Fobije
- vjesticanametli
- PRObehar

- Reactions: 13947
Re: Fobije
Evo guglala sam, nema.naziva za tu fobiju. Ti vazda mimo svijetvjesticanametli je napisao/la: ↑25 apr 2021, 21:29 samo da ne zaginem u frontalnom a sve ostalo jbg ga stas![]()
1
1
- toxic
- Etablirani član

- Reactions: 10001
Jel hipohondrija strah od bolesti ili umisljanje iste?
1
1
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Da, u oravu si
Hipohondrija ili hipohondrijaza psihički je poremećaj koji izaziva bezgraničnu brigu za zdravlje i uvjerenje da osoba boluje od bolesti koju nema. Riječ je o velikom strahu od obolijevanja te o pogrešnom očitavanju znakova i osjeta kao da su simptomi jedne ili više tjelesnih bolesti
0
Ne znam da imam ijednu fobiju. A sigurno imam, samo još nije objelodanjena.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- toxic
- Etablirani član

- Reactions: 10001
Moze li se to odvojiti, fobija vs psihicki poremecaj?Iskra je napisao/la: ↑25 apr 2021, 21:42 Da, u oravu si
Hipohondrija ili hipohondrijaza psihički je poremećaj koji izaziva bezgraničnu brigu za zdravlje i uvjerenje da osoba boluje od bolesti koju nema. Riječ je o velikom strahu od obolijevanja te o pogrešnom očitavanju znakova i osjeta kao da su simptomi jedne ili više tjelesnih bolesti
Ja npr imam strah od obolevanja, od moguceg saznanja da bolujem od neke teske i mucne bolesti, al' nemam nikakva umisljanja simptoma i slicno.
I taj strah nekako vezujem za nesto kroz sta sam prosla.
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Istu imam...a opisao sam kako sam je stekao....do tad se nisam ni plašio zmija, naprotiv- lovio ihIskra je napisao/la: ↑25 apr 2021, 20:45 Imate li vi neku fobiju, znate li kako ste je stekli?
Ja imam
Strah od zmija zove se ofidiofobija i jedna je od najraširenijih fobija. Pa zašto se ljudi boje zmija? Točnog odgovora na to pitanje još uvijek nemamo, jer on je vjerojatno vrlo složen. U postanku ofidiofobije važnu ulogu igraju kulturni, vjerski, povijesni, pa i biološki čimbenici.
0
E strah me ispita,da se necu osramotiti.To je definitvno uvijek bilo,sta god sam polagao.
1
1
Ispitna anksioznost je izrazito neugodno stanje koje se javlja prije, za vrijeme i nakon ispitnih okolnosti. S obzirom na to da se sastoji od dvije temeljne komponente – kognitivne i fiziološke, može se zaključiti da obuhvaća čitavo psihičko i fizičko stanje organizma.
Kognitivna komponenta se prvenstveno odnosi na negativne misli koje ometaju uspjeh na ispitu. Pritom se javlja i fiziološka komponenta koju obilježavaju fizički simptomi ispitne anksioznosti (npr. crvenilo, drhtanje ruku, znojenje).
Ispitna anksioznost može se dijagnosticirati pod klasifikacijom socijalnih fobija (strah od nastupa u situacijama u kojima može doći do sramoćenja).
Kako umanjiti ispitnu anksioznost?
Učenje strategija koje pomažu kako se nositi s ispitnom anksioznošću i načina kako ju umanjiti može dovesti do boljih rezultata na ispitima, smanjenja stresa i frustracije te povećanja samopouzdanja.
Prije svega važno je pripremiti se za ispit na vrijeme. Najbolje je pratiti na nastavi, voditi bilješke i redovito ispunjavati zadaće. Odvojite dovoljno vremena kako bi naučili gradivo i nikako nemojte učiti u zadnji tren. Napravite si raspored učenja – npr. 3 sata dnevno i ne zaboravite raditi pauze od učenja u kojima se opustite.
Organizirajte si bilješke i gradivo na pregledan način. Neorganiziranost može samo pogoršati simptome anksioznosti.
Stavite ispit u perspektivu. Negativna razmišljanja o ispitu mogu izazvati lančanu reakciju anksioznosti, zabrinutosti i slabe koncentracije. Iz tog razloga stavite ispit u neku drugu perspektivu – ako ste do sada imali dobre rezultate vjerojatno ćete i sada. Ako niste, znate da pad ispita nije kraj svijeta i da se (u većini slučajeva) može ponovno polagati.
Pokušajte se opustiti i prije samog ispita. Dođite na vrijeme (ili ranije) na ispit, a ako osjetite anksioznost, zatvorite oči i dišite duboko. Razmišljajte pozitivno i recite sebi da ste učili i da ste pripremljeni za ispi
0
Svaka fobija je samo to, fobija, sve do tada dok ne izaziva anksiozni poremecaj, pa bih rekla da moze da se odvoji..toxic je napisao/la: ↑25 apr 2021, 21:58Moze li se to odvojiti, fobija vs psihicki poremecaj?Iskra je napisao/la: ↑25 apr 2021, 21:42 Da, u oravu si
Ja npr imam strah od obolevanja, od moguceg saznanja da bolujem od neke teske i mucne bolesti, al' nemam nikakva umisljanja simptoma i slicno.
I taj strah nekako vezujem za nesto kroz sta sam prosla.
To sta ti imas, manje vise imamo svi, mozda si ti samo svjesnija mogucnosti obolijevanja na osnovu svojih prethodnih jskustava.
1
1
- vjesticanametli
- PRObehar

- Reactions: 13947
Filofobija je strah od ljubavi. Riječ dolazi od grčke riječi "philos", što znači voljeti i "phobos", što znači strah. Liječnici nisu jasni koliko ljudi živi s filofobijom jer taj pojam nije u medicinskim rječnicima.
Budući da su liječnici rijetko opisivali filofobiju u literaturi, ljudima koji žive sa strahom od ljubavi može biti izazovno dobiti pomoć.
0