Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Korona virus danas
storm
Administrator
Reactions: 38080

Re: Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Post Postao/la storm »

Crvena Nit je napisao/la: 21 nov 2021, 20:07
storm je napisao/la: 21 nov 2021, 19:33

Da se vratim na ovo.
Zaboravio, bio odsutan, itd...
Nije u redu da tvrdis da sam rekao, da im treba odbiti liječenje.
Imamo mnogo vrsta društvenih "dogovora", tako smo razvili civilizaciju...
Vezanje pojasa u autu, ne garantira da ćeš preživjeti sudar, ali će uvelike popraviti šanse da preživiš kod istog, jel tako?
Ne vezes se, izvoli platiti kaznu.

Pa onda oko statistike što neki lupaju... Jao tako procijepljena zemlja, a opet imaju zaraženih... Nećeš vjerovati (opet primjer iz prometa)
95% prometnih nesreća zimi, ostvare vozači sa zimskim gumama.

Pisao sam već, meni je ok, kao meni, da svatko bira sebi.
Ali zašto se onda bune protiv mjera?
Mjere su na snazi zahvaljujući necijepljenju...
Privreda tone više od svega, ali ne... Nećemo se cijepiti.
Ja neke ljudske rezone neću nikad shvatiti.
Eto zato bih naplatio liječenje onima koji isprva ne vjeruju medicini, a potom zakrce odjele intenzivne njege.
Masovno se otkazuju, davno zakazane operacije, jer je osoblje prerasporedjeno na covid odjele.
Doći ovih dana, tjedana, do specijaliste je misija nemoguće...
I zato bih naplatio, glupost se plaća..
Sve je prekasno i neadekvatno odrađeno, politika se priviše umiješala u medicinsku struku. Rezultati u državama su različiti jer su mjere opreza drugačije primjenjene.
Mnoge operacije u BiH su bile na dugoj listi čekanja i prije pandemija. Pandemija je dodatni uzročnik, ali ne isklhučiv uzročnik.
Kod privatnika nema reda za čekanje.

Virus neće isključvo biti umanjen sa razine pandemije cijepljenjem, jer je isto odrađeno u prevelikim vremenskim periodima, a nije svaka država imala u početku cijepiva za kompletnu populaciju.

Osobno se ne bunim sa mjerama, ali mi jednako smeta neprimjenjivanje maske i distance cijepljenih u zatvorenim prostorima.

Zašto nitko nije novčano kaznio medijske ličnosti koje su pričale gluposti?

Nepovjerenje populacije je poraslo jer nitko ne želi priznati da se ozbiljno zabrljalo u komunikaciji.

Sad imamo posljedice, i ne razumijem agresivnosot ni cijepljenih, ni necijepljenih.
Tu se slažem...
Iskomunicirano je katastrofalno.
Puno je budala dobilo prostor javnog nastupa.
Ali...
Susreli smo se sa nečim novim.
I prije godinu dana, razumio sam skepsu, jer gotovo nitko na svijetu nije znao razvoj.
Ali majku mu, danas imamo već dokaze, da cjepivo pomaže. Nema veze moje uvjerenje, statistika zorno pokazuje učinkovitost.
Ljudi su se uhvatili politike umjesto zdravlja.

Meni je neki dan jedan zalijepio da sam janšista...
Ja zinuo :sok
Kaže pa da... Vaxer, Janša hoće da se svi cijepimo...
Rekoh ništa, haj cao
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

storm je napisao/la: 21 nov 2021, 20:13
Crvena Nit je napisao/la: 21 nov 2021, 20:07

Sve je prekasno i neadekvatno odrađeno, politika se priviše umiješala u medicinsku struku. Rezultati u državama su različiti jer su mjere opreza drugačije primjenjene.
Mnoge operacije u BiH su bile na dugoj listi čekanja i prije pandemija. Pandemija je dodatni uzročnik, ali ne isklhučiv uzročnik.
Kod privatnika nema reda za čekanje.

Virus neće isključvo biti umanjen sa razine pandemije cijepljenjem, jer je isto odrađeno u prevelikim vremenskim periodima, a nije svaka država imala u početku cijepiva za kompletnu populaciju.

Osobno se ne bunim sa mjerama, ali mi jednako smeta neprimjenjivanje maske i distance cijepljenih u zatvorenim prostorima.

Zašto nitko nije novčano kaznio medijske ličnosti koje su pričale gluposti?

Nepovjerenje populacije je poraslo jer nitko ne želi priznati da se ozbiljno zabrljalo u komunikaciji.

Sad imamo posljedice, i ne razumijem agresivnosot ni cijepljenih, ni necijepljenih.
Tu se slažem...
Iskomunicirano je katastrofalno.
Puno je budala dobilo prostor javnog nastupa.
Ali...
Susreli smo se sa nečim novim.
I prije godinu dana, razumio sam skepsu, jer gotovo nitko na svijetu nije znao razvoj.
Ali majku mu, danas imamo već dokaze, da cjepivo pomaže. Nema veze moje uvjerenje, statistika zorno pokazuje učinkovitost.
Ljudi su se uhvatili politike umjesto zdravlja.

Meni je neki dan jedan zalijepio da sam janšista...
Ja zinuo :sok
Kaže pa da... Vaxer, Janša hoće da se svi cijepimo...
Rekoh ništa, haj cao
Eh to ludilo, Hanks Paldum je izjavila sličnu glupost na Hyattu, ježim se glupih izjava.
1
1 slika
ROOT
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2761

Post Postao/la ROOT »

slika
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Nuspojave su ocekivane.
Tako govore i za kemoterapije da su otrov,kad dodje belaj,sam bi sebi davao.
0
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Ovde je pre tri dana odobrena Pfizer vakcina za decu uzrasta od 5 do 11 godina, trecina doze od one koja su primili ovi od 12 godina i stariji, al' ce isto primati dve doze u razmaku od osam sedmica.

Dosta roditelja je skepticno kad je u pitanju vakcinisanje dece, iako su oni sami vakcinisani.
Kakvo je kod vas stanje sto se tice ovog uzrasta?
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Delta soj se u Japanu samouništio? Peti val pandemije mnogo lakši

Izvor: REUTERS/Androniki Christodoulou/File Photo

Peti val covida-19 u Japanu je završio toliko nevjerojatno brzo da su i neki znanstvenici ostali potpuno zbunjeni - dio njih sad čak sugerira da je vrlo zarazna delta varijanta virusa u toj državi mutirala sve do točke izumiranja.

Sredinom augusta Japan je bio na vrhuncu epidemije i bilježio je više od 23.000 novih slučajeva zaraze na dan. Sada se ta brojka vrti oko 170, a smrtni slučajevi koji se tijekom novembra pripisuju covidu uglavnom ostaju jednoznamenkasti.

Iako mnogi slabljenje zaraze pripisuju visokoj stopi procijepljenosti, masovnom nošenju zaštitnih maski i drugim čimbenicima, neki istraživači napominju kako druge zemlje sa sličnim uvjetima i epidemiološkim mjerama ipak nemaju ovako značajan pad koji se dogodio u Japanu.

Ituro Inoue iz Nacionalnog instituta za genetiku vjeruje kako je delta soj u Japanu uspio iskorijeniti druge varijante virusa SARS-CoV-2 prije nego što je i on sam nestao. Upravo Inoue i njegovi kolege već neko vrijeme istražuju mutacije SARS-CoV-2 i kako na njih utječe protein nsp14, koji je ključan za reprodukciju virusa.

Kako prenosi RT, RNA virusi, a među njima je i onaj koji uzrokuje covid-19, imaju vrlo visoku stopu mutacija, što im omogućuje da se brzo prilagode promjenama u okolišu. Međutim, to također otvara vrata gomilanju loših mutacija koje na kraju mogu uzrokovati i potpuno izumiranje soja. No čini se kako protein nsp14 uspješno izbjegava tu pogrešku pa genom virusa ostaje “ispod praga katastrofe”.

– Bili smo zbilja šokirani kad smo vidjeli nalaze. Delta varijanta u Japanu bila je vrlo prenosiva i uspješno je izbjegavala druge sojeve. Ali kako su se mutacije gomilale, vjerujemo da je na kraju upravo delta postala ‘neispravna‘ i više nije mogla napraviti kopije sebe same – rekao je znanstvenik, koji je od lipnja do listopada prikupljao uzorke kako bi izradio ovu studiju.

Ova nova teorija mogla bi biti relevantna i za prethodni soj SARS-a, koji je identificiran 2003. godine, no nije izazvao pandemiju. Ipak, to je i danas teško potvrditi jer je epidemija završila relativno brzo i nije rezultirala masivnim prikupljanjem genetskih podataka potrebnih za testiranje spomenute hipoteze.

I dalje nije jasno zašto je Japan imao ovako “sretan” razvoj događaja, pogotovo jer se ništa slično nije dogodilo u drugim istočnoazijskim zemljama poput Južne Koreje, gdje je stanovništvo genetski blisko japanskome.

– Mutacije virusa slične onima koje smo mi označili otkrivene su u najmanje 24 zemlje. Moj tim do kraja studenoga planira objaviti rad s detaljima svojih nalaza – rekao je Inoue.

– Čak i ako se ova teorija prirodnoga izumiranja potvrdi, to će u najboljem slučaju značiti samo privremenu odgodu za japanski narod. Novi, uspješniji sojevi vjerojatno će na kraju ipak pronaći svoj put u zemlju, iako bi karantenske mjere i kontrola useljavanja mogle odgoditi pojavu novih varijanti u Japanu – zaključio je Inoue.
1
1 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

toxic je napisao/la: 22 nov 2021, 14:25 Ovde je pre tri dana odobrena Pfizer vakcina za decu uzrasta od 5 do 11 godina, trecina doze od one koja su primili ovi od 12 godina i stariji, al' ce isto primati dve doze u razmaku od osam sedmica.

Dosta roditelja je skepticno kad je u pitanju vakcinisanje dece, iako su oni sami vakcinisani.
Kakvo je kod vas stanje sto se tice ovog uzrasta?
Nikakvo, niko vjerujem i ne pomišlja na vakcinaciju maloljetnih osoba.
Imam dijete od 11 godina i ne želim da je vakcinišem ako ne budem morala.
0
toxic
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la toxic »

Nice try je napisao/la: 22 nov 2021, 23:13 Nikakvo, niko vjerujem i ne pomišlja na vakcinaciju maloljetnih osoba.
A zasto, ako nije previse licno pitanje?
Ne moras odgovoriti ako ne zelis, samo me zanima da li roditelji misle da vakcina nije dovoljno ispitana ili je nesto drugo posredi.

Moja drugarica koja se medju prvima vakcinisala kad je bilo odobreno odraslima odlucnog je stava da dete nece vakcinisati po cenu bilo cega.
Dok druga koja je od pocetka bila skepticna al' je ipak odlucila da primi vakcinu, naknadno je i dvoje starije dece vakcinisano, prema cemu je isto bila skepticna, sad je odlucnog stava da se najmladje dete sto pre vakcinise.

Meni licno je to sve konfuzija mozga :heidi2
1
1 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

toxic je napisao/la: 23 nov 2021, 16:34
Nice try je napisao/la: 22 nov 2021, 23:13 Nikakvo, niko vjerujem i ne pomišlja na vakcinaciju maloljetnih osoba.
A zasto, ako nije previse licno pitanje?
Ne moras odgovoriti ako ne zelis, samo me zanima da li roditelji misle da vakcina nije dovoljno ispitana ili je nesto drugo posredi.

Moja drugarica koja se medju prvima vakcinisala kad je bilo odobreno odraslima odlucnog je stava da dete nece vakcinisati po cenu bilo cega.
Dok druga koja je od pocetka bila skepticna al' je ipak odlucila da primi vakcinu, naknadno je i dvoje starije dece vakcinisano, prema cemu je isto bila skepticna, sad je odlucnog stava da se najmladje dete sto pre vakcinise.

Meni licno je to sve konfuzija mozga :heidi2
Vidiš, ne znam tačno da objasnim, ali definitivno ne trčim za vakcinom. Dio moje porodice se vakcinisao samo i samo radi mogućnosti putovanja i ni zbog čega drugog. Mada su i ta ograničenja putovanja za nevakcinisane van svakog razuma jer i vakcinisani mogu nositi virus isto kao i nevakcinisani... ne razumijem bilo kakva zatvaranja granica kada je virus već u svakom kutku svijeta... jednostavno ne razumijem čemu zabrane.
Ali... veliki dio ljudi je jednostavno prisiljen da primi vakcinu, uslovljen zbog posla, putovanja i td. Vjerujem da većina ne bi trčala da primi svoju dozu da ne mora.
Čitam, pitam, slušam, sve razumijem što se tiče dejstva vakcine, bar do sad vidljivog, rizici, dobrobiti,... ali ne žurim ako još uvijek ne moram, ni radi sebe, naročito ne radi mog djeteta.
Zatim dodatni teg za ne stranu su i nuspojave koje su imali članovi moje porodice nakon primljenih vakcina. Dakle, nuspojave su bile teže nego kada smo imali koronu... ako se isto i meni desi, vjerujem da ću podleći :D
Eto, vidjećemo iduće sedmice, idem na prvu dozu pa šta bude.
Kako kažeš konfuzija. Ne zna čovjek šta bi i kako bi. Naročito ne znaš kao roditelj šta da odlučiš kada se radi o djeci... kako postupiti, da li srljati ili sve prepustiti slučaju. U svakom slučaju nisam antivakser, ali neću ni trčati grlom u jagode.
3
3 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Nuspojave su dobar pokazatelj da se imunološki sistem priprema odgovoriti ukoliko dodje u dodir s virusom. To je poželjan i dobar znak. Ne treba se plasiti radi toga. Korona sobom nosi takve pojave, klinički sliku i sl da bih ja sada radije osjetila nus pojave od cjepiva x 100 nego jedan dan korone
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13387

Post Postao/la MunDzi »

Primila sam booster prosle hefte.

Nisam bas najbolja vec nekih 4-5 dana, ali da budem fer nisam ni prije boostera bila bas najbolja.
Tako da mislim da me je samo zalomila obicna prehlada.
Osim sto imam i apses na zubu pa sam na antibioticima.
0
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

Organizam je već bio u dodiru s virusom.
Ako već organizam nije stvorio antitijela šta očekivati od vakcine... sve je puno upitnika, ali ne želim više ijednom riječju da bacam sumnje na vakcine i vakcinaciju.
Od volje svima.
2
2 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član

MunDzi je napisao/la: 23 nov 2021, 21:36 Primila sam booster prosle hefte.

Nisam bas najbolja vec nekih 4-5 dana, ali da budem fer nisam ni prije boostera bila bas najbolja.
Tako da mislim da me je samo zalomila obicna prehlada.
Osim sto imam i apses na zubu pa sam na antibioticima.
Želom ti brz oporavak :cvijece
1
1 slika
toxic
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la toxic »

Nice try je napisao/la: 23 nov 2021, 21:22 Vidiš, ne znam tačno da objasnim, ali definitivno ne trčim za vakcinom. Dio moje porodice se vakcinisao samo i samo radi mogućnosti putovanja i ni zbog čega drugog. Mada su i ta ograničenja putovanja za nevakcinisane van svakog razuma jer i vakcinisani mogu nositi virus isto kao i nevakcinisani... ne razumijem bilo kakva zatvaranja granica kada je virus već u svakom kutku svijeta... jednostavno ne razumijem čemu zabrane.
Ali... veliki dio ljudi je jednostavno prisiljen da primi vakcinu, uslovljen zbog posla, putovanja i td. Vjerujem da većina ne bi trčala da primi svoju dozu da ne mora.
Čitam, pitam, slušam, sve razumijem što se tiče dejstva vakcine, bar do sad vidljivog, rizici, dobrobiti,... ali ne žurim ako još uvijek ne moram, ni radi sebe, naročito ne radi mog djeteta.
Zatim dodatni teg za ne stranu su i nuspojave koje su imali članovi moje porodice nakon primljenih vakcina. Dakle, nuspojave su bile teže nego kada smo imali koronu... ako se isto i meni desi, vjerujem da ću podleći :D
Eto, vidjećemo iduće sedmice, idem na prvu dozu pa šta bude.
Kako kažeš konfuzija. Ne zna čovjek šta bi i kako bi. Naročito ne znaš kao roditelj šta da odlučiš kada se radi o djeci... kako postupiti, da li srljati ili sve prepustiti slučaju. U svakom slučaju nisam antivakser, ali neću ni trčati grlom u jagode.
Slicno i ja mislim :oke
Iako sam u nacelu ZA vakcine, mislim da ne treba srljati s odlukom. Pratiti pricu oko toga i cekati vise podataka.
Ovde za sad nije obavezno vakcinisanje tog uzrasta od 5 do 11 godina, mada je tek pocelo, videcemo kasnije.

Tebi sretno s vakcinacijom, javljaj kako si :cvijece

@MunDzi i tebi sto brzi oporavak.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Nice try je napisao/la: 23 nov 2021, 21:39 Organizam je već bio u dodiru s virusom.
Ako već organizam nije stvorio antitijela šta očekivati od vakcine... sve je puno upitnika, ali ne želim više ijednom riječju da bacam sumnje na vakcine i vakcinaciju.
Od volje svima.
Nisam razumjela? Kako je organizam bio u dodiru s virusom? Bio vec inficiran?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Imunitet se stice : prebolijevanjem , tj nakon infekcije organizma korona virusom i nakon vakcinacije. Mnogi ljudi su prebolovali kovid a da pri tome nisu imali simptome bolesti, zovemo ih asimptomatski bolesnici, to ne znači da njihov organizam nije razvio imunitet.
Tesko je reci koji imunitet je bolji, jaci, prirodni ( nastao nakon bolesti) ili imunitet uzrokovan djelovanjem cjepiva. Mnoge studije govore u korist prirodnog imuniteta, no zanemaruje se činjenica da se do njega dolazi na "tezi" način, dok se imunitet nakon cjepiva stice uglavnom mnogo lakše .

Svaka osoba koja ima dilemu cjepiti se ili ne, trebalo bi da se informira. Informirati se možemo na razne načine, u neposrednoj komunikaciji sa stručnim licima, koji mogu adekvatno i profesionalno odgovoriti na sva pitanja koja nekog mogu zanimati, ili informacije ljudi obično potraze na internetu. Moja preporuka je paziti sta se čita, na kojim stranicama se čita i najvažnije ko je autor testova koji se čitaju.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Virusni imunolog objasnio kolika je mogućnost da se koronavirus

Virusni imunolog Ilija Brizić gostovao je u programu N1 Hrvatska i komentirao epidemiološku situaciju.

“Što se tiče novih antivirusnih lijekova, to su jako dobre vijesti i oni će sigurno puno pomoći. Ne smijemo zaboraviti i dalje, cijepljenje je naš glavni alat, jer lijekovi će pomoći velikom broju ljudi, ali za njih je bitno da se uzmu na vrijeme, a bez cjepiva i dalje nećemo moći”, rekao je Brizić.

Dodao je da će lijekovi sigurno smanjiti smrtnost od covida-19.

“U situacijama kad se zna da je neka osoba kritično, dobit će lijek i spasit će joj se život”, rekao je Brizić.

Upitan radi li se na cjepivima protiv novih varijanti koronavirusa, Brizić je rekao da je upravo to prednost mRNA cjepiva, koje se može u brzom roku prilagoditi.

“Kompanije provode testiranja za nova cjepiva protiv novih varijanti. Iako govorimo da se virus promijenio, on se zapravo nije jako promijenio, dobio je prednost da bolje inficira, ali cjepivo koje sad možete dobiti dovoljno je da pruži zaštitu i to je ono što je u ovom trenu najbitnije”, rekao je Brizić.

“Kad bi došla nova varijanta, u roku od 2-3 mjeseca može biti dostupno novo cjepivo”, dodao je.

“Vjerovatnost da se virus samouništi je vrlo mala”

Komentirao je slučaj u Japanu, gdje se piše da se delta varijanta virusa samouništila.

“Vjerojatnost da se virus samouništi je vrlo mala. Ono što je preneseno u medije su informacije koji su teorija, nema dokaza da se virus sam uništio. Dat je prevelik naglasak na tu mogućnost. To je dosta teško moguće. Ni u Japanu ne postoji dokaz, to je samo teorija koju je netko iznio. Ono što je po meni važnije, Japan je imao vrlo sporo cijepljenje u početku, a onda su ubrzali i postigli procijepljenost veću od 75 posto. Ima veliki broj ljudi koji su friško cijepljeni, a znamo da cjepivo u prvih mjesec, dva, tri štiti i od prijenosa virusa”, rekao je Brizić.

“Ono što svi vidimo, da je ovaj koronavirus vrlo uspješan, pa čak i ako procijepimo sve, on će se u nekoj mjeri širiti. Za nas je važnije da se, ako imamo veliku razinu procijepljenosti, znatno smanji broj smrtnih slučajeva, što je glavni cilj. Sve iznad 75 posto procijepljenih je odlično i ono što znamo po podacima iz Izraela, potrebno je dati booster dozu, da ljudi koji su se cijepili prije 6 mjeseci da dobiju booster dozu, kako bi smanjili sve rizike na minimum”, rekao je Brizić.
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”