Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:53
Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 20:50
Ok, ako se ti i ja ne slazemo. Ali, pogledaj na kom je stavu vecina uleme, ciji je maternji jezik arapski, koji su ucili tefsir, mislim da onda stvarno trosimo vrijeme. Za mene, poprilicno mi je sve to jasno. Ti to isto smatras za sebe. S tim, sto je na tebi da dokazes, da su toliki ucenjaci pogresno interpretirali ovaj ajet.
Stav uleme nije nikad bio jednoglasan, a ni ucenjaci ne dijele isto misljenje!
Kako su ulema i ucenjaci dokazali?
Nisu u svemu jednoglasni, slazem se. Ali, obicno se radi o stvarima koje nisu od ovolikog znacaja, ili ako je ajet ili hadis zaista malo "otvoren" za razlicite interpretacije.
Medjutim, ako se vratimo na ono o cemu pisemo, mislim da bi ti ovaj odgovor trebao da bude dovoljan:
Poslanik Muhamed s.a.v.s je bio najbolji tumac Kur'ana, tj, bio je "zivuci Kur'an". Imao je vise zena, Njegovi ashabi (ako neko kaze "on je drugo") takodjer. Taj ajet, nikada nije derogiran. Da li postoji ijedan hadis gdje Poslanik s.a.v.s govori da ga treba razumjeti drugacije, nego sto ga on i ostali muslimani praktikuju? Ne.
A, Kur'an je vjecan i nepromjenjiv. Ako su tada postupali po Kur'anu i Sunnetu, kada su imali vise zena, ja ti bolji primjer i odgovor ne mogu dati.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.