Moram priznati da ima toga dosta. Djeca ne ispostuju volju, ili radi svojih uvjerenja, a nekad i zbog "sta ce narod reci".respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:42pa mozes ti oporuciti pitanje je hoce li to tvoji ispuniti
ja znam licno da je jedan komsija izrazio zelju bez vjerskih obreda a djeca mu klanjala dzenazu jer su bili vjernici cak jedan slucaj znam i suprotno tako da samo pokojnik ili rahmetlija sam zna tj znao je sta je zelio na sahrani ili dzenazi
Moj razgovor sa prijateljem ateistom
Re: Moj razgovor sa prijateljem ateistom
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
moram ovo jos jednom citirati
evo recimo meni smeta iskreno smeta ovo naglasavanje to samo alah zna
znaci ti bukvalno nameces da bog postoji
0
o tome i pricamFatih je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:44Moram priznati da ima toga dosta. Djeca ne ispostuju volju, ili radi svojih uvjerenja, a nekad i zbog "sta ce narod reci".respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:42
pa mozes ti oporuciti pitanje je hoce li to tvoji ispuniti
ja znam licno da je jedan komsija izrazio zelju bez vjerskih obreda a djeca mu klanjala dzenazu jer su bili vjernici cak jedan slucaj znam i suprotno tako da samo pokojnik ili rahmetlija sam zna tj znao je sta je zelio na sahrani ili dzenazi
kad je neko mrtav o njemu se moze pricati i ovako i onako tako ta i jedno i drugo moze biti istina iako je poprecno
ja govorim kako sam ga ja upoznao i kakav sam stekao utisak a i kroz njegov rad a da li je on stvarno u svoja 4 zida bio vjernik to vjerovatno je samo on to znao
0
Respo...U Islamu NEMA nametanja ni prisile. To je antiislamski. Kad kažem Allah zna, ne nameće ti ništa, samo očitujem da Vjerujem.
0
Tako je, sestro. A, Allah opet najbolje zna.

2
2
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
pa nameces koliko god ti tvrdila da ne nameces
niko nece reci da je kurvin sin (da se razumijemo ovo je izreka da ne pomislis nesto pa da moram objasnjavati)
znamo da vjerujes i ne moras naglasavati niti se ocitavati
u biti to ti niko ne moze zabraniti al budi spremna da ti neko kao u ovom slucaju ja kaze da nameces ili da mu to ne konkretno smeta nego ono nekako para usi da kazem
jer konkretno meni ne mozes nametnuti
ps. kako nema nametanja? otkud onda ko zna koliko ratova u ime islama i sirenja vjere macem
opet ne mislim na nase proostore da ne ispadne da sam cetnik i sl
0
respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:52pa nameces koliko god ti tvrdila da ne nameces
niko nece reci da je kurvin sin (da se razumijemo ovo je izreka da ne pomislis nesto pa da moram objasnjavati)
u biti to ti niko ne moze zabraniti al budi spremna da ti neko kao u ovom slucaju ja kaze da nameces ili da mu to ne konkretno smeta nego ono nekako para usi da kazem
ps. kako nema nametanja? otkud onda ko zna koliko ratova u ime islama i sirenja vjere macem
Ček da veceram
1
1
respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:52pa nameces koliko god ti tvrdila da ne nameces
Respo lijepo sam.ti rekla...Ne nameće, već naglašavam.da vjerujem . Valjda ja znam šta radim bolje nego ti što to znaš.
A o ratovanju...
Kur'an kaže: „I borite se na Alahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Alah, doista ne voli one koji zapodijevaju kavgu“. (Kur'an, sura Al Baqara - Krava. ajet 190,).
Znači zapocinjati rat-ZABRANJENO Braniti se -OBAVEZNO
I dalje
"Kur'anom i Sunnetom, utvrđene su smjernice, kojih se treba pridržavati svaki vjernik, u slučaju učešća u oružanom sukobu.. Ti elementi su: ispravan nijet, da je pod rukovodstvom imama (autoriteta, vladara), da se prethodno izvrše pripreme za oružani sukob i da roditelj da saghlasnost za odlazak u rat. Svaki učesnik oružanog sukoba mora: strogo čuvati vojne tajne, zabranjeno je ubijanje žena, djece, staraca, vjerskih osoba, nije dozvoljeno paljenje imovine neprijatelja, nije dozvoljeno masakriranje neprijatelja, te pomoć tražiti od Allaha dž. š. dovom."
1
1
"ovo naglasavanje to samo alah zna znaci ti bukvalno nameces da bog postoji"...
Eh sto se ismijah.
Ko kad dijete u pubertetu vise ne zna sto bi se svadjalo pa samo bzvz onako odgovara da bi tersalo...
Pa ti si bas mrzac čovječe, nije to dobro za psihu.
Eh sto se ismijah.
Ko kad dijete u pubertetu vise ne zna sto bi se svadjalo pa samo bzvz onako odgovara da bi tersalo...
Pa ti si bas mrzac čovječe, nije to dobro za psihu.
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Sad ce s vidjeti kad me isjecka
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ma majke mi meni ga žao, živjeti u svakodnevnoj mrznji svega oko sebe, od pozdrava pa do priče ljudi, čak se i na forumu samo fokusira na to, to nije dobro za psihu fkt...
Al samo Allah zna....
Al samo Allah zna....
1
1

Ja.ipak nekako.vjerujem...da on u biti ne razumije. I da zbog tog nerazumijevanja i nepoznavanja ima.strah od Islama. Na momente panican. Zato i diskutujem s njim, da mu ponešto.objasjim, u mjeri u kojoj znam.naravno. da može s mirom.malo čitati Fatiha, dobro bi bilo, on je mnogo relevantniji od.mene i znatno upućeniji.
1
1
Fatih mu lici na Fatihu zato neće.Iskra je napisao/la: ↑02 sep 2020, 21:00
Ja.ipak nekako.vjerujem...da on u biti ne razumije. I da zbog tog nerazumijevanja i nepoznavanja ima.strah od Islama. Na momente panican. Zato i diskutujem s njim, da mu ponešto.objasjim, u mjeri u kojoj znam.naravno. da može s mirom.malo čitati Fatiha, dobro bi bilo, on je mnogo relevantniji od.mene i znatno upućeniji.
2
2

Valjda i ja znam kad mi se nesto namece a kad ne posebno po pitanju vjereIskra je napisao/la: ↑02 sep 2020, 20:44respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 19:52
pa nameces koliko god ti tvrdila da ne nameces
Respo lijepo sam.ti rekla...Ne nameće, već naglašavam.da vjerujem . Valjda ja znam šta radim bolje nego ti što to znaš.
A o ratovanju...
Kur'an kaže: „I borite se na Alahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! – Alah, doista ne voli one koji zapodijevaju kavgu“. (Kur'an, sura Al Baqara - Krava. ajet 190,).
I dalje
"Kur'anom i Sunnetom, utvrđene su smjernice, kojih se treba pridržavati svaki vjernik, u slučaju učešća u oružanom sukobu.. Ti elementi su: ispravan nijet, da je pod rukovodstvom imama (autoriteta, vladara), da se prethodno izvrše pripreme za oružani sukob i da roditelj da saghlasnost za odlazak u rat. Svaki učesnik oružanog sukoba mora: strogo čuvati vojne tajne, zabranjeno je ubijanje žena, djece, staraca, vjerskih osoba, nije dozvoljeno paljenje imovine neprijatelja, nije dozvoljeno masakriranje neprijatelja, te pomoć tražiti od Allaha dž. š. dovom."
Ps. Kuran je kao zakon u teoriji manje vise dobar a u praksi je akroz drugaciji jer ga nr provodi bog koji je po vama sve naj nego ljudi
0
respo je napisao/la: ↑02 sep 2020, 21:54Valjda i ja znam kad mi se nesto namece a kad ne posebno po pitanju vjereIskra je napisao/la: ↑02 sep 2020, 20:44
A o ratovanju...
I dalje
Ps. Kuran je kao zakon u teoriji manje vise dobar a u praksi je akroz drugaciji jer ga nr provodi bog koji je po vama sve naj nego ljudi
A da kažem.Mir s tobom. Da i to onda shvatis kao nametanje mira tvojoj duši?
0
Ne budi bukvalna sve su prilike da kad bi se sreli bilo bi e cao zdravo cao vidimo se i sl tako da ta prica mir s tobom je malo sada nategnuta
(znam da ces sada potegnuti isto ovo sa selam al ni u ludilu se ne moze porediti)
(znam da ces sada potegnuti isto ovo sa selam al ni u ludilu se ne moze porediti)
0