IZ BiH

Vjeroispovijesti, i smisao...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

IZ BiH

Post Postao/la Fatih »

O islamskoj zajednici BiH. Zamjerke, zasluge, losa/dobra iskustva, itd.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31153

Re: IZ BiH

Post Postao/la hani_jong_un »

joj da se uvalit u iz, imaju para ko blata
1
1 slika
1811
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Uhhh, meni su se zamjerili, greškom, al eto, nisam dobila ni izvini...
Ali, sam otišla i rekla im šta o tome mislim, direktno...
Inače, bezze mi je pričati unaokolo, ja odmah tražim šefa, da se žalim...
Ako nema šefa, ima Onaj gore :angel

Žao mi je što to moram reći, ali da sam primala srcu ponašanje pojedinih vjerskih službenika, i pojedinih vjernika na funkcijama, vjerovatno bih odustala i od vjere...
2
2 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Ummi je napisao/la: 28 jul 2020, 18:51 Uhhh, meni su se zamjerili, greškom, al eto, nisam dobila ni izvini...
Ali, sam otišla i rekla im šta o tome mislim, direktno...
Inače, bezze mi je pričati unaokolo, ja odmah tražim šefa, da se žalim...
Ako nema šefa, ima Onaj gore :angel

Žao mi je što to moram reći, ali da sam primala srcu ponašanje pojedinih vjerskih službenika, i pojedinih vjernika na funkcijama, vjerovatno bih odustala i od vjere...

To i jeste ispravan stav. Koliko IZ grijesi, da ljudi gledaju islam kroz nju, ne bi imali mnogo muslimana u BiH. :oke
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Svi znamo zasto je hfz. Kenan Music dao ostavku. Evo i videa, u kome se sve to moze detaljnije vidjeti. Nije bitno sta ko od nas misli o Alispahicu, on iznosi podatke za zvanicnog izvjestaja. I sto je najbolnije, to je dobio od nekog, pod uslovom da ne otkriva ko mu ga je dao. Pa ovako nesto treba da stoji na svakoj dzamiji, kada se jednom donese! Zar krovna institucija bosanskih muslimana ne bi trebala biti primjer transparentnosti? Nazalost... evo i zasto:

( Jedino mu nije tacna konstatacija oko sakupljaca zekata, oni su jedna od kategorija kojima se zekat daje. Sad, druga je stavr sto zekat vise niko "ne skuplja", vec se on donosi, ipak to je propis koji se ne mijenja:

"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je." Et-Tevba, ajet 60.

2
2 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21630

Post Postao/la Miss Y. »

Iskreno ne razmisljam o IZ, nije mi mjerilo ničega niti pratim dešavanja u velikoj mjeri.
Znam zbog Koga i u Koga i ime Koga vjerujem, i tu mi IZ nista nije ni pomogla ni uputila.
To je za mene ispravan stav.

hzf. Musića sam slušala i stekla poprilično fino mišljenje o njemu.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 352

Post Postao/la Spreca »

IZ su zeleni komunisti,vecinom,ne kazem da nema casnih i postenih pojedinaca
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 06 aug 2020, 13:30 Iskreno ne razmisljam o IZ, nije mi mjerilo ničega niti pratim dešavanja u velikoj mjeri.
Znam zbog Koga i u Koga i ime Koga vjerujem, i tu mi IZ nista nije ni pomogla ni uputila.
To je za mene ispravan stav.

hzf. Musića sam slušala i stekla poprilično fino mišljenje o njemu.
Mi moramo da pratimo rad IZ. Oni su na sebe primili veliki emanet. Jer, uzecu jedan banalan primjer. Ako se u nekom mjestu (ili oblasti, drzavi...) donese fetva od strane onih koji su mjerodavni da istu izdaju, svi muslimani su duzni da tu fetvu postuju. Sjetimo se fetve IZ da se zekat i sadekatul-fitr moze iskjucivo dati IZ. I, po islamskih propisima, mi bi to onda trebali ispostovati. Prvu godinu kada je donijeta fetva, ja sam tako i postupio.

Medjutim, nakon Kurban Bajrama te godine, niko od siromasnih porodica nije dobio nista. Posto sam veliki prijatelj sa glavnim imamom ovdje, otisao sam do njega na kafu. Tada sam mu rekao, "ja ovu fetvu vise ne priznajem, pa neka Allah presudi izmedju mene i onih koji su pronevjerili povjereno". On mi je tada samo rekao, da radim kako mislim da treba i da se ne nerviram bez potrebe (bio sam ljut kada sam dosao) , te da zna da znam dovoljno, da razlucim sta je dobro a sta ne. Nisam ga htio dovoditi u situaciju da mi kaze sta on misli o toj fetvi. Ali, njegov blagi osmijeh na moju konstataciju mi je govorio da se slaze sa mnom.

Mi placamo clanarinu za IZ. Prema tome, svi mi smo clanovi iste. A gdje god da postoji clanstvo (pogotovo u necemu ove kategorije), mora postojati transparentnost. Hafiz Kenan je otisao upravo najvise zbog nemogucnosti uvida u finansijke izvjestaje! Pa sta je onda tek sa nama? Znaci, neko je morao "ukrasti" izvjestaj i dati Fatmiru Alispahicu da napravi ovaj video. I da znaju ko je, dobio bi otkaz. Radi transaprentnosti?

Sada vidimo zasto se taj izvjestaj nije da na uvid ni glavnom imamu. Zato ti kazem, ne mozemo se ne baviti IZ. Ona je nasa, svih nas. Nikako da sluzi pojedincima da od nje prave nesto slicno nasoj politickoj sceni.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Moze neko pomisliti, da je ovaj Alispahic placen od strane nekoga da ovo iznosi. Ali, istina ubija neistinu. Kada su su ljudi obracali, jednostavno se moglo iznijeti sve o ovom slucaju, te tako i zaustavite sve dalje price ili nagadjanja. Ali, kako je to izostalo... ne osjecam se nimalo lijepo.
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

Ovca tema najbolje govori o tome kako je IZ nisko pala u ocima muslimana,cak vise nemaju ni volje da bace kamen u njihovu stranu koliko su nisko pali u smislu moralnih vrijednosti,sve je pocelo sa Sericem i evo KaFazovic dokusuruje,obicni mafiozi,daj meni ili nama a ko je be narod
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

Fatih je napisao/la: 09 aug 2020, 12:36

Moze neko pomisliti, da je ovaj Alispahic placen od strane nekoga da ovo iznosi. Ali, istina ubija neistinu. Kada su su ljudi obracali, jednostavno se moglo iznijeti sve o ovom slucaju, te tako i zaustavite sve dalje price ili nagadjanja. Ali, kako je to izostalo... ne osjecam se nimalo lijepo.
Ima on cesto dobrih stvari koje snima i uglavnom su dobro uradjeni
0
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Sta imam misliti o njima? Sve sto mislim o SDA tako mislim i o njima.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Podrinjac je napisao/la: 15 aug 2020, 13:32 Sta imam misliti o njima? Sve sto mislim o SDA tako mislim i o njima.
Pusti SDA. Ovdje pisemo o IZ. A SDA slobodno kritikuj do neba, samo te molim, ne ovdje.
0
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Fatih je napisao/la: 17 aug 2020, 18:51
Podrinjac je napisao/la: 15 aug 2020, 13:32 Sta imam misliti o njima? Sve sto mislim o SDA tako mislim i o njima.
Pusti SDA. Ovdje pisemo o IZ. A SDA slobodno kritikuj do neba, samo te molim, ne ovdje.
Al to je isto. Ne vidim razliku :ovaj
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Podrinjac je napisao/la: 17 aug 2020, 20:42

Al to je isto. Ne vidim razliku :ovaj
Razlika ima. Jedno je vjerska zajednica, drugo politicka partija. Ali, znam da si to znao i bez mene.
0
Spreca
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Spreca »

Usko su povezani i tesko je ponekad diskutovati a da se ne povezuju jer u biti i jesu spojene posude isto sto i KC sa Hrstrankama SPC sa srpskim strankama
0
storm
Administrator
Reactions: 38060

Post Postao/la storm »

Otava je napisao/la: 18 aug 2020, 08:08

Usko su povezani i tesko je ponekad diskutovati a da se ne povezuju jer u biti i jesu spojene posude isto sto i KC sa Hrstrankama SPC sa srpskim strankama
Pa jasno... Stranke nacionalnog predznaka, a kod nas je vjera - nacija, i eto...
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”