Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Vjeroispovijesti, i smisao...
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la respo »

Malena je napisao/la: 26 aug 2020, 07:17
respo je napisao/la: 24 aug 2020, 21:57 ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase
Super da si sve to pročitao. Iskreno i ja bih voljela pročitati i Tevrat i Zebur i Indžil.
Eh sad bih voljela da ti objasniš svoje zaključke koje si donio da je sve to prevara, na osnovu čega?
Ja sam raspoložena za diskusiju i meni ne smeta da izneseš svoje viđenje.
Moram na posao, a kad budem imala vremena malo ću da napišem svoje shvatanje i vjerovanje u sve navedene priče.
Ni meni ne smeta da ti iznosis svoje vidjenje i kad te pitam zasto vjerujes i sl pitam to jer me zanima sta je to neko spoznao dozivio ili sl sto ocito ja nisam
Sad da se vratim na tvoje pitanje
Nakon citanja kurana biblije i tore shvatio sam da je to u biti sve isto tj isti temelji ista pravila generalno ono ne ubij ne kradi itd
I to je sasvim ok kad gledas na prvu
Ovako da se razumijemo odmah na pocetku da je sve sto napisem moj zakljucak i moje shvatanje
Kada malo zagrebemo ispod povrsine dodjemo do toga da ljudi slijedeci religije (kad kazem religije pisem o 3 glavne krscanstvo judaizam i islam) treba da se boji kazne na buducem nekom svijetu poslije smrti s tim da na ovom doprinosi religijama u vidu donacija i sl stvari
Najbogatija organizacija na svijetu danas je crkva i nakon toliko godina ima skoro pa neogranicenu moc u svim sferama
Kod jevreja i muslimana je to malo drugacije al opet postoji ta moc institucija u malo izmjenjenom obliku od crkve
Sve sto je napisano u knjigama objasnjava kako ljudi treba da se ponasaju i kako su se ponasali ranije pa ih je bog i religija spasila od loseg
Prevedeno nemojte se tako ponasati a i ako se ponasate pronadjite spas u odredjenoj vjeri jer vas samo ona moze spasiti i velicajte je i uz to podupirite finansijski i bilo koji drugi nacin
Ako se boris protiv religija bit ces kaznjen i sl

To je ukratko a detaljnije mozemo kad se dotaknemo odredjene stvari dogadjaja vjerovanja i sl
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la respo »

Miss Y. je napisao/la: 26 aug 2020, 08:31 Opet vrijedjas Respo, s tobom bas ne vrijedi lijepo.
Odustajem.
Sta vrijedjam?
Kad se vjernik pomene vrijedjanje je jel a nije vrijedjanje kad se onome ko ne vjeruje ili prisiju razne stvari ili im se govori da ne namecu svoje al je vjera jedina ispravna

Daj ba miss ako si vec tako otvorena kao sto tvrdis onda prihvati drugacije a ne da to pripisujes da ostali ne prihvataju vjernike
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:24 Ma ja ispadoh da ja sada sa prisilom ispitujem malenu
Ja sam prvo rekao za sebe i pitao ostale ko zeli da odgovori neka odgovori ko ne zeli nece ni odgovoriti a ne da neko popuje ovdje kao sto radi miss
Bez ovoga, moze li?
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:38
Malena je napisao/la: 26 aug 2020, 07:17

Super da si sve to pročitao. Iskreno i ja bih voljela pročitati i Tevrat i Zebur i Indžil.
Eh sad bih voljela da ti objasniš svoje zaključke koje si donio da je sve to prevara, na osnovu čega?
Ja sam raspoložena za diskusiju i meni ne smeta da izneseš svoje viđenje.
Moram na posao, a kad budem imala vremena malo ću da napišem svoje shvatanje i vjerovanje u sve navedene priče.
Ni meni ne smeta da ti iznosis svoje vidjenje i kad te pitam zasto vjerujes i sl pitam to jer me zanima sta je to neko spoznao dozivio ili sl sto ocito ja nisam
Sad da se vratim na tvoje pitanje
Nakon citanja kurana biblije i tore shvatio sam da je to u biti sve isto tj isti temelji ista pravila generalno ono ne ubij ne kradi itd
I to je sasvim ok kad gledas na prvu
Ovako da se razumijemo odmah na pocetku da je sve sto napisem moj zakljucak i moje shvatanje
Kada malo zagrebemo ispod povrsine dodjemo do toga da ljudi slijedeci religije (kad kazem religije pisem o 3 glavne krscanstvo judaizam i islam) treba da se boji kazne na buducem nekom svijetu poslije smrti s tim da na ovom doprinosi religijama u vidu donacija i sl stvari
Najbogatija organizacija na svijetu danas je crkva i nakon toliko godina ima skoro pa neogranicenu moc u svim sferama
Kod jevreja i muslimana je to malo drugacije al opet postoji ta moc institucija u malo izmjenjenom obliku od crkve
Sve sto je napisano u knjigama objasnjava kako ljudi treba da se ponasaju i kako su se ponasali ranije pa ih je bog i religija spasila od loseg
Prevedeno nemojte se tako ponasati a i ako se ponasate pronadjite spas u odredjenoj vjeri jer vas samo ona moze spasiti i velicajte je i uz to podupirite finansijski i bilo koji drugi nacin
Ako se boris protiv religija bit ces kaznjen i sl

To je ukratko a detaljnije mozemo kad se dotaknemo odredjene stvari dogadjaja vjerovanja i sl
Da si ovako od pocetka, fokusirao se na sebe i svoj stav, ne bi dolazilo do ovih nepotrebnih opaski i neslaganja na nedolican nacin.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Cuj da si ovako od pocetka
Pa valjda se podrazumijeva da ono sto napisem je moj stav zakljucak i sve ostalo jer da nije naveo bih autora onoga sto pisem

Jbt zar se mora sve objasnjavati i crtati
1
1 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 26 aug 2020, 08:41
respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:24 Ma ja ispadoh da ja sada sa prisilom ispitujem malenu
Ja sam prvo rekao za sebe i pitao ostale ko zeli da odgovori neka odgovori ko ne zeli nece ni odgovoriti a ne da neko popuje ovdje kao sto radi miss
Bez ovoga, moze li?
Cekaj jesam pogrijesio sta sa ovom recenicom?
Ja pitao malenu koja ispostavit ce se nema problema da prica o tome i koja ce rado diskutovati a tu uleti miss da ona govori u ime malene
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21615

Post Postao/la Miss Y. »

respo je napisao/la: 25 aug 2020, 21:07 i vi vjerujete u sve te price da su se desile?
da je bog sve to ispravio ili sta vec?

razumljivo mi je da ljudi vjeruju u boga kao boga
njega kao silu koja moze sve itd al da neko vjeruje u sve price mi je malo nevjerovatno
Respo, srecom ja nisam mod ne bi se ti tako vracao po 10x da nekoga prozivas.

Helem, ovo je bio tvoj post na koji sam se ja nadovezala.
Nisi imenovao Malenu vec pitao uopsteno, pa sam odgovorila!
Ja nisam ničiji advokat i niti Malenoj to treba, daleko od toga :oke
Tvoja prva izjava je da mislis da je sve prevara, objasnjenje na nivou djeteta a očekujes da svi ostali tumacimo i pričamo samo kad nam ti dozvolis.
Spusti ručnu, ne ponašaš se lijepo.
1
1 slika
Zadnja izmjena: Miss Y., dana/u 26 aug 2020, 08:56, ukupno mijenjano 1 put.
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:46 Cuj da si ovako od pocetka
Pa valjda se podrazumijeva da ono sto napisem je moj stav zakljucak i sve ostalo jer da nije naveo bih autora onoga sto pisem

Ne, ovo sam ti naveo kao primjer kako se na ovoj temi pise. Ovdje si to uradio kako treba, pominjuci samo sebe i svoje vidjenje/shvatanje.

Za ovu tvoju "doskocicu" "crtati i objasnjavati", koju si napisao vise puta, pa i sada nakon sto sam zaista pokusao da ti objasnim gdje grijesis, te zato sto na to uopste nisi obracao paznju, dobijas ban na 24 sata. Nadam se da ces se vratiti sa malo vise razumijevanja koliko neko ulozi truda da bi ovaj forum bio mjesto za opustanje, bar na ovim temama. Za "zesci dijalog", imas politiku i ratove.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 26 aug 2020, 08:56
respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:46 Cuj da si ovako od pocetka

Ne, ovo sam ti naveo kao primjer kako se na ovoj temi pise. Ovdje si to uradio kako treba, pominjuci samo sebe i svoje vidjenje/shvatanje.

Za ovu tvoju "doskocicu" "crtati i objasnjavati", koju si napisao vise puta, pa i sada nakon sto sam zaista pokusao da ti objasnim gdje grijesis, te zato sto na to uopste nisi obracao paznju, dobijas ban na 24 sata. Nadam se da ces se vratiti sa malo vise razumijevanja koliko neko ulozi truda da bi ovaj forum bio mjesto za opustanje, bar na ovim temama. Za "zesci dijalog", imas politiku i ratove.
Pa trebam li opet ponavljati da se neke stvari valjda ne trebaju objasnjavati
Evo opet cu ponoviti ako treba crtati i objasnjavati da ono sto kazem je moj stav vidjenje ili nazovi kako hoces onda jbg sto uopste pisemo ovdje
Eki za zesci dijalog imas politiku i ratove i odmah isto tamo ponovis
Daj ba
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 26 aug 2020, 08:59
Fatih je napisao/la: 26 aug 2020, 08:56

Pa trebam li opet ponavljati da se neke stvari valjda ne trebaju objasnjavati
Evo opet cu ponoviti ako treba crtati i objasnjavati da ono sto kazem je moj stav vidjenje ili nazovi kako hoces onda jbg sto uopste pisemo ovdje
Eki za zesci dijalog imas politiku i ratove i odmah isto tamo ponovis
Daj ba
Nije tacno. Tamo ti mogu i hocu kontrirati, ali uvijek vise kao forumas, ne moderator. A na cijelom forumu ima neki prag tolerancije. Ja sam upozoravao za ovu temu. Tvoj izbor je bio sto nisi htio da odustanes od imputiranja "da nekome treba sve crtati" - a, svi znamo sta to znaci). Zaista, bio je tvoj izbor.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Ljudi moji, napisao sam najduzi komentar u istoriji svih foruma, o mom prihvatanju Boga kao istine...ali me u medjuvremenu izlogovalo. A sve sam u detalj bio objasnio.....zaista ne mogu ponovo, ionako mi se place. :palm :palm :palm :palm :palm Nikada vise dugi komentar direktno ovdje...pisati negdje drugo, ovdje kopirati.

Napisao sam bio cijeli svoj zivot, uz detalje, do 17 godina. Nigdje i nikad to nisam nigdje zapisao ni napisao. Sad mi je muka sto nije ostalo...
3
3 slika
medvjed23
Administrator
Reactions: 10287
Kontakt:

Post Postao/la medvjed23 »

to je zaista deprimirajuće
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

medvjed23 je napisao/la: 26 aug 2020, 23:01 to je zaista deprimirajuće
Pa jeste. Pises vise od pola sata, kliknes na "sumbit"...kada tamo, "log in".
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

medvjed23 je napisao/la: 26 aug 2020, 23:07 ....................................................................
Ovako...procitaj naslov teme. Ako nesto hoces o tome -izvoli. Sve drugo, pogotovo na ovaj nacin, nece te daleko odvesti na ovoj temi. Tvoja stvar vjerujes ili ne , ili ako vjerujes kako/u sta vjerujes. Ali, ja sam se ipak drzao teme, time sto sam izrazio svoju zalost sto mi je "otisao post" na zadatu temu.

Ovo sto ti radis, ne samo da nije tema. Ali neka bude da ne "kontamo". Ali, apsolutno necu dozvoliti na ovoj temi (jedna od najjednostavnijih), da se pisu "velike mudrosti", koje nemaju veze sa njom.
0
medvjed23
Administrator
Kontakt:

mislim da je upis u skladu sa temom; dijelom odgovara na drugo od dva pitanja od kojih se naslov teme sastoji..

a što se tiče toga šta ćeš ti dozvoliti ili ne - samo ti svoj poso.. nema ljutnje..
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

medvjed23 je napisao/la: 26 aug 2020, 23:20 mislim da je upis u skladu sa temom; dijelom odgovara na drugo od dva pitanja od kojih se naslov teme sastoji..

a što se tiče toga šta ćeš ti dozvoliti ili ne - samo ti svoj poso.. nema ljutnje..
Ma nije. I ne prijetim da ne pises, ali, zaista tesko je odrzati da sve teme o politici ne krenu uvijek u istom pravcu, o ratu isto tako...ama bas bilo koja tema. Uvijek se krene u pravcu, koji nije predmet teme.. I skoro uvijek ima tema za te "off-topic" komentare, ali vecina ipak izabere da ih napise tamo gdje ne pripadaju.

A dozvolicu sve sto je na ovu temu. Ali, vec sam rekao, zaista je jednostavna. Zato nema potrebe da ovdje pisemo o bilo cemu drugo. Svako moze otvoriti temu koju zeli. I u njoj ce se onda pisati o tome. Samo pokusavamo da se sve teme sa "Religije" ne stope u jednu. Kao ni ostali PDF. Samo o tome se radi.
0
medvjed23
Administrator
Kontakt:

žao mi je ako si moj post shvatio kao provokaciju ili bilo šta slično.. radilo se o, priznaću, možda nevještom načinu da iskažem kako ne vidim sklad između svojstava koja religije pripisuju bogu (svemoć i dobrota) i zla koje je prisutno u svijetu.. taj nesklad je razlog koji mene drži, ne baš van, ali negdje na marginama religije, u prostoru koji bi mogli nazvati agnosticizmom.. dakle, kao što rekoh, post sam napisao sa namjerom da ga uklopim u temu.. ako u toj namjeri nisam uspio, post može biti izbrisan; nema ljutnje..
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”