hipohondrija strah od bolesti ili umisljanje iste?
1
1 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

toxic je napisao/la: 25 apr 2021, 21:40 Jel hipohondrija strah od bolesti ili umisljanje iste?
Da, u oravu si

Hipohondrija ili hipohondrijaza psihički je poremećaj koji izaziva bezgraničnu brigu za zdravlje i uvjerenje da osoba boluje od bolesti koju nema. Riječ je o velikom strahu od obolijevanja te o pogrešnom očitavanju znakova i osjeta kao da su simptomi jedne ili više tjelesnih bolesti
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Ne znam da imam ijednu fobiju. A sigurno imam, samo još nije objelodanjena.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Iskra je napisao/la: 25 apr 2021, 21:42 Da, u oravu si

Hipohondrija ili hipohondrijaza psihički je poremećaj koji izaziva bezgraničnu brigu za zdravlje i uvjerenje da osoba boluje od bolesti koju nema. Riječ je o velikom strahu od obolijevanja te o pogrešnom očitavanju znakova i osjeta kao da su simptomi jedne ili više tjelesnih bolesti
Moze li se to odvojiti, fobija vs psihicki poremecaj?

Ja npr imam strah od obolevanja, od moguceg saznanja da bolujem od neke teske i mucne bolesti, al' nemam nikakva umisljanja simptoma i slicno.
I taj strah nekako vezujem za nesto kroz sta sam prosla.
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
storm
Administrator
Reactions: 38019

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 25 apr 2021, 20:45 Imate li vi neku fobiju, znate li kako ste je stekli?

Ja imam

Strah od zmija zove se ofidiofobija i jedna je od najraširenijih fobija. Pa zašto se ljudi boje zmija? Točnog odgovora na to pitanje još uvijek nemamo, jer on je vjerojatno vrlo složen. U postanku ofidiofobije važnu ulogu igraju kulturni, vjerski, povijesni, pa i biološki čimbenici.
Istu imam...a opisao sam kako sam je stekao....do tad se nisam ni plašio zmija, naprotiv- lovio ih :D
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

E strah me ispita,da se necu osramotiti.To je definitvno uvijek bilo,sta god sam polagao.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Atomic je napisao/la: 25 apr 2021, 22:40 E strah me ispita,da se necu osramotiti.To je definitvno uvijek bilo,sta god sam polagao.
Na srecu, to je fobija koju je moguce, sam i bez tudje ponoci prevladati.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Socrates je napisao/la: 25 apr 2021, 21:47 Ne znam da imam ijednu fobiju. A sigurno imam, samo još nije objelodanjena.
I to je vrlo moguce.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Atomic je napisao/la: 25 apr 2021, 22:40 E strah me ispita,da se necu osramotiti.To je definitvno uvijek bilo,sta god sam polagao.
Ispitna anksioznost je izrazito neugodno stanje koje se javlja prije, za vrijeme i nakon ispitnih okolnosti. S obzirom na to da se sastoji od dvije temeljne komponente – kognitivne i fiziološke, može se zaključiti da obuhvaća čitavo psihičko i fizičko stanje organizma.

Kognitivna komponenta se prvenstveno odnosi na negativne misli koje ometaju uspjeh na ispitu. Pritom se javlja i fiziološka komponenta koju obilježavaju fizički simptomi ispitne anksioznosti (npr. crvenilo, drhtanje ruku, znojenje).

Ispitna anksioznost može se dijagnosticirati pod klasifikacijom socijalnih fobija (strah od nastupa u situacijama u kojima može doći do sramoćenja).

Kako umanjiti ispitnu anksioznost?

Učenje strategija koje pomažu kako se nositi s ispitnom anksioznošću i načina kako ju umanjiti može dovesti do boljih rezultata na ispitima, smanjenja stresa i frustracije te povećanja samopouzdanja.

Prije svega važno je pripremiti se za ispit na vrijeme. Najbolje je pratiti na nastavi, voditi bilješke i redovito ispunjavati zadaće. Odvojite dovoljno vremena kako bi naučili gradivo i nikako nemojte učiti u zadnji tren. Napravite si raspored učenja – npr. 3 sata dnevno i ne zaboravite raditi pauze od učenja u kojima se opustite.

Organizirajte si bilješke i gradivo na pregledan način. Neorganiziranost može samo pogoršati simptome anksioznosti.

Stavite ispit u perspektivu. Negativna razmišljanja o ispitu mogu izazvati lančanu reakciju anksioznosti, zabrinutosti i slabe koncentracije. Iz tog razloga stavite ispit u neku drugu perspektivu – ako ste do sada imali dobre rezultate vjerojatno ćete i sada. Ako niste, znate da pad ispita nije kraj svijeta i da se (u većini slučajeva) može ponovno polagati.

Pokušajte se opustiti i prije samog ispita. Dođite na vrijeme (ili ranije) na ispit, a ako osjetite anksioznost, zatvorite oči i dišite duboko. Razmišljajte pozitivno i recite sebi da ste učili i da ste pripremljeni za ispi
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

toxic je napisao/la: 25 apr 2021, 21:58
Iskra je napisao/la: 25 apr 2021, 21:42 Da, u oravu si

Moze li se to odvojiti, fobija vs psihicki poremecaj?

Ja npr imam strah od obolevanja, od moguceg saznanja da bolujem od neke teske i mucne bolesti, al' nemam nikakva umisljanja simptoma i slicno.
I taj strah nekako vezujem za nesto kroz sta sam prosla.
Svaka fobija je samo to, fobija, sve do tada dok ne izaziva anksiozni poremecaj, pa bih rekla da moze da se odvoji..
To sta ti imas, manje vise imamo svi, mozda si ti samo svjesnija mogucnosti obolijevanja na osnovu svojih prethodnih jskustava.
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27203

Post Postao/la Heidi »

Filofobija.
1
1 slika
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13946

Post Postao/la vjesticanametli »

jel to fobija od filovanja paprika 🥸
3
3 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27203

Post Postao/la Heidi »

I genofobija. Zaboravih.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

vjesticanametli je napisao/la: 26 apr 2021, 12:52 jel to fobija od filovanja paprika 🥸
Filofobija je strah od ljubavi. Riječ dolazi od grčke riječi "philos", što znači voljeti i "phobos", što znači strah. Liječnici nisu jasni koliko ljudi živi s filofobijom jer taj pojam nije u medicinskim rječnicima.

Budući da su liječnici rijetko opisivali filofobiju u literaturi, ljudima koji žive sa strahom od ljubavi može biti izazovno dobiti pomoć.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Heidi je napisao/la: 26 apr 2021, 13:10 I genofobija. Zaboravih.
:mara
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Psihologija”