Đe si?

Intrigantne teme, koje niste sigurni gdje postaviti...

Ja sam

ljevičar
1
8%
desničar
5
42%
centrist
6
50%

Ukupno glasova: 12

Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17681

Re: Đe si?

Post Postao/la Ommadawn »

Šabović Adis je napisao/la: 09 jul 2025, 09:38 Naravno da smo vidjeli, u SFRJ nije bilo rata.
Prvo reci demokratija pa onda pričaj šta hoćeš...
Nije, ali je jednoumlje rezultiralo losom percepcijom sto je kasnije rezultiralo losim izborom na prvim demokratskim izborima, sto je kasnije rezultiralo ratom.
U SFRJ je svaki funkcioner sanjao da bude novi Tito i upro svim snagama da to bude pogotovo kad je ovaj umro.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 815

Post Postao/la Spock »

Meni je izaslo da sam centar, iako sam realno blago prema ljevici. Mislim da je to vise do onoga ko je pravio anketu, vjerovatno neki amerikanci koji sve sto ima veze sa komunizmom i ljevicom izjednacavaju sa manje individualnih sloboda sto ja naravno ne podrzavam pa je ispalo da sam centar, ja ljevicu ne vidim tako i po meni rezultat vise pokazuje predrasude onoga ko je pravio anketu. :oo
1
1 slika
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2535

Post Postao/la John Cleese »

Jbg...

slika
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6246

Post Postao/la Duh »

Ommadawn je napisao/la: 09 jul 2025, 08:30
MunDzi je napisao/la: 08 jul 2025, 21:03 Tema obecava. Moglo bi se fino diskutovati i razgranati temu na vise razlicitih tema. Samo da godpodin Sabovic ne ukaki. :D

Njega treba gurnuti pod diktatore. :ooo

Moje misljenje o glasanju. Smatram da to treba biti individualni izbor. Nista pod moranjem. I nikakve zabrane. Jer i neglasanje je zapravo glasanje. Pokazuje realno stanje na terenu. To sto ja licno ne glasam u BiH, a imam pravo da glasam, je moj licni izbor. I treba da bude moj i samo moj izbor. Licno, vodim se logikom da svoj radni zivot provodim vani, vani sam osnovala svoju porodicu, vani placam poreze, vani zivim duze nego sto sam u BiH zivjela, vjerovatnoca da cu se ikad vratiti u BiH da zivim je ralativno mala (nikad ne reci nikad) Elem kad sve to sagledam, ja se ne bih osjecala fino u vlastitoj kozi da ja sada glasam I odredjujem ljudima u BIH ko da im upravlja nad glavom.

S druge strane masa ljudi koji ne zive trenutno u BiH zeli da glasa, mozda osjecaju vecu povezanost sa domovinom, mozda su svojevremeno radili u BiH i kroz svoje plate poreski ucestvovali u drzavnoj kasici pracisi, planiraju se vratiti, itd....dakle itekako ih se tice ko je na vlasti. I neka glasaju. Imaju legalno pravo da to urade. Imaju svoje licne razloge zasto to zele da urade. I neka glasaju postom, zasto da ne. U svakoj normalnoj zemlji mozes glasatii ili da licno dodjes na glasacko mjesto ili da to odradis putem poste.

Dakle, stvar izbora. I ja sam uvijek za izbor.
Slazem se sa svim sto si napisala.

A sto se tice glasanja u BiH i bosanskohercegovacke dijaspore - ovako:
Imaju pravo glasa - neka glasaju. E, a kada glasaju i pobijedi stranka za koju su glasali, fino pokupe stvari iz dijaspore pa se nastane u BiH.
Zasto? Da bi trpjeli politiku stranke za ciju su pobjedu jednako zasluzni. Da li ce ta politika rezultirati boljim skolama, boljim zdravstvom, boljom infrastrukturom, boljom privredom, boljim zakonima ili nepotizmom, korupcijom, odlaskom sposobnih, dolaskom podobnih... Sve to da sami dozive.

Nije fer da se sa poprilicne distance nekome drugome kroji svakodnevnica.
Nije pa da ga yebes.
demokratsko pravo je-pravo glasa.
zasto bi neko ko zivi u BiH npr i pije samo pive ispred zadruge, odlucivao kakvo ce biti stanje u drzavi u koju neko iz dijaspore salje pare, gradi nesto planira se vratiti i uzivati u mirovini 30 god, dok je onome piva pojela jetru i skrojio vlast koja ga je samo drzala na pivi?
ako se u nekom slucaju desi neka ebena mobilizacija, dok je tu neki dijasporac-ajmo u rovove, jer to je duznost.
Jedan drzavljanin ima pravo, ali ima i obaveze.
osnovno u nekom civiliziranim drustvu je-postivati zakone.
izborni zakon je takav.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

E vidiš taj pivopija ispred zadruge osjeća sve posljedice vlasti za koju je glasao.

Nije veliki procenat dijaspore koja glasa, možda da je ispod 10%.
Ali ti ljudi uglavnom glasaju vođeni emocijama a ne razumom.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Ommadawn je napisao/la: 09 jul 2025, 20:26 E vidiš taj pivopija ispred zadruge osjeća sve posljedice vlasti za koju je glasao.

Nije veliki procenat dijaspore koja glasa, možda da je ispod 10%.
Ali ti ljudi uglavnom glasaju vođeni emocijama a ne razumom.
malo cega pijan toga osjeti osim zedji.
to je nebitno sa cim su vodjeni.
nigdje na svijetu nema takvo nesto.
zar zene na glasanje vodi razum?
tebe vodio razum?
koliko te puta pamet sinko puta prevarila?
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

jel neko od vas varao na testu?
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13848

Post Postao/la MunDzi »

Ma to su sve izgovori. Najlakse je kriviti dijasporu da izglasava pogresnu vlast. I bez dijaspore bi bila izglasana pogresna vlast u BiH. Zasto. Pa zato sto ne postoji niko kvalitetan na ponudi da se glasa. Vise se sve svodi na hlasati za nalo manje zlo od prethodnog, a ono svi manje vise isti. Uz to kad uzmes u obzir dejtonsku ludjacku kosuljicu koju je MZ skrojila i obukla BiH......onda je tesko i za ocekivati da se izabere nesto pametno.

Ali na stranu BiH. Generalno gledajuci, ono sto kaze Duh - izborni zakon je zakon. I tu je kraj price. Ako izborni zakon daje bezuslovno svim svojim drzavljanima pravo na glasanje, onda je to zakon i trena ga ispostovati. Tu nema prostora za ikakvo emotivno shvacanje zakona.

A bilo koji pokusaj promjene takvog zakona u korist uslovnog prava na glasanje je po meni oduzimanje ljudskog prava na vlastiti izbor. Meni je to vec vid restrikcije i diskriminacije, te samim time spada u red desnicarskog tipa razmisljanja.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

To je sve visi nivo dubljeg problema.
Uvijek je tu neka paljevina. I sve se zavrsi u jednom danu, kao emotivno izgaranje kmetova svake vrste.

Mi iz duboke drzave znamo sta su kurtoni.
Znamo da su nekome zastita, a nekome smjetnja.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Mene vise brine ova narastujuca ekstremna desnica.

U Svedskoj je skandal da je 17-godisnji sin ministra za migracije clan nekoliko neonacistickih grupacija koje se cak nalaze na listi terorista. Lik koji je do nedavno zagovarao kako kriminalni maloljetnici moraju u zatvor, kako je dovoljno i da imaju 13 godina, kako djeca koji su clanovi kriminalistickih gangova su odraz njihovih roditelja koji bi trebali uzeti malo vise odgovornosti - sad kad je njegov sin u pitanju "eto ja nisam znao... pa dobro svi mozemo pogrijesiti u mladosti, svi mozemo biti zavedeni".
Neku vecer citam na LinkedIn-u neki profesori ga cak i brane.
A prije 30 godina Mona Sahlin koja je trebala biti premijer Svedske je kupila cokoladicu Toblerone na poslovnu karticu i digla se kuka i motika i ona se povuce sa te kandidature.
A ovaj supak place na televiziji i pravi od sebe zrtvu.
Ovo je najgora Vlada u istoriji Svedske zadnjih 80 godina. Usli su u koaliciju sa ekstremnom desnicom koja vuce korijenje iz neonacistickih grupacija, napravili su haos u ovoj drzavi...

I nedavno mi lik komentarise da ce on organizovati autobuse koji ce vracati sve useljenike nazad ako treba. Reko nikakav problem buraz - prvo sto cu uraditi cu kupiti Kalasnjikov a gledati da to isto uradi sto vise ljudi. Ne da pucamo jedni na druge kao sto smo to prije 30 godina radili.
Nego da pucamo na prvi autobus iz Svedske koji se pojavi da pokupi novu radnu snagu. Bez upozorenja.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6649

Post Postao/la Mehaning »

Ommadawn je napisao/la: 10 jul 2025, 07:56 Mene vise brine ova narastujuca ekstremna desnica.

U Svedskoj je skandal da je 17-godisnji sin ministra za migracije clan nekoliko neonacistickih grupacija koje se cak nalaze na listi terorista. Lik koji je do nedavno zagovarao kako kriminalni maloljetnici moraju u zatvor, kako je dovoljno i da imaju 13 godina, kako djeca koji su clanovi kriminalistickih gangova su odraz njihovih roditelja koji bi trebali uzeti malo vise odgovornosti - sad kad je njegov sin u pitanju "eto ja nisam znao... pa dobro svi mozemo pogrijesiti u mladosti, svi mozemo biti zavedeni".
Neku vecer citam na LinkedIn-u neki profesori ga cak i brane.
A prije 30 godina Mona Sahlin koja je trebala biti premijer Svedske je kupila cokoladicu Toblerone na poslovnu karticu i digla se kuka i motika i ona se povuce sa te kandidature.
A ovaj supak place na televiziji i pravi od sebe zrtvu.
Ovo je najgora Vlada u istoriji Svedske zadnjih 80 godina. Usli su u koaliciju sa ekstremnom desnicom koja vuce korijenje iz neonacistickih grupacija, napravili su haos u ovoj drzavi...

I nedavno mi lik komentarise da ce on organizovati autobuse koji ce vracati sve useljenike nazad ako treba. Reko nikakav problem buraz - prvo sto cu uraditi cu kupiti Kalasnjikov a gledati da to isto uradi sto vise ljudi. Ne da pucamo jedni na druge kao sto smo to prije 30 godina radili.
Nego da pucamo na prvi autobus iz Svedske koji se pojavi da pokupi novu radnu snagu. Bez upozorenja.
Išao ja zadnji put na kavu i slušam dva poznata, kako debatiraju o imigrantima, kojih je po njima previše... :ovaj

Jedan nekih 35 godina, drugi preko pedeset. Za prvoga neznam, ali znam da onaj stariji nikad nije bio oženjen i nikad djecu nije imao... :face

Odmah sam im zabrusio, neka idu radije doma jebavat i djecu raditi, nego filozofirati gluposti... :ccc

Da se samo pola imigranta pokupi, država se zaustavlja... :meha2
2
2 slika
medvjed23
Administrator
Reactions: 10893
Kontakt:

Post Postao/la medvjed23 »

Dosta frustracije proizlazi iz dojma da je fašizam nekad, eto, kao poražen. Pa se, ko biva, pitamo: fašisti su poraženi i šta sad hoće opet? Al nema tu poraza. Nema ni pobjede.

Borba između dobra i zla odvija se u svakom vremenu. Unutar svake generacije. Nekad bolje stoji jedna, nekad druga strana. Al neće se nikad desiti da svi pređu u jedan tabor, a da se drugi ugasi, zauvijek.

Stvarnost društva je gibanje. Stvarnost čovjeka je borba. I ako stvarnost trezveno sagledamo i prihvatimo, manje je mjesta za frustraciju.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

John Cleese je napisao/la: 09 jul 2025, 18:04 Jbg...

slika
Moram priznati da nisam ovo od tebe ocekivao druže kliže, razocarao si me kao covjek i kao komunista. :oo
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 09 jul 2025, 20:43 Ma to su sve izgovori. Najlakse je kriviti dijasporu da izglasava pogresnu vlast. I bez dijaspore bi bila izglasana pogresna vlast u BiH. Zasto. Pa zato sto ne postoji niko kvalitetan na ponudi da se glasa. Vise se sve svodi na hlasati za nalo manje zlo od prethodnog, a ono svi manje vise isti. Uz to kad uzmes u obzir dejtonsku ludjacku kosuljicu koju je MZ skrojila i obukla BiH......onda je tesko i za ocekivati da se izabere nesto pametno.

Ali na stranu BiH. Generalno gledajuci, ono sto kaze Duh - izborni zakon je zakon. I tu je kraj price. Ako izborni zakon daje bezuslovno svim svojim drzavljanima pravo na glasanje, onda je to zakon i trena ga ispostovati. Tu nema prostora za ikakvo emotivno shvacanje zakona.

A bilo koji pokusaj promjene takvog zakona u korist uslovnog prava na glasanje je po meni oduzimanje ljudskog prava na vlastiti izbor. Meni je to vec vid restrikcije i diskriminacije, te samim time spada u red desnicarskog tipa razmisljanja.
Objektivno su najveci problem ljudi koji glasaju iz interesa, mala smo drzava sa previse uhljeba koje je stranka dovela na vlast i oni su armija glasaca vodecih stranaka jer im odgovara da su njihovi na vlasti, da im cuvaju ledja i slicno. Pored samih uhljeba, tu su i njihove porodice, sira i uza familija, razni koji imaju neka ocekivanja da i njih neko uhljebi. Ne ostane dovoljno onih koji glasaju bez interesa.

Pored toga imamo previse glupih i polupismenih ljudi koje je lako izmanipulisati, kupiti ih nekim glupostima, pogotovo oni stariji.
Onda imamo zastrasivanje, pred svake izbore se politicari svadjaju i pocinje prica o mogucem ratu, na taj nacin opet oni manje inteligentni koji stalno nasjedaju na istu pricu idu logikom - de da ja glasam za svoje nacionaliste, oni ce me sigurno braniti ako dodje do rata, to mi je pametnije.
Da ne govorimo o raznim malverzacijama na samim izborima, dodavanje na listice da budu nevazeci, glasanju mrtvih i raznih drugih izbornih kradja.

To je naravno vise domaci interni problem, dijaspora nema veze sa tim i uticaj dijaspore na izbore nije toliki kako neki predstavljaju, bar po mom misljenju. Ni meni iskreno nije jasan motiv ljudi koji se ne namjeravaju vracati zasto uopste glasaju, ali sto kazes imaju pravo po zakonu i to je to, a sto je najbitnije ne vjerujem da je dijaspora prevaga na dark side.

Ono sto se ne mogu sloziti je da ne postoji niko kvalitetan, iako sam i ja nekad imao takvo misljenje, ali sam ga promijenio. Posto zivim ovdje, mogu reci da vidim pozitivne promjene od kad je SDA skinuta sa vlasti, pogotovo u Sarajevu. Na zalost, imao sam veca ocekivanja kako je u pocetku krenulo, pa je doslo i do blagog razocarenja, ali opet se itekako osjeti napredak, a vracanje SDA na vlast bi bio ogroman korak unazad.
4
4 slika
medvjed23
Administrator
Reactions: 10893
Kontakt:

Post Postao/la medvjed23 »

Mogu se sjetiti nekih tvojih postova na tragu razmišljanja da su svi isti, da ne vrijedi glasati itd.

I super je kad čovjek nije zaglavljen u zadrtosti, te je spreman dopustiti evoluciju mišljenja.

U našem političkom sistemu, dosta toga jeste uzaludno, ali postoje neke stvari, pogotovo na lokalnom nivou, na koje naši glasovi mogu utjecati. Pa makar na način da - kao što MunDzi kaže - izaberemo i živimo manje zlo.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Glas dijaspore je minoran, nisam siguran ni da je 10%.

Ali vecinom to glasaju stariji ljudi dok mlade Bosna ne interesuje, bar u onom drustveno-politickom dometu. I oni jos uvijek zive u 1992-oj godini, sto je posljedica ratnih trauma, sasvim razumljivo. Oni nisu dozivjeli potpuno postratnu Bosnu i Hercegovinu, sav taj proces kroz koji je ista prosla od 1996 do danas. Nisu bili tu kada se pocelo putovati medjuentitetski, ma koliko god cesto su dolazili u BiH.
I zato ce vecina tih ljudi glasati za nacionalne stranke koje predstavljaju njihov narod.
Nece taj procenat mozda znaciti mnogo ali jedan glas za takvu stranku je previse.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

medvjed23 je napisao/la: 10 jul 2025, 14:16 Mogu se sjetiti nekih tvojih postova na tragu razmišljanja da su svi isti, da ne vrijedi glasati itd.

I super je kad čovjek nije zaglavljen u zadrtosti, te je spreman dopustiti evoluciju mišljenja.

U našem političkom sistemu, dosta toga jeste uzaludno, ali postoje neke stvari, pogotovo na lokalnom nivou, na koje naši glasovi mogu utjecati. Pa makar na način da - kao što MunDzi kaže - izaberemo i živimo manje zlo.
Tako je, nije mi problem priznati ako jesam promijenio stav i ako u necemu nisam bio u pravu. Cak sta vise, otvorio sam bio temu nesto u stilu - zasto ne zelim glasati na izborima, jer je bilo dosta prozivanja onih koji ne glasaju, te objasnjavao svoj stav zasto sam glasanje vidio kao besmisleno. I dalje nisam za prozivanje, svako ima pravo da odluci hoce li glasati ili ne, nisam za uslovljavanja i smatram to grajanskim pravo a ne obavezom, neki od argumenata oko glasanja i sad stoje zasto je tesko da nas glas ima smisla, ali sam odlucio da pokusam i dam nekom sansu, i bas nakon tih izbora na koje sam prvi put u zivotu izasao je i napravljena koalicija koja je srusila dugogodisnju SDA vladavinu, to mi je onda dalo dodatno motiv za ostale izbore.

Kao sto sam pomenuo, kasnije su dosla i neka razocarenja, jer kasnije vise nije islo kao onaj pocetni zamah kad su tek dosli na vlast, ali ako nista - biramo manje zlo i manje lose, a vjerujem da se covjek i lako navikne na bolje i da bismo tek povratkom stare garniture vidjeli koliko su ovi bolji.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Razne diskusije”