Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10262

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 23 jul 2025, 09:40
Duh je napisao/la: 22 jul 2025, 17:58

imena druze...imena fasista koji nisu bili na vlasti.
i dobro sto je krepala?
i nagradno pitanje-zasto nismo ostali jedna drzava?
Za djelimicni spisak fasista je najbolje pogledati ko je u hagu, iako ih sigurno ima jos puno koji su trebali biti tamo.

Krepala je jer nacionalistima svake od republika nije odgovaralo da budemo zajedno, svako je htio vlast za sebe i pod svaku cijenu, pa cak i po cijenu krvi. Cuj bratstvo i jedinstvo, da razliciti narodi i razlicite religije zive skupa, sloboda vjeroispovijesti, to im je bilo neprihvatljivo.

Tome treba dodati strani faktor koji je sve to pogurao, jer im nije odgovaralo da jedna socijalisticka (oni su to zvali komunisticka) drzava bude tako jaka, vise im je odgovaralo da se podijelimo i da oni uspostave kontrolu.
Ma ja ba. Ko nas bre zavadi.
Izvini, ali meni je takve price preko glave.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10262

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 23 jul 2025, 09:18
MunDzi je napisao/la: 22 jul 2025, 08:58 Pa nije bas tacno da nije krepala zbog ekonomije, nego zbog fasista. Itekako je ekonomija pridonijela njenom krepavanju. Samo cu spomenuti predratne ogromne inflacije. Ekonomija je bila u teskom raspadu. Bas kao i brod koji tone. Spasavaj se ko moze.
Ekonomska situacija se mijenja, inflacija bude i prodje, to su problemi koji se rjesavaju, bila je inflacija i kasnije u krnjoj Jugoslaviji pa je rijeena u neka doba.
To mogu biti vise izgovori, a ne bi me cudilo da su neki i namjerno stvarali probleme kako bi imali izgovore za raspad. Problem je sto nacionalizam i fasizam nikad nisu iskorijenjeni, samo su se neko vrijeme primirili i cekali svoj momenat.
Da citiram nekog ko mi je jednom rekao, kako Titu zamjera samo to sto nije vise ljudi poslao na goli otok, kako vrijeme prolazi vidim koliko je bio u pravu.
Pa kako ce se fasizam iskorijeniti kad se nije kako treba ni osudio, niti mu se kako treba presudilo. Naprotiv, dosta toga se zataskalo....da se ne talasa previse. Ne samo da je ogroman broj cetnika amnestiran, nego su oni koji nisu bili "obicni" cetnici pusteni u partizanske redove sa lakocom, a trebalo ih je osuditi za zlodjela. Itd. itd.

Naravoucenije - ne pravi se pita od govana.
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 653

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 23 jul 2025, 10:59
Spock je napisao/la: 23 jul 2025, 09:40

Za djelimicni spisak fasista je najbolje pogledati ko je u hagu, iako ih sigurno ima jos puno koji su trebali biti tamo.

Krepala je jer nacionalistima svake od republika nije odgovaralo da budemo zajedno, svako je htio vlast za sebe i pod svaku cijenu, pa cak i po cijenu krvi. Cuj bratstvo i jedinstvo, da razliciti narodi i razlicite religije zive skupa, sloboda vjeroispovijesti, to im je bilo neprihvatljivo.

Tome treba dodati strani faktor koji je sve to pogurao, jer im nije odgovaralo da jedna socijalisticka (oni su to zvali komunisticka) drzava bude tako jaka, vise im je odgovaralo da se podijelimo i da oni uspostave kontrolu.
Ma ja ba. Ko nas bre zavadi.
Izvini, ali meni je takve price preko glave.
Ne amnestira to od odgovornosti domace fasiste koji su cinili zlocine, ali ne mozemo reci da strani faktor nije odigrao bitnu ulogu u tome svemu. Uzmi samo za primjer Srebrenicu, gdje su stranci bukvalno pustili da dodje do genocida, da ne idemo sad u teorije zasto su to pustili i sta im je bio cilj.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 23 jul 2025, 11:13

Ekonomska situacija se mijenja, inflacija bude i prodje, to su problemi koji se rjesavaju, bila je inflacija i kasnije u krnjoj Jugoslaviji pa je rijeena u neka doba.
To mogu biti vise izgovori, a ne bi me cudilo da su neki i namjerno stvarali probleme kako bi imali izgovore za raspad. Problem je sto nacionalizam i fasizam nikad nisu iskorijenjeni, samo su se neko vrijeme primirili i cekali svoj momenat.
Da citiram nekog ko mi je jednom rekao, kako Titu zamjera samo to sto nije vise ljudi poslao na goli otok, kako vrijeme prolazi vidim koliko je bio u pravu.
Pa kako ce se fasizam iskorijeniti kad se nije kako treba ni osudio, niti mu se kako treba presudilo. Naprotiv, dosta toga se zataskalo....da se ne talasa previse. Ne samo da je ogroman broj cetnika amnestiran, nego su oni koji nisu bili "obicni" cetnici pusteni u partizanske redove sa lakocom, a trebalo ih je osuditi za zlodjela. Itd. itd.

Naravoucenije - ne pravi se pita od govana.
Pa i sam sam rekao da je najveci problem sto nije dovoljno fasista poslato na goli otok, sad kako je do toga doslo, to je slozena tema. Mnogi Titu prigovaraju sto je bio diktator, u stvari ispada da je bio previse mlak i da nije bio dovoljno diktator koliko je trebao biti. Mnogi su se na neki nacin prikrili, pravili se da su nesto sto nisu, a iz sjene cekali svoj momenat. Da li to znaci da obicni ljudi nisu htjeli tu drzavu? Po meni ne znaci, obicni ljudi vecinom ni sami ne znaju sta hoce, lako ih manipulisati u smjeru kojem neko zeli.
Probaj samo zamisliti sta bi bilo poslije WW2 da nije bilo SFRJ, strah me i pomisliti na sta bi sve to licilo i kakvih bi sve sukoba bilo na ovim prostorima, koliko bi bilo krv jos i prije 90-tih i koliko bismo tek onda bili zaostali za svijetom i evropom.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17126

Post Postao/la Ommadawn »

Većina ljudi koji su odrobijali na Golom Otoku zapravo nisu ni bili fašisti, nego komunisti koji su bili za Staljina.

Dobar dio fašista je već uspio pobjeći van zemlje a oni koji nisu, dobro su se zamaskirali pod petokrakom.
Tako da to sa Golim Otokom ne pije vode danas.

Ne možemo očekivati da se SFRJ obračuna sa fašistima kad to ni Europa nije uradila kako treba.

Te priče da smo bili neka jaka ekonomija - nismo. Država dobijala kredite, gradile se industrije ali bez ikakvog plana, kako kojem komunističkom krkanu se ćefne on napravi fabriku i tako sebi napravi spomenik u nekom mjestu.
Primjera imamo hipten - od željezare u Nikšiću do fabrike glinice u Obrovcu. Ovo potonje je priča za sebe, prva je bila zatvorena jer se skontalo da je nerentabilna.

Kredite je trebalo vratiti ali država nije stekla uslove za to. Naši proizvodi nisu bili konkurentni na svjetskom tržištu, dinar nije bio čvrsta valuta, država je bila u konstantnom deficitu što se tiče trgovinskog balansa - više smo uvozili nego izvozili.

I onda krajem sedamdesetih, puf - MMF traže lovu nazad. Od čega ćeš junače platiti? Hajmo devalvirati dinar. Tito je bio protiv ali čim je umro, odmah su devalvirali.

SFRJ je bankrotirala još 1983 ali to nikada nisu zvanično objavili. Inflacije su bile nenormalne, životni standard pao i tu nastupaju fašisti.

Na geopolitičkom planu, cijeli istočni blok na čelu sa SSSR-om je počeo da se raspada, Zapadu više nije bio potreban balans-feder zvani Jugoslavija i nema ni donacija ni kredita no bilo čega drugog. Osim faktura da moramo vratiti kredit.

Narod nezadovoljan, počeo se tražiti krivac među svojim redovima. Slovenci su odmah htjeli da napuste, kosovski Albanci su tražili svoja prava kao konstituivan narod koji živi na prostoru najnerazvijenije oblasti. Srbi su počeli sa svojim mitovima o Dušanovom carstvu i raznim pizdamamaterinama, Hrvati su htjeli svoje, potpomognuti emigracijom koja je bila pro-fašistički orijentisana (tu se vraćamo na onu da se ni Europa ni svijet nisu obračunali sa fašizmom kako treba), Bosanci tu negdje između a totalno dezorijentirani, Crnogorce ubijedili da su Srbi, samo malo lijeni, Makedonce da su Srbi sa govornom manom - ode sve helać.
Gotovo.
2
2 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Post Postao/la Duh »

Spock je napisao/la: 23 jul 2025, 12:14
MunDzi je napisao/la: 23 jul 2025, 11:13

Naravoucenije - ne pravi se pita odj govana.
Pa i sam sam rekao da je najveci problem sto nije dovoljno fasista poslato na goli otok, sad kako je do toga doslo, to je slozena tema. Mnogi Titu prigovaraju sto je bio diktator, u stvari ispada da je bio previse mlak i da nije bio dovoljno diktator koliko je trebao biti. Mnogi su se na neki nacin prikrili, pravili se da su nesto sto nisu, a iz sjene cekali svoj momenat. Da li to znaci da obicni ljudi nisu htjeli tu drzavu? Po meni ne znaci, obicni ljudi vecinom ni sami ne znaju sta hoce, lako ih manipulisati u smjeru kojem neko zeli.
Probaj samo zamisliti sta bi bilo poslije WW2 da nije bilo SFRJ, strah me i pomisliti na sta bi sve to licilo i kakvih bi sve sukoba bilo na ovim prostorima, koliko bi bilo krv jos i prije 90-tih i koliko bismo tek onda bili zaostali za svijetom i evropom.
ti ocito sve politicke neistomisljenike zoves fasistima. ko putin si.
obicni ljudi si izasli na izbore i glasali...ti si sigurno neobican i glasao si za ostanak u drzavi, jer si izmanipulisan bratstvom i jedinstvom.

poslije ww2 da nije bilo sfrj, mozda bi odmah nastale drzave koje i sad postoje...moglo je i biti tako, proci i bez krvolprolica 90-ih...
ali ostala je ko fol neka jugoslavija opet (valjda znas da tvorci jugoslavije nisu komunisti) sa promjenom vlasti.
avnoj i gotovo...nema sta.

druze-zbog takvih nema jugodlsvije.
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

MunDzi je napisao/la: 22 jul 2025, 08:58 Pa nije bas tacno da nije krepala zbog ekonomije, nego zbog fasista. Itekako je ekonomija pridonijela njenom krepavanju. Samo cu spomenuti predratne ogromne inflacije. Ekonomija je bila u teskom raspadu. Bas kao i brod koji tone. Spasavaj se ko moze.
Nacionalizam i drugi mrski "izmi" nisu ni mogli biti iskorijenjeni, jer su naprosto neodvojivi od "svijetlih tekovina revolucije i NOB", dakle od samih temelja drzave - drugovi pragmaticni makijavelisti, po zanimanju profesionalni revolucionari, nisu naime bili ni najmanje gadljivi i njihov je revolucionarni zeludac mogao s lakocom probaviti i najcrnje gadosti od kakvih bi svakome ko se zeli s pravom nazvati covjekom pozlilo: na primjer, neposredno nakon klanja u Foci, u redove NOV i POJ primljeni su, izmedju ostalih, upravo oni koji su klanje i obavili, a pritom je sam Tito izjavio kako je jedan od predvodnika tih koljaca "vrlo sposoban mladic" te da ce kao takav privuci mnogo novih boraca...

Nisu ih mogli kazniti, jer bi tako "odvratili Srbe od pristupanja partizanskim odredima" (ili sta i kako je vec tacno rekao Colakovic), pa su ih primili u svoje redove - iz istog razloga (da ne bi "odvratili Srbe od pristupanja partizanskim odredima"): nisu bili narocito zainteresirani za masovnije pristupanje muslimanskog zivlja NOV i POJ, nisu bili zainteresirani za sveobuhvatniju i efikasniju odbranu srpskog zivlja od ustaskog klanja (jer ustasko je klanje itekako motiviralo ruralno pravoslavno stanovnistvo koje je cinilo i vecinu boracke populacije za pristupanje NOV i POJ i stoga je drugovima makijavelistima savrseno odgovaralo da ustaski imbecili masovno kolju koga i gdje god stignu, pogotovo u logorima koje im, naravno, nije na pamet padalo ni da ometaju u radu, a kamo li da oslobadjaju i oko kojekakvih jama).

I nakon svih tih sranja, u postratnom periodu nisu ni imali mnogo izbora - ne mogavsi reci "kompleksnu" istinu, zataskali su sve, toboze dobronamjerno, zarad "bratstva i jedinstva", pa nicije zrtve nikad nisu zaista ni ljudski prebrojane niti su im kosti trazene te tako nisu ni nadjene, sto je stvorilo idealne preduvjete za kasnije sulude spekulacije i nesrazmjerno napuhivanje brojki, kao i za neizbjezni trenutak da pritajena i sistemski prigusena mrznja ponovo bukne, intenzivnije nego prije, dodatno motivirana i visedecenijskim ignoriranjem i izostankom pravde za sve te zrtve, za sve nesretne zvjerski ubijene ljude direktno ili indirektno prinesene na zrtvu usranoj revoluciji koja se zaista prakticno svela na "skup interesa nekorisnih ljudi" i malo sta osim toga.
4
4 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Šta ćemo s ljudima koji predaju antiku?
Diskreditirati ih jer nisu živjeli u doba iste?

A yebemte vojni referente kad mi tako kažu oni koji su prije 40 godina koristili čekove bez pokrića pa išli Trst po farmerke.

Najbolje je pokojni Miloš Vasić odgovorio kad su ga pitali o Jugoslaviji “Bio sam mlad, lep i žene su me volele”.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1798

Post Postao/la Pekmeza »

Da li vi sudionici u ovoj temi imate neku preporuku za dobru realnu emisiju o Jugoslaviji na Youtube?
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

Šabović Adis je napisao/la: 23 jul 2025, 23:27
Pekmeza je napisao/la: 23 jul 2025, 23:16 Da li vi sudionici u ovoj temi imate neku preporuku za dobru realnu emisiju o Jugoslaviji na Youtube?
Samo one koju SFR Jugoslaviju ne nazivaju ex, bivša, propala, raspala ili tako nekim drugim debilizmima.
2
2 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:35, ukupno mijenjano 1 put.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pekmeza je napisao/la: 23 jul 2025, 23:16 Da li vi sudionici u ovoj temi imate neku preporuku za dobru realnu emisiju o Jugoslaviji na Youtube?
Samo one koju SFR Jugoslaviju ne nazivaju ex, bivša, propala, raspala ili tako nekim drugim debilizmima.
Pa šta je SFRJ nego ex, bivša, propala, raspala?

Ono što je najočitije kod ljudi koji prizivaju i hvale SFRJ je da su uglavnom bili članovi Partije pa uživali u povlasticama, kakvim-takvim, tadašnja elita, prvi koji su glasali za nacionalističke stranke, prvi koji su uzvikivali kako su Albanci teroristi, balisti i šta sve ne, za svako zakašnjenje ili izostanak na posao su pravdali da su bili na partijskom sastanku, koristili čekove bez pokrića, imali pun qurac zapadnjačkih stvari, nikada nisu prihvatili potpuno “imaš kuću-vrati stan”, digli vikendice na kreditima čije su mjesečne rate bile k’o kutija cigareta, smatrali Slovence umišljenim i superiornijim od ostalih i ismijavali Čehe, Poljake, Mađare, Rumune, Bugare i Ruse (pogotovo kad bi se ovih prvih troje navedenih pojavilo kod nas na Jadranu) a niko od njih nikada godinama se nije potucao kao podstanar u tijesnim potkrovljima čekajući stan koji im je po pravilu trebao biti dodijeljen, finansiran iz tzv Fonda Solidarnosti za koji se svima odbijalo od plate (ovo je nešto već pozitivno iz SFRJ) niti su kad crkavali po fabrikama da nabace normu dok im se seljačina navali na kosti koji je došao na tu poziciju uz pomoć Partije i ugrađivao sebe uz zaslugu drugih.

Pitao bih te da si bio u mom razredu 1989 godine kad mala Brankica ne može da ide na ekskurziju jer je dijete samohrane majke koja joj ne može priuštiti to putovanje pa mi drugovi iz razreda prikupljali pare da joj pripomognemo.
Pitao bih te kada u tom istom razredu ide mali Rom Avni kojem učiteljica nakon ispravljanja grešaka baca svesku na pod a on je kupi, sve sa osmijehom, navikao na takav tretman skoro od rođenja. Ista učiteljica, tad gorljiva komunistkinja je bila kasnije član SDS-a.
Pitao bih te kako je kad te iste 1989 godine mati moja obilazi sve knjižare u Banjaluci u potrazi za hemijskom olovkom koja ima crvenu tintu jer je sestrina učiteljica Ružica to zahtijevala inače joj ide kec iz srpskohrvatskog kao zaključna ocjena u prvom razredu, pa sva sreća promijenismo školu gdje je ona dobila drugu učiteljicu koja se čudom čudila kako to da je mogla proći dvojkom a toliko dobro čita, rastura matematiku i poznavanje prirode i društva, plus mirna na nastavi, pa je pokušala zvati školu da razgovara sa Ružicom ali ova ni da čuje.
Pitao bih te kako je kad te optuže bez ikakve osnove da smetaš nastavu a taj te dan trese temperatura i nije ti ni do čega, ali drug, dijete vojnog lica JNA (kasnije ratnog zločinca) te zajebava i njemu ništa a tebe izbace sa nastave?

E zato se raspala država. Jer ništa nije ispunjavala ono što je obećavala, jer nismo svi bili jednaki, jer su neki bili malo jednakiji od ostalih.
A dobro je krenulo. I sa naučnim institutima, i sa opismenjavanjem naroda, ali pogrešni ljudi su to vodili.
A vodili su jer su bili podobni. Ne jer su bili sposobni.

Jugoslavije nažalost nema. Nismo mi mogli sa tako lošom ekonomijom ući 1991 u EU, niti smo ni tada imali dovoljno mentaliteta za to, niti smo po pitanju bilo čega bili neki trn u oku Zapadu.
Ali da smo mogli opstati po svim parametrima - mogli smo.
Samo da je bilo u interesu našim političarima. Ne stranim, nego našim.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Pogledaj Crno-bijeli svijet, televizijsku seriju koja na simpatican i duhovit nacin govori o Jugoslaviji, malo prije njenog raspada.
1
1 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

Šabović Adis je napisao/la: 24 jul 2025, 11:40
Mehaning je napisao/la: 24 jul 2025, 07:24

A što je drugo nego bivša raspala tvorevina, Kod koje raspada smo se još potukli na kraju kad je krepala... :sok

Po tebi bi očito samo rupa trebala ostati, da bi to skužio... :face

KUD većeg debilizma od toga... :zbunj
Šta, vi se potukli i Juga se raspala? Ili se prvo raspala pa se vi zato potukli?
1
1 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:35, ukupno mijenjano 1 put.
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 23 jul 2025, 19:30
Spock je napisao/la: 23 jul 2025, 12:14

ti ocito sve politicke neistomisljenike zoves fasistima. ko putin si.
obicni ljudi si izasli na izbore i glasali...ti si sigurno neobican i glasao si za ostanak u drzavi, jer si izmanipulisan bratstvom i jedinstvom.

poslije ww2 da nije bilo sfrj, mozda bi odmah nastale drzave koje i sad postoje...moglo je i biti tako, proci i bez krvolprolica 90-ih...
ali ostala je ko fol neka jugoslavija opet (valjda znas da tvorci jugoslavije nisu komunisti) sa promjenom vlasti.
avnoj i gotovo...nema sta.

druze-zbog takvih nema jugodlsvije.
Ne mislim da su svi neistomisljenici fasisti, daleko od toga. Nemam problem da neko ima drugacije misljenje od mene, nije fasista zbog toga, fasista je kada zeli da me ubije zbog drugacijeg misljenja, kada je spreman i na krvavi rat samo da bi progurao svoju ideologiju i da bi bilo po njegovom. Fasisti su oni koji ce se po potrebi okrenuti i protiv svog naroda, samo da ne pobijedi ideja koja mu se ne svidja, makar ona bila prihvacena i od strane njegovog naroda, na primjer cetnici i ustase, nisu oni fasisti zato sto su veliki patrioti, vec upravo zbog ovoga sto su zbog svoje ideje spremni ubiti, pa cak i one "svoje". Fasisti su i oni koji podrzavaju te ideologije na bilo koji nacin.
Fasista je za mene i onaj sa cijim bih se idejama u osnovi mozda i slozio, ako je spreman ubiti nekog da progura tu svoju ideju.

Ja sam bio previse mlad da bih tad glasao, kako bih glasao ni sam nisam siguran. Referendum u BiH je bio nakon sto su neke republike vec izasle, realno ne bi imalo smisla u takvoj situaciji da BiH ostane jer ne bi sama mogla parirati srbiji sa onakvim nacionalistima na vlasti. Opet, postavlja se pitanje da li bi se ostankom mogao izbjeci rat, mozda se moglo sacekati pa par godina kasnije kad se smire strasti, nista nije vrijedno ljudskih zivota. Dobar primjer je sa Crnom gorom nesto kasnije, i tu je bilo mogucnosti za eskalaciju pa su prvo odustali od osamostaljenja i dogovorili samo drugaciji naziv drzave, te onda malo kasnije kada su uslovi bili bolji ponovo pokrenuli otcjepljenje, da su srljali par godina ranije moglo je mozda i tu doci do rata. Sad, SBB KBB, prica za sebe, mozda se rat u BiH nije mogao izbjeci. Sve u svemu, volio bih da su ljudi bili pametniji i da je Jugoslavija prezivjela, ali kao kompletna drzava, ne ona krnja. Kad je bio referendum, tad je vec bilo kasno.

Mozda opet idemo u SBB KBB, ali u onakvoj situaciji nakoj WW2, male su sanse da je moglo proci bez krvoprolica da su se odmah formirale zasebne drzave, a i da nisu, pitanje je koliko bi napredovale kao zasebne.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Ommadawn je napisao/la: 24 jul 2025, 11:42

Pa šta je SFRJ nego ex, bivša, propala, raspala?

Ono što je najočitije kod ljudi koji prizivaju i hvale SFRJ je da su uglavnom bili članovi Partije pa uživali u povlasticama, kakvim-takvim, tadašnja elita, prvi koji su glasali za nacionalističke stranke, prvi koji su uzvikivali kako su Albanci teroristi, balisti i šta sve ne, za svako zakašnjenje ili izostanak na posao su pravdali da su bili na partijskom sastanku, koristili čekove bez pokrića, imali pun qurac zapadnjačkih stvari, nikada nisu prihvatili potpuno “imaš kuću-vrati stan”, digli vikendice na kreditima čije su mjesečne rate bile k’o kutija cigareta, smatrali Slovence umišljenim i superiornijim od ostalih i ismijavali Čehe, Poljake, Mađare, Rumune, Bugare i Ruse (pogotovo kad bi se ovih prvih troje navedenih pojavilo kod nas na Jadranu) a niko od njih nikada godinama se nije potucao kao podstanar u tijesnim potkrovljima čekajući stan koji im je po pravilu trebao biti dodijeljen, finansiran iz tzv Fonda Solidarnosti za koji se svima odbijalo od plate (ovo je nešto već pozitivno iz SFRJ) niti su kad crkavali po fabrikama da nabace normu dok im se seljačina navali na kosti koji je došao na tu poziciju uz pomoć Partije i ugrađivao sebe uz zaslugu drugih.

Pitao bih te da si bio u mom razredu 1989 godine kad mala Brankica ne može da ide na ekskurziju jer je dijete samohrane majke koja joj ne može priuštiti to putovanje pa mi drugovi iz razreda prikupljali pare da joj pripomognemo.
Pitao bih te kada u tom istom razredu ide mali Rom Avni kojem učiteljica nakon ispravljanja grešaka baca svesku na pod a on je kupi, sve sa osmijehom, navikao na takav tretman skoro od rođenja. Ista učiteljica, tad gorljiva komunistkinja je bila kasnije član SDS-a.
Pitao bih te kako je kad te iste 1989 godine mati moja obilazi sve knjižare u Banjaluci u potrazi za hemijskom olovkom koja ima crvenu tintu jer je sestrina učiteljica Ružica to zahtijevala inače joj ide kec iz srpskohrvatskog kao zaključna ocjena u prvom razredu, pa sva sreća promijenismo školu gdje je ona dobila drugu učiteljicu koja se čudom čudila kako to da je mogla proći dvojkom a toliko dobro čita, rastura matematiku i poznavanje prirode i društva, plus mirna na nastavi, pa je pokušala zvati školu da razgovara sa Ružicom ali ova ni da čuje.
Pitao bih te kako je kad te optuže bez ikakve osnove da smetaš nastavu a taj te dan trese temperatura i nije ti ni do čega, ali drug, dijete vojnog lica JNA (kasnije ratnog zločinca) te zajebava i njemu ništa a tebe izbace sa nastave?

E zato se raspala država. Jer ništa nije ispunjavala ono što je obećavala, jer nismo svi bili jednaki, jer su neki bili malo jednakiji od ostalih.
A dobro je krenulo. I sa naučnim institutima, i sa opismenjavanjem naroda, ali pogrešni ljudi su to vodili.
A vodili su jer su bili podobni. Ne jer su bili sposobni.

Jugoslavije nažalost nema. Nismo mi mogli sa tako lošom ekonomijom ući 1991 u EU, niti smo ni tada imali dovoljno mentaliteta za to, niti smo po pitanju bilo čega bili neki trn u oku Zapadu.
Ali da smo mogli opstati po svim parametrima - mogli smo.
Samo da je bilo u interesu našim političarima. Ne stranim, nego našim.
Moj utisak je da danas najvise zale za proslom drzavom oni koji tad u stvari nisu bili u KPJ i nisu bili na nekim pozicijama, i koji su tad bili najveci kriticari tog sistema, ja vise znam takvih primjera. Oni koji su tad bili na pozicijama, to su poltroni koji su samo zamijenili dresove.

Svi ti primjeri nejednakosti koje pominjes, djece koja ne mogu na ekskurziju i podobnih koji imaju sve jer su u stranci, sve se to desava i danas, samo je jos vise izrazeno. Niko ne kaze da su tada stvarno bili svi jednaki kako je trebalo biti i kako se promovisalo, ali je razlika bila puno manja nego danas. Danas sistem omogucava raznim ratnim profiterima ekstremna bogatsva i dolazi do ekstremne razlike izmedju bogatih i siromasnih, puno vece nego sto je tad bilo. Mogao bih i ja izvuci sad gomilu primjera nepravde, pogotovo slucajeva tipa Dzenan Memic gdje cijeli sistem stiti nekog ko je bogat i podoban, pa se ne smije osuditi ubica i slicno.

Nije bilo u interesu mnogim domacim, to se slazem, ali itekako su i stranci to pogurali.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Mehaning je napisao/la: 24 jul 2025, 11:57
Šabović Adis je napisao/la: 24 jul 2025, 11:40

Šta, vi se potukli i Juga se raspala? Ili se prvo raspala pa se vi zato potukli?
Mi smo se samo maknuli... :ovaj

Da smo se barem 30 godina ranije... :malagani
Ako smijem pitati, ko Vi?
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

Spock je napisao/la: 24 jul 2025, 13:13
Mehaning je napisao/la: 24 jul 2025, 11:57