Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 653

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 24 jul 2025, 19:16
Spock je napisao/la: 24 jul 2025, 12:49

Ne mislim da su svi neistomisljenici fasisti, daleko od toga. Nemam problem da neko ima drugacije misljenje od mene, nije fasista zbog toga, fasista je kada zeli da me ubije zbog drugacijeg misljenja, kada je spreman i na krvavi rat samo da bi progurao svoju ideologiju i da bi bilo po njegovom. Fasisti su oni koji ce se po potrebi okrenuti i protiv svog naroda, samo da ne pobijedi ideja koja mu se ne svidja, makar ona bila prihvacena i od strane njegovog naroda, na primjer cetnici i ustase, nisu oni fasisti zato sto su veliki patrioti, vec upravo zbog ovoga sto su zbog svoje ideje spremni ubiti, pa cak i one "svoje". Fasisti su i oni koji podrzavaju te ideologije na bilo koji nacin.
Fasista je za mene i onaj sa cijim bih se idejama u osnovi mozda i slozio, ako je spreman ubiti nekog da progura tu svoju ideju.
U staroj Jugoslaviji je bilo takodjer politickih progona, ubistava itd...Ustase npr nisu nastale u drugom svj. ratu.
Komunisti su bili proganjani i spremni ubiti; jer se nisu slagali sa vlasti i -da bi progurali svoju ideologiju.(to je nesto drugo?)

Po tvojoj definiciji su takodjer i komunisti bili fasisti, prije nego li su se pretvorili mili boze u -antifasiste.
Onda su se opet pretvorili u fasiste.

Pokusavas biti neki pacifist, ali si vec na jednoj strani . Ostavljas sebi za pravo prozvati nekoga fasistom, ako bilo kako podrzava nesto fasisticko ili ti tako izgleda. npr koncert Thompsona?

Ja sam bio previse mlad da bih tad glasao, kako bih glasao ni sam nisam siguran. Referendum u BiH je bio nakon sto su neke republike vec izasle, realno ne bi imalo smisla u takvoj situaciji da BiH ostane jer ne bi sama mogla parirati srbiji sa onakvim nacionalistima na vlasti. Opet, postavlja se pitanje da li bi se ostankom mogao izbjeci rat, mozda se moglo sacekati pa par godina kasnije kad se smire strasti, nista nije vrijedno ljudskih zivota. Dobar primjer je sa Crnom gorom nesto kasnije, i tu je bilo mogucnosti za eskalaciju pa su prvo odustali od osamostaljenja i dogovorili samo drugaciji naziv drzave, te onda malo kasnije kada su uslovi bili bolji ponovo pokrenuli otcjepljenje, da su srljali par godina ranije moglo je mozda i tu doci do rata. Sad, SBB KBB, prica za sebe, mozda se rat u BiH nije mogao izbjeci. Sve u svemu, volio bih da su ljudi bili pametniji i da je Jugoslavija prezivjela, ali kao kompletna drzava, ne ona krnja. Kad je bio referendum, tad je vec bilo kasno.

Mozda opet idemo u SBB KBB, ali u onakvoj situaciji nakoj WW2, male su sanse da je moglo proci bez krvoprolica da su se odmah formirale zasebne drzave, a i da nisu, pitanje je koliko bi napredovale kao zasebne.
Druze. Ne mos biti stalno previse mlad. Upravo su oni nacionalisti iz Srbije 90-ih nonstop o fasistima. Kao ti sad.
Ako si ovako neki miroljubljiv, okani se politike, jer si prilicno diletant. Mada ti je to zajednicko sa mnogima na vlasti.
Stvar je veoma jasna, u momentu kada je fasizam bio u najvecem usponu, Tito je se borio protiv fasizma, a cetniti i ustase su se jasno priklonili nacistickoj Njemackoj i borili cak i protiv svog naroda. To sto ni jedni ni drugi nisu nastali tad vec ranije, ne mijenja cinjenicu da su se tad jasno opredijelili da budu na strani fasizma, progonili su i ubijali drugacije, drzali logore i slicno, a i u samom nastanku su jasno bili opredijeljeni kao ekstremno nacionalisticke ideologije.
Niko ne moze negirati da su i tadasnji komunisti pocinili neke zlocine, da je prilikom likvidacije zlocinaca znalo stradati i nevinih ljudi, ni u jednom ratu nema strane koja je po tom pitanju potpuno cista, ali KPJ ideoloski nikad nije stala na stranu nacizma i fasizma, niti je ikad promovisala ubijanje drugacijih i neistomisljenika.

Ni nakon rata, prateci socijalisticki folklor nije slavio ubijanje i progon neistomisljenika, ljudi koji su drugaciji, nego je promovisao zajednistvo i mir, dok je na primjer folklor cetnickog i ustaskog pokreta cak i nakon rata ostao vezan za kontraverze, direktno slavio zlocine i ubijanje drugih i drugacijih. Ne treba ni govoriti sta su cetnici radili 90-tih, za ustase iskreno nisam upratio koliko su bili tad vojno aktivni.

Pacifista jesam, nemam neku svoju stranu i ne mislim da ikome pripadam, nemam vjeru, etno-nacionalnu pripadnost i slicno. Ne smatram se cak ni komunistom, to mi je vise zezancija i kontra ovom danasnjem nacionalizmu, ali mnogi nisu ni svjesni sta je u stvari komunizam, to je tek posebna i duga prica.
Naravno da cu Thompsona smatrati fasistom jer direktno promovise ustaski pokret koji je sa razlogom deklarisan kao fasisticki. Ne mislim naravno da je svako ko njega slusa ili ide na njegov koncert fasista, da sad ne ulazimo u sve moguce razloge zasto bi ga neko slusao, na zalost mnogi ne znaju razlikovati normalan patriotizam od ekstremnog nacionalizma i fasizma.

Ne znam samo kako me poveza sa nacionalistima iz srbije i onima koji su sad na vlasti, ali hajd, nema veze.
Inace se i ne volim previse baviti politikom, ali ne mogu da ne reagujem na neke stvari.
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 653

Post Postao/la Spock »

Mehaning je napisao/la: 24 jul 2025, 21:36
Spock je napisao/la: 24 jul 2025, 13:54

Mogao sam i pretpostaviti. Realno, uvijek je bilo jasno da se slovenci nikad nisu vidjeli kado dio te drzave, tu su bili nekako privremeno i iz interesa, da pametno iskoriste koliko mogu i onda izadju. Sto bi rekao Balasevic - "I kad razmislim malo njima nije bas stalo, za nas soliter". :oo
Ne znam zasto, ali srecom nije bilo vecih tenzija izmedju Slovenije i bilo koje druge republike, pa je izlazak Slovenije prosao mirno i bez problema, slicno kao i Makedonija.
Slovenci su ušli u prvu Jugoslaviju sa dobrim namjerama kad je raspala Austrougarska... :ovaj

Kao prvi čin, bila je pljačka, kod mijenjanja kruna u dinare. Velika pljačka... :meha2

U drugom ratu, u Sloveniji nije otpor započela KP, nego je otpor započela OF, koji je formiran višestranačko... :meha1

43 komunisti vrše udar na OF, ubiju Rozmana Staneta I Još par njih i preuzimaju vlast... :meha2

Po kakvom ključu bi se Slovenci vidjeli u takvoj državi... :zbunj

U JNA sam bio u južnoj Srbiji. Granica oko Pirota... :ovaj

Pomislio sam, da su nas vremenoplovom premjestili barem 100 godina unazad... :face

A mi kao ista država... :zid
Kao sto sam vec pomenuo, nisam imao nekog puno konktakta sa ljudima iz Slovenije, tako da je zanimljivo vidjeti iz vaseg ugla kako gledate na to i koji su motivi sto nije bilo pretjeranog interesa za zajednicku drzavu.
1
1 slika
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

Ommadawn je napisao/la: 25 jul 2025, 00:47 I nije Slovenija samo Ljubljanska banka niti je potonja prevarila samo Bosance.
Nije, naravno, opljackali su stedise u svim naseljenim mjestima po Jugi, gdje god ih je vrag donio da otvore svoje lopovske filijale, a bekani im povjerili devize :ooo

I poslije rata su fino, nonsalantno osnovali "novu" Ljubljansku banku (NLB) i vratili se na mEsto zlocina da opet rade kao da se nista nije desilo - ovi nasi levati su im to dozvolili, umjesto da im zabrane da u Bosni ikad vise prodaju i kospice, a ne bankarstvom da se bave, lopine, hohstapleri i prevaranti.

Ma ne bih se time ovdje ni bavio da covjek, mrtav hladan, ne spomenu kako je njih neko, kao, kolektivno opljackao prije sto i kusur godina, sto im je izmedju ostalog, kao, ogadilo Jugoslaviju :ooo
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Post Postao/la Duh »

Spock je napisao/la: 25 jul 2025, 10:17
Duh je napisao/la: 24 jul 2025, 19:16
U staroj Jugoslaviji je bilo takodjer politickih progona, ubistava itd...Ustase npr nisu nastale u drugom svj. ratu.
Komunisti su bili proganjani i spremni ubiti; jer se nisu slagali sa vlasti i -da bi progurali svoju ideologiju.(to je nesto drugo?)

Po tvojoj definiciji su takodjer i komunisti bili fasisti, prije nego li su se pretvorili mili boze u -antifasiste.
Onda su se opet pretvorili u fasiste.

Pokusavas biti neki pacifist, ali si vec na jednoj strani . Ostavljas sebi za pravo prozvati nekoga fasistom, ako bilo kako podrzava nesto fasisticko ili ti tako izgleda. npr koncert Thompsona?

Druze. Ne mos biti stalno previse mlad. Upravo su oni nacionalisti iz Srbije 90-ih nonstop o fasistima. Kao ti sad.
Ako si ovako neki miroljubljiv, okani se politike, jer si prilicno diletant. Mada ti je to zajednicko sa mnogima na vlasti.
Stvar je veoma jasna, u momentu kada je fasizam bio u najvecem usponu, Tito je se borio protiv fasizma, a cetniti i ustase su se jasno priklonili nacistickoj Njemackoj i borili cak i protiv svog naroda. To sto ni jedni ni drugi nisu nastali tad vec ranije, ne mijenja cinjenicu da su se tad jasno opredijelili da budu na strani fasizma, progonili su i ubijali drugacije, drzali logore i slicno, a i u samom nastanku su jasno bili opredijeljeni kao ekstremno nacionalisticke ideologije.
Niko ne moze negirati da su i tadasnji komunisti pocinili neke zlocine, da je prilikom likvidacije zlocinaca znalo stradati i nevinih ljudi, ni u jednom ratu nema strane koja je po tom pitanju potpuno cista, ali KPJ ideoloski nikad nije stala na stranu nacizma i fasizma, niti je ikad promovisala ubijanje drugacijih i neistomisljenika.

Ni nakon rata, prateci socijalisticki folklor nije slavio ubijanje i progon neistomisljenika, ljudi koji su drugaciji, nego je promovisao zajednistvo i mir, dok je na primjer folklor cetnickog i ustaskog pokreta cak i nakon rata ostao vezan za kontraverze, direktno slavio zlocine i ubijanje drugih i drugacijih. Ne treba ni govoriti sta su cetnici radili 90-tih, za ustase iskreno nisam upratio koliko su bili tad vojno aktivni.

Pacifista jesam, nemam neku svoju stranu i ne mislim da ikome pripadam, nemam vjeru, etno-nacionalnu pripadnost i slicno. Ne smatram se cak ni komunistom, to mi je vise zezancija i kontra ovom danasnjem nacionalizmu, ali mnogi nisu ni svjesni sta je u stvari komunizam, to je tek posebna i duga prica.
Naravno da cu Thompsona smatrati fasistom jer direktno promovise ustaski pokret koji je sa razlogom deklarisan kao fasisticki. Ne mislim naravno da je svako ko njega slusa ili ide na njegov koncert fasista, da sad ne ulazimo u sve moguce razloge zasto bi ga neko slusao, na zalost mnogi ne znaju razlikovati normalan patriotizam od ekstremnog nacionalizma i fasizma.

Ne znam samo kako me poveza sa nacionalistima iz srbije i onima koji su sad na vlasti, ali hajd, nema veze.
Inace se i ne volim previse baviti politikom, ali ne mogu da ne reagujem na neke stvari.
Nista nije jasno druze Spock.
Napisao si da su fasisti svi oni koji su spremni ubiti radi ideologije. Pa sam napomenuo da su i komunisti bili spremni na sve, prije dolaska na vlast., a vala i poslije . Znamo kako je prosla i carska familija dolaskom komunista na vlast u Rusiji (oktobarska revolucija)...Ti pocinjes racunati od WWII izgleda sve.
Zidovi takodje sve neprijatelje zovu fasistima. Sad poceli i njih zvati fasistima.
Ustaski pokret je nastao iz jednog razloga-prestanak politickog dijaloga sa Srbima. Ustase se htjeli da se rijese Srba silom(atentati, teroristicke akcije). WW!! im bio prilika i tako uradise i zlodjela. Komunisti su takodjer u ilegali pripremali atentate, teroristicke akcije itd...Iskoristise takodjer ishod i uradise takodjer zlodjela protiv ratnih zarobljenika itd...
i onda pokazase svima u svijetu kako smo u stvari braca i jedinstveni.
Onda se 90ih nije opet mogao uspostaviti politicki dijalog sa Srbima...i opet -svi ustase.
A danas eto svi imaju fini politicki dijalog :ooo
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

John Cleese je napisao/la: 24 jul 2025, 22:01
Mehaning je napisao/la: 24 jul 2025, 21:36 Kao prvi čin, bila je pljačka, kod mijenjanja kruna u dinare. Velika pljačka... :meha2
I naravno, kao posljednji čin, bila je pljačka deviznih štediša Ljubljanske banke. Velika pljačka... :meha2

:ooo
0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:38, ukupno mijenjano 1 put.
John Cleese
Moderator
Moderator

Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 14:31
John Cleese je napisao/la: 24 jul 2025, 22:01

I naravno, kao posljednji čin, bila je pljačka deviznih štediša Ljubljanske banke. Velika pljačka... :meha2

:ooo
Vidiš, ljepo smo se riješili jedni drugih i svi sretni... :jupi
Pa ono i jeste da ste vi imali mnogo, mnogo vise srece nego sto ste objektivno u tom kontekstu zasluzili - najbolje bi za sve, a pogotovo za nas, bilo da ste fino ostali u Austriji, kao Koruska :ooo
0
Mehaning
Proleter

John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 14:43
Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 14:31

Vidiš, ljepo smo se riješili jedni drugih i svi sretni... :jupi
Pa ono i jeste da ste vi imali mnogo, mnogo vise srece nego sto ste objektivno u tom kontekstu zasluzili - najbolje bi za sve, a pogotovo za nas, bilo da ste fino ostali u Austriji, kao Koruska :ooo
1
1 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:39, ukupno mijenjano 1 put.
Mehaning
Proleter

...
0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:40, ukupno mijenjano 1 put.
John Cleese
Moderator
Moderator

Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 15:44
John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 14:43

U biti, ako ču iskreno reči, čim počne priča sa "vi Slovenci, "vi Srbi, "netko treči"... gubim interes i priča mi je glupa... :ovaj

Mislim, da sam nekako ipak nadišao razne nacionalizme i slične stvari, jer su mi jednostavno pre-glupe... :face

Moja žena ima tri strica. Sva tri su iz istog genetskog materiala sastavljena. Koliko su ta tri čovjeka međusobno različita, jedva sam shvatio. Četvrta, moja punica, opet priča za sebe. I sad neka ja cijelu naciju, rasu ili bilo što, okarakteriziram i pripisujem im karakteristike... :malagani

Ma zamisli... :face
U pravu si, "mi ovo, mi ono" jeste glupa prica i hvala ti sto si to napisao, jer meni je bilo odista neugodno da upravo tako komentiram tvoje osvrte na to kako i zasto ste "vi" dozivljavali Jugoslaviju u koju bi, opet kazem, najbolje bilo da Slovenija nikad nije ni usta - Italija bi lijepo uzela primorje, a ostatak bi ostao u Austriji, gdje mu je i mjesto.

U ostatku nekadasnje Jugoslavije malo ko bi na to uopce i obratio paznju, a tamo na planincah bi bilo naprosto idilicno: Sonnenschein, gusta crnogorica, tirolska odijelca, mlijecni proizvodi i jodleihu-hu, nema mrskih pirotskih, samo drage i domace vukojebine, od Klagenfurta do Lajbaha i koji kilometar sire, kojima konacno odzvanja skoro savrsen i cist Hochdeutsch - milina u kojoj bi sigurno i opusteno uzivali svi ti tako razliciti karakteri, ukljucujuci cak i punicu :ooo
0
Mehaning
Proleter

John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 16:31
Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 15:44
0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:40, ukupno mijenjano 1 put.
John Cleese
Moderator
Moderator

Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 16:42
John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 16:31

U pravu si, "mi ovo, mi ono" jeste glupa prica i hvala ti sto si to napisao, jer meni je bilo odista neugodno da upravo tako komentiram tvoje osvrte na to kako i zasto ste "vi" dozivljavali Jugoslaviju u koju bi, opet kazem, najbolje bilo da Slovenija nikad nije ni usta - Italija bi lijepo uzela primorje, a ostatak bi ostao u Austriji, gdje mu je i mjesto.

U ostatku nekadasnje Jugoslavije malo ko bi na to uopce i obratio paznju, a tamo na planincah bi bilo naprosto idilicno: Sonnenschein, gusta crnogorica, tirolska odijelca, mlijecni proizvodi i jodleihu-hu, nema mrskih pirotskih, samo drage i domace vukojebine, od Klagenfurta do Lajbaha i koji kilometar sire, kojima konacno odzvanja skoro savrsen i cist Hochdeutsch - milina u kojoj bi sigurno i opusteno uzivali svi ti tako razliciti karakteri, ukljucujuci cak i punicu :ooo
U biti, čim smo prešli sa država na državljane, počne mi smrditi na slabo... :ovaj

Opet tebe nešto Hebe Austrija i narodne noše, koja Ja, usput, nikad ni na rukama nisam imao... :malagani

I da. Kultuloroško smo različiti. Samo mi izgleda da to tebe puno više Hebe, nego mene... :malagani
Pa zasto onda "prelazis sa drzava na drzavljane"?
U prethodnom postu si za svaku pohvalu zapazio kako je to glupo, a vec u ovom opet "kulturoloski smo razliciti" :ooo

Kad vec spominjes "kulturoloske razlike", evo divne ilustracije: prije koju godinu smo se na Kliksu do nevjerice cudili kad smo saznali (i pogledali video zapis) kako se slovenacki autobus (kranjska registracija, cini mi se) zaustavio usred bijela dana usred Sarajeva, na jednom od najprometnijih tramvajskih stajalista, da bi par putnika izaslo van da se popiša uz zid prve zgrade (Narodne banke, ako se dobro sjecam - uzgred, zanimljiva je ta slovenacka fascinacija bankama :D ).

Cisto "kulturoloski", to ne bi uradio ni zadnji coban sa Bjelasnice - barem bi potrazio kakvo skrovitije mjesto :ooo

Toliko o "kulturoloskim razlikama".
1
1 slika
Mehaning
Proleter

John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 17:06
Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 16:42

U biti, čim smo prešli sa država na državljane, počne mi smrditi na slabo... :ovaj

Opet tebe nešto Hebe Austrija i narodne noše, koja Ja, usput, nikad ni na rukama nisam imao... :malagani

I da. Kultuloroško smo različiti. Samo mi izgleda da to tebe puno više Hebe, nego mene... :malagani
U prethodnom postu si za svaku pohvalu zapazio kako je to glupo, a vec u ovom opet "kulturoloski smo razliciti" :ooo

Kad vec spominjes "kulturoloske razlike", evo divne ilustracije: prije koju godinu smo se na Kliksu do nevjerice cudili kad smo saznali (i pogledali video zapis) kako se slovenacki autobus (kranjska registracija, cini mi se) zaustavio usred bijela dana usred Sarajeva, na jednom od najprometnijih tramvajskih stajalista, da bi par putnika izaslo van da se popiša uz zid prve zgrade (Narodne banke, ako se dobro sjecam - uzgred, zanimljiva je ta slovenacka fascinacija bankama :D ).

Cisto "kulturoloski", to ne bi uradio ni zadnji coban sa Bjelasnice - barem bi potrazio kakvo skrovitije mjesto :ooo

0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:41, ukupno mijenjano 1 put.
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

ima onih mitova jos o lakim parama, a ne samo kamate ljubljanske banke.
one piramida igrice...
0
John Cleese
Moderator
Moderator

Mehaning je napisao/la: 25 jul 2025, 18:54
John Cleese je napisao/la: 25 jul 2025, 17:06

Čim ti kulturološku razliku shvaćaš kao nešto loše, kao manjak kulture, odmah znam, sa kim imam posla... :malagani

I izgubim volju za išta raspravljati sa takvom osobom... :malagani

Od mene, toliko... :malagani
Kako cu sta shvatiti u velikoj mjeri ovisi od toga s kime komuniciram - naravno da necu glupavo tvrditi da bilo sta pouzdano znam i zakljucujem o tvojoj osobnosti nakon par procitanih forumskih komentara, ali iskreno, nemam bas dojam da sam se ovdje dopisivao s nekim s kim bi se dalo razgovarati o "kulturoloskim razlikama" :ooo

I nemoj biti tako strog - zasto bi zapišavanje zgrada usred dana u najprometnijim gradskim ulicama pred nebrojenim svjedocima tako olako okarakterizirali kao "manjak kulture"? Mozda je to neki pomalo bizaran slovenacki narodni obicaj, legitimna "kulturoloska razlika"? :ooo

Kako god bilo, hvala jos jednom - zaista se nisi morao truditi ni toliko :ooo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10255

Post Postao/la MunDzi »

Eto posvadjase se. :ovaj

Ovo samo Tito moze pomiriti. :ooo
0
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Kulturološke razlike postoje, ali zapišavanje zida tamo nekog, nije ta razlika..
Sigurno ćeš naći bus iz neke slovenske selendre, koji će odisati primitivizmom, isto kao iz Hrvatske, kao iz BiH, pa i iz Austrije ili Njemačke...
Ja većih seljaka i primitivaca od Engleza nisam vidio uživo...ali sve u svom kontekstu ide.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

slika

uvijek sam izbjegavao autobuse.
malo je tu kulture.
1