MunDzi je napisao/la: ↑09 jul 2025, 20:43
Ma to su sve izgovori. Najlakse je kriviti dijasporu da izglasava pogresnu vlast. I bez dijaspore bi bila izglasana pogresna vlast u BiH. Zasto. Pa zato sto ne postoji niko kvalitetan na ponudi da se glasa. Vise se sve svodi na hlasati za nalo manje zlo od prethodnog, a ono svi manje vise isti. Uz to kad uzmes u obzir dejtonsku ludjacku kosuljicu koju je MZ skrojila i obukla BiH......onda je tesko i za ocekivati da se izabere nesto pametno.
Ali na stranu BiH. Generalno gledajuci, ono sto kaze Duh - izborni zakon je zakon. I tu je kraj price. Ako izborni zakon daje bezuslovno svim svojim drzavljanima pravo na glasanje, onda je to zakon i trena ga ispostovati. Tu nema prostora za ikakvo emotivno shvacanje zakona.
A bilo koji pokusaj promjene takvog zakona u korist uslovnog prava na glasanje je po meni oduzimanje ljudskog prava na vlastiti izbor. Meni je to vec vid restrikcije i diskriminacije, te samim time spada u red desnicarskog tipa razmisljanja.
Objektivno su najveci problem ljudi koji glasaju iz interesa, mala smo drzava sa previse uhljeba koje je stranka dovela na vlast i oni su armija glasaca vodecih stranaka jer im odgovara da su njihovi na vlasti, da im cuvaju ledja i slicno. Pored samih uhljeba, tu su i njihove porodice, sira i uza familija, razni koji imaju neka ocekivanja da i njih neko uhljebi. Ne ostane dovoljno onih koji glasaju bez interesa.
Pored toga imamo previse glupih i polupismenih ljudi koje je lako izmanipulisati, kupiti ih nekim glupostima, pogotovo oni stariji.
Onda imamo zastrasivanje, pred svake izbore se politicari svadjaju i pocinje prica o mogucem ratu, na taj nacin opet oni manje inteligentni koji stalno nasjedaju na istu pricu idu logikom - de da ja glasam za svoje nacionaliste, oni ce me sigurno braniti ako dodje do rata, to mi je pametnije.
Da ne govorimo o raznim malverzacijama na samim izborima, dodavanje na listice da budu nevazeci, glasanju mrtvih i raznih drugih izbornih kradja.
To je naravno vise domaci interni problem, dijaspora nema veze sa tim i uticaj dijaspore na izbore nije toliki kako neki predstavljaju, bar po mom misljenju. Ni meni iskreno nije jasan motiv ljudi koji se ne namjeravaju vracati zasto uopste glasaju, ali sto kazes imaju pravo po zakonu i to je to, a sto je najbitnije ne vjerujem da je dijaspora prevaga na dark side.
Ono sto se ne mogu sloziti je da ne postoji niko kvalitetan, iako sam i ja nekad imao takvo misljenje, ali sam ga promijenio. Posto zivim ovdje, mogu reci da vidim pozitivne promjene od kad je SDA skinuta sa vlasti, pogotovo u Sarajevu. Na zalost, imao sam veca ocekivanja kako je u pocetku krenulo, pa je doslo i do blagog razocarenja, ali opet se itekako osjeti napredak, a vracanje SDA na vlast bi bio ogroman korak unazad.