e’o me
gdje si ti, kako si?
e’o me

Recimo ja slušam predavanja politiloga sa Čikaškog Univerziteta, J. Meisheimera, tu ima još veoma interesatnih profesora sa veoma kritičkim stavovima prema zapadnoj hegemoniji, odnosa između svjetskih sila, stava prema ratu /agresiji u Ukrajini, svi redom, sa američkih Univerziteta, kao što su F. Fukuyama, J,Cohen (R.I.P), S Kotkin. Teme o kojima polemišu su dobro tempirane, iscrpne, ali i pilagođene običnom svijetu kako se ne bi izgubila kontekstualzacija. Doduše, da bi iole namirisao smisao realizma u geopolitici i međunarodnim odnosima moraše se baš angažovati oko praćenja predavanja, što je onako dosta frustrirajuće, jer znaju trajati i do sat i po, budući da su jako bitni istorijski segmenti koje treba pažljivo povezati u jednu smislenu cijelinu. Vjerovatno još važnija stvar zbog koje sam osjetio golemo olakšanje je ostavljanje emocija po strani kada se diskutuje o ozbiljnjim temama, gdje se čitavom procesu analize mora pristupiti "hladne glave". To nije nešto što sam lično mogao uočiti kada je posrijedi panel diskusija na nekim od javnih TV emitera, što lokalnih, što globalnih. I često se ide iz jedne krajnosti u drugu, uglavnom se završavajući sa deciznim označavanjem žrtve i krivca, gdsje uglavnom ostane neispunjena jedna velika praznina, u čijem vakumu uglavnom lete bezgrbojni upitnici raznih veličina. Isto tako ne tvrdim da su mišljena meni omiljenih predavača aposlutustička i da ne treba revidirati neke tačke koje ohuhvataju određene teme, ali način na koji pristupaju diskusijama je veoma određen, izravan, kritički.Russki je napisao/la: ↑17 apr 2022, 01:02Brt ba, to je dokazano prije 1009 godina, da se kroz medije kreira javno mnijenje. Zar o tome danas treba diskutovati ?SmokingMan je napisao/la: ↑17 apr 2022, 00:25 Ja sam počeo ozbiljno smatrati kako su mediji postali zarobljenici stranih lobističkih ogranizacija, koje ubrizgavaju novac u državne mainstream medije. Skoro da u svijetu i ne postoje neovisni mediji, osim nepopularnog nepristrasnog mišljenja, kojeg morate tražiti negdje drugo, ako hoćete da saznate nešto o stvarnim uzrocima. Ne kažem da i nepopularno mišljenje nije u službi odbrane određenih režima, ali se može lahko prepoznati razlika između kvalitetne i nepristrane političke analize i one analize koja konstatno naglašava krivicu, bez pomne, dublje analize iz istorijskog i geopolitičkog konteksta. Ovim želim da se ogradim od tzv. neovisnih YT medija kao što Balkan Info, koja predstavlja poligon za neumjesna mišljenja i krajnje neozbiljam, diletantski diskurs.
Ne ograđuj se ništa, dobre si primjere naveo. Ja bih samo dodao da podržavam slobodne platforme poput BI samo zbog toga što se može pričati šta želiš, a da ti Faktograf i Istinomjer (koja smijurija) ne mogu ništa.
1
1
1
Kritika društva i političkih zbivanja, jedan je od temeljnih načela demokracije. I sa tim je sve u redu.SmokingMan je napisao/la: ↑17 apr 2022, 09:42Recimo ja slušam predavanja politiloga sa Čikaškog Univerziteta, J. Meisheimera, tu ima još veoma interesatnih profesora sa veoma kritičkim stavovima prema zapadnoj hegemoniji, odnosa između svjetskih sila, stava prema ratu /agresiji u Ukrajini, svi redom, sa američkih Univerziteta, kao što su F. Fukuyama, J,Cohen (R.I.P), S Kotkin. Teme o kojima polemišu su dobro tempirane, iscrpne, ali i pilagođene običnom svijetu kako se ne bi izgubila kontekstualzacija. Doduše, da bi iole namirisao smisao realizma u geopolitici i međunarodnim odnosima moraše se baš angažovati oko praćenja predavanja, što je onako dosta frustrirajuće, jer znaju trajati i do sat i po, budući da su jako bitni istorijski segmenti koje treba pažljivo povezati u jednu smislenu cijelinu. Vjerovatno još važnija stvar zbog koje sam osjetio golemo olakšanje je ostavljanje emocija po strani kada se diskutuje o ozbiljnjim temama, gdje se čitavom procesu analize mora pristupiti "hladne glave". To nije nešto što sam lično mogao uočiti kada je posrijedi panel diskusija na nekim od javnih TV emitera, što lokalnih, što globalnih. I često se ide iz jedne krajnosti u drugu, uglavnom se završavajući sa deciznim označavanjem žrtve i krivca, gdsje uglavnom ostane neispunjena jedna velika praznina, u čijem vakumu uglavnom lete bezgrbojni upitnici raznih veličina. Isto tako ne tvrdim da su mišljena meni omiljenih predavača aposlutustička i da ne treba revidirati neke tačke koje ohuhvataju određene teme, ali način na koji pristupaju diskusijama je veoma određen, izravan, kritički.Russki je napisao/la: ↑17 apr 2022, 01:02
Brt ba, to je dokazano prije 1009 godina, da se kroz medije kreira javno mnijenje. Zar o tome danas treba diskutovati ?
Ne ograđuj se ništa, dobre si primjere naveo. Ja bih samo dodao da podržavam slobodne platforme poput BI samo zbog toga što se može pričati šta želiš, a da ti Faktograf i Istinomjer (koja smijurija) ne mogu ništa.
Za sve postoji prvi put :haya
i ja sam uvijek sama
Evo sad nisi ni ti a ni ja