Zašto se uspoređujemo s drugima?
Re: Zašto se uspoređujemo s drugima?
Generalizirate poredjenje...
Ima naravno situacija gdje se poredim.
Poredim se sa nekim fotografima, poredim se u nekim aktivnostima.
Ali onako u cijelom opisu života, ne poredim se više ni sa kim. Ne znači da nisam prije...
Ima naravno situacija gdje se poredim.
Poredim se sa nekim fotografima, poredim se u nekim aktivnostima.
Ali onako u cijelom opisu života, ne poredim se više ni sa kim. Ne znači da nisam prije...
1
1
Mene moja Bisera vrlo često dovede u situaciju da usporedim vremena kada sam imala njene godine .. 
1
1
Djeca i nesigurne individue se uporedjuju, odrasle osobe djeluju.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Veoma romanticno objasnjenje.
Nesto mnogo ozbiljnije je u pitanju.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Mah
Odrasli ljudi ne provociraju druge na takav način. Čovjek bi pomislio da ih godine nečemu nauče.
Čuj, samo djeca i nesigurne osobe se porede.
Da se ne poredi, ne bi ni provocirao. As simple as that.
Odrasli ljudi ne provociraju druge na takav način. Čovjek bi pomislio da ih godine nečemu nauče.
Čuj, samo djeca i nesigurne osobe se porede.
Da se ne poredi, ne bi ni provocirao. As simple as that.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27203
Ja mislim da bas tebe trza nesto ozbiljno koliko si drzak.
Nisi posta napisao da nisi nekog prozvao.
Ili ovdje ili upucujes omalovazavajuce postove osobama sa drugih foruma.
Odrasti ba vise!
0
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27203
Mudroj, pametnoj, donekle samosvjesnoj osobi ne predstavlja problem da se usporedi sa drugima.
To je sve majstorstvo doziranja.
To je sve majstorstvo doziranja.
0
Ih jeste se raspisali 
Ovdje smo čini mi se.propustili nesto jako bitno, a to.je , subjektivnost. Ukoliko se poredimo s nekim, da bi smo dobili pravilnu "ocjenu" samoga sebe morali bismo biti nepogrjesivo objektivni, a to kad je riječ o sebi samom , nije bas lako da ne kažem.nemoguce.
Tako bi ako želimo ostvariti neki cilj, uspjeh, poredimo se sa boljim od sebe, ako hoćemo malo bildati ego, onda se poredimo sa slabijim od sebe.
Najbolji put bi bio usporediti se s ljudima koji su nam.slicni, možda bi zakljucak time donesen, bio najpriblizniji realnosti..
Subjektivnost tj nedostatak.objektivnosti pri uspoređivanja bilo s kime, moze sasvim.izvjesno pokučiti netacan zakljucak, sto je u tom slučaju jako kontraproduktivna za nas same..
Ovdje smo čini mi se.propustili nesto jako bitno, a to.je , subjektivnost. Ukoliko se poredimo s nekim, da bi smo dobili pravilnu "ocjenu" samoga sebe morali bismo biti nepogrjesivo objektivni, a to kad je riječ o sebi samom , nije bas lako da ne kažem.nemoguce.
Tako bi ako želimo ostvariti neki cilj, uspjeh, poredimo se sa boljim od sebe, ako hoćemo malo bildati ego, onda se poredimo sa slabijim od sebe.
Najbolji put bi bio usporediti se s ljudima koji su nam.slicni, možda bi zakljucak time donesen, bio najpriblizniji realnosti..
Subjektivnost tj nedostatak.objektivnosti pri uspoređivanja bilo s kime, moze sasvim.izvjesno pokučiti netacan zakljucak, sto je u tom slučaju jako kontraproduktivna za nas same..
0
Ne mora uvijek biti tako.
Ako storm kaže da se poredi sa drugim fotografima, on ima znanje da se poredi sa njima. Ako se ti porediš sa drugim doktorima, moraš imati neke stručne parametre po kojima to radiš.
Što si veći znalac u nečemu, to si objektivniji, htio ne htio. Dakle, tvoja evaluacija tebe u odnosu na nekog drugog je na zdravim osnovama objektivnih parametara.
Evo, kako Heidi od početka opisuje svoja poređenja, stiče se utisak da je krajnje objektivna. Onaj trenutak kada ti se poređenje pretvori samo u to da sebe uzdigneš iznad nekoga ili da sebe omaložavaš zbog nečijih dometa, tada poređenje počinje biti problem, nekad čak i ozbiljan.
Ako storm kaže da se poredi sa drugim fotografima, on ima znanje da se poredi sa njima. Ako se ti porediš sa drugim doktorima, moraš imati neke stručne parametre po kojima to radiš.
Što si veći znalac u nečemu, to si objektivniji, htio ne htio. Dakle, tvoja evaluacija tebe u odnosu na nekog drugog je na zdravim osnovama objektivnih parametara.
Evo, kako Heidi od početka opisuje svoja poređenja, stiče se utisak da je krajnje objektivna. Onaj trenutak kada ti se poređenje pretvori samo u to da sebe uzdigneš iznad nekoga ili da sebe omaložavaš zbog nečijih dometa, tada poređenje počinje biti problem, nekad čak i ozbiljan.
0
Čitam jednu knjigu pa sam naisla na odlomak u vezi sa temom :
4. Mi gubimo/blokiramo energiju, ako uspoređujemo.
To je jedna varijacija prethodne točke. Uspoređivati također znači suditi. Tko
uspoređuje, taj obično i sudi. Ako uspoređujete svoj auto s autom vašeg susjeda i
ustanovite da je već opet kupio nov i veći auto, to vas nepotrebno košta energije.
U medicini je očito ustanovljeno, da su oboljeli od raka često ljudi, koji
neobično mnogo uspoređuju. Oni sebe stalno uspoređuju s okolinom i pokušavaju se
što bolje uklopiti u tu sredinu. Ti ljudi pokušavaju izbjeći svako zamjeravanje. To
vodi tome, da su toliko normalni, da to već prelazi u bolest. Stručni medicinski naziv
za to glasi: normalopatija. Bolesno normalan. Ti se ljudi toliko snažno uspoređuju s
drugim ljudima, da dolazi do potpune blokade energije. Kada tijelo ovo više ne može
izdržati, javlja se rak, on počinje probijati blokadu. I već smo opet pri temi život
(otpuštanje) i smrt (zadržavanje).
Ako vam je stalo do toga da svoj potencijal što je više moguće razvijete, tada
vam ozbiljno savjetujem: ne uspoređujte se s drugim osobama – posebno ne s vašim
konkurentima. Vi ste vi. Drugi su drugi; svatko mora ispuniti svoju vlastitu životnu
zadaću
4. Mi gubimo/blokiramo energiju, ako uspoređujemo.
To je jedna varijacija prethodne točke. Uspoređivati također znači suditi. Tko
uspoređuje, taj obično i sudi. Ako uspoređujete svoj auto s autom vašeg susjeda i
ustanovite da je već opet kupio nov i veći auto, to vas nepotrebno košta energije.
U medicini je očito ustanovljeno, da su oboljeli od raka često ljudi, koji
neobično mnogo uspoređuju. Oni sebe stalno uspoređuju s okolinom i pokušavaju se
što bolje uklopiti u tu sredinu. Ti ljudi pokušavaju izbjeći svako zamjeravanje. To
vodi tome, da su toliko normalni, da to već prelazi u bolest. Stručni medicinski naziv
za to glasi: normalopatija. Bolesno normalan. Ti se ljudi toliko snažno uspoređuju s
drugim ljudima, da dolazi do potpune blokade energije. Kada tijelo ovo više ne može
izdržati, javlja se rak, on počinje probijati blokadu. I već smo opet pri temi život
(otpuštanje) i smrt (zadržavanje).
Ako vam je stalo do toga da svoj potencijal što je više moguće razvijete, tada
vam ozbiljno savjetujem: ne uspoređujte se s drugim osobama – posebno ne s vašim
konkurentima. Vi ste vi. Drugi su drugi; svatko mora ispuniti svoju vlastitu životnu
zadaću
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
a ljudi dragi
bolje je uložiti energiju u SARADNJU s drugima nego se POREDITI s njima.
prvo donosi višestruku, individualnu i grupnu korist, a drugo najčešće frustraciju. žaba nikada neće biti konj.
bolje je uložiti energiju u SARADNJU s drugima nego se POREDITI s njima.
prvo donosi višestruku, individualnu i grupnu korist, a drugo najčešće frustraciju. žaba nikada neće biti konj.
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
Kada jedan Woody Allen i Steven Spielberg pričaju kada su prvi put odgledali Odiseju i shvatili koliko su u zaostatku što se tiče filmskog i uopšte umjetničkog izraza u poređenju sa Kubrickom, to je ono poređenje o kojem ja pričam i koje je neophodno.
David Bowie je rekao da kada je čuo Pixies nije razumio zbog čega je on popularan a oni skoro anonimni. Kurt Cobain je rekao da je Nevermind njegov pokušaj da dostigne visine koje su dosegli Pixies.
O Tarantinu da ne pričam. On se poredio sa stotinama reditelja, i tvrdio da je upravo zbog toga postigao uspjeh.
David Bowie je rekao da kada je čuo Pixies nije razumio zbog čega je on popularan a oni skoro anonimni. Kurt Cobain je rekao da je Nevermind njegov pokušaj da dostigne visine koje su dosegli Pixies.
O Tarantinu da ne pričam. On se poredio sa stotinama reditelja, i tvrdio da je upravo zbog toga postigao uspjeh.
0
Ja smatram da ko se ne poredi sa drugim ljudima u nekim sferama života nema nikakvih ambicija. 
Ne kažem da je to loše ili dobro, nego je tako.
Učenje pa učenje. Ne znam više šta da dodam na to.
Ne kažem da je to loše ili dobro, nego je tako.
Učenje pa učenje. Ne znam više šta da dodam na to.
0