Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Re: Žena u islamu

Post Postao/la Crvena Nit »

Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 20:50
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:47

Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
Ok, ako se ti i ja ne slazemo. Ali, pogledaj na kom je stavu vecina uleme, ciji je maternji jezik arapski, koji su ucili tefsir, mislim da onda stvarno trosimo vrijeme. Za mene, poprilicno mi je sve to jasno. Ti to isto smatras za sebe. S tim, sto je na tebi da dokazes, da su toliki ucenjaci pogresno interpretirali ovaj ajet.
Stav uleme nije nikad bio jednoglasan, a ni ucenjaci ne dijele isto misljenje!

Kako su ulema i ucenjaci dokazali?
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 20:48
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:47

Nije, upravo pisemo kako je poligamija iz Kur'ana prevedena, interpretirana, i opet nije dovoljno jasna, jer ju je drugacije razumijemo.
Oboje tefsirate.
To radi svaka osoba citanjem religijskog materijala.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Koliko je meni poznato tefsir se oslanja na sistem univerzalnosti, koji tezi dobrobiti covjeka.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:53
Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 20:50

Ok, ako se ti i ja ne slazemo. Ali, pogledaj na kom je stavu vecina uleme, ciji je maternji jezik arapski, koji su ucili tefsir, mislim da onda stvarno trosimo vrijeme. Za mene, poprilicno mi je sve to jasno. Ti to isto smatras za sebe. S tim, sto je na tebi da dokazes, da su toliki ucenjaci pogresno interpretirali ovaj ajet.

Nisu u svemu jednoglasni, slazem se. Ali, obicno se radi o stvarima koje nisu od ovolikog znacaja, ili ako je ajet ili hadis zaista malo "otvoren" za razlicite interpretacije.

Medjutim, ako se vratimo na ono o cemu pisemo, mislim da bi ti ovaj odgovor trebao da bude dovoljan:

Poslanik Muhamed s.a.v.s je bio najbolji tumac Kur'ana, tj, bio je "zivuci Kur'an". Imao je vise zena, Njegovi ashabi (ako neko kaze "on je drugo") takodjer. Taj ajet, nikada nije derogiran. Da li postoji ijedan hadis gdje Poslanik s.a.v.s govori da ga treba razumjeti drugacije, nego sto ga on i ostali muslimani praktikuju? Ne.

A, Kur'an je vjecan i nepromjenjiv. Ako su tada postupali po Kur'anu i Sunnetu, kada su imali vise zena, ja ti bolji primjer i odgovor ne mogu dati.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 20:58 Koliko je meni poznato tefsir se oslanja na sistem univerzalnosti, koji tezi dobrobiti covjeka.
Na zalost, formalni stavovi uleme i ucenjaka ne teze tome. ( klasican priblem svih religijskih autoriteta)
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:54
Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 20:48

Oboje tefsirate.
Hmmmmm....moglo bi se reci ali javna interpretacija tj tumacenje povlaci za sobom stanovitu odgovornost, ali je svakako pohvalno , sve dok ne osporava samu sustinu tumacenih dihelova. Slazes se?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:01
Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 20:58 Koliko je meni poznato tefsir se oslanja na sistem univerzalnosti, koji tezi dobrobiti covjeka.
Na zalost, formalni stavovi uleme i ucenjaka ne teze tome. ( klasican priblem svih religijskih autoriteta)
E tu se mogu sloziti, jer da jeste tako onda ne bismo imali razmimoilazenja nego vecinom jedinstvene stavove.
1
1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7841

Post Postao/la Malena »

Užasni period rata koji je iza nas, ostavio je veliki broj mladih udovica, sa malom djecom, bez igdje ičega. Samim tim, statistički je dokazano da je u periodu od 1995 - 2000 godine bilo 10 žena na 1 muškarca.
Dakle, prvi uslov - nedovoljan broj muškaraca koji bi ženili po jednu ženu. Drugi uslov, previše mladih udovica - majki bez zaštite i opskrbe za preživljavanje.
Dalje, uticaj raznih otrova u toku rata, doveo je do velikog broja steriliteta kod žena. Par se vjenčao i voli do ludila, ne žele živjeti jedno bez drugog, a ne mogu imati potomke. Još jedan od mogućih uslova za uzimanje više od jedne žene.

@Crvena Nit prvo dobrodošla među raju. Drugo, u svoje razmišljanje uključiš malo logike. Naravno da je Uzvišeni ostavio MOGUĆNOST da se prevaziđu ovakve stvari kao što sam naprijed navela. To nije ni MORANJE niti je ZABRANA. Za svaki konkretan slučaj, postavlja se pitanje "ako" pa ukoliko ispunjava neki od predviđenih uslova, poligamija se dozvoljava. Hir se nikad ni u čemu nije dozvoljavao, niti se dozvoljava. Zato što piše da "MOŽE" ne znači da "MORA".
Imam osjećaj da si pravno potkovana, pa bi trebalo da razumiješ razliku između ova dva pojma.
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 21:01
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:53

Nisu u svemu jednoglasni, slazem se. Ali, obicno se radi o stvarima koje nisu od ovolikog znacaja, ili ako je ajet ili hadis zaista malo "otvoren" za razlicite interpretacije.

Medjutim, ako se vratimo na ono o cemu pisemo, mislim da bi ti ovaj odgovor trebao da bude dovoljan:

Poslanik Muhamed s.a.v.s je bio najbolji tumac Kur'ana, tj, bio je "zivuci Kur'an". Imao je vise zena, Njegovi ashabi (ako neko kaze "on je drugo") takodjer. Taj ajet, nikada nije derogiran. Da li postoji ijedan hadis gdje Poslanik s.a.v.s govori da ga treba razumjeti drugacije, nego sto ga on i ostali muslimani praktikuju? Ne.

A, Kur'an je vjecan i nepromjenjiv. Ako su tada postupali po Kur'anu i Sunnetu, kada su imali vise zena, ja ti bolji primjer i odgovor ne mogu dati.
Nije derogiran jer nisu zene ni upitane, kompletan Kur'an je interpretacija od strane muskaraca ka polozaju zene u braku, o njenoj menstruaciji, sve su bolje znali od zena.

Kur'an je nepromjenjljiv u smislu da se tekst ne mjenja, a interpretacija sadrzaja Kur'ana jeste vise puta modificirana iz raznih razloga.

Postupali su u skladu sa periodom objave Kur'ana a ne u skladu sa realnim potrebama zena.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Eh, ja moram da idem. Zaista ne bih zelio da neko pomisli da izbjegavam diskusiju. Naprotiv. Ove teme, to mogu da radim cijeli dan. Ali zaista, jos nekih sedmicu, bicu poprilicno zauzet. I zadnjih dana sam slabo dolazio.

Ali, volio bih da se diskusija nastavi, bez mene. Nije ovo "moja" tema. Ili da neko pokrene neke nove. Pa kada se oslobodim obaveza, da imam gdje pisati.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:02
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 20:54

Hmmmmm....moglo bi se reci ali javna interpretacija tj tumacenje povlaci za sobom stanovitu odgovornost, ali je svakako pohvalno , sve dok ne osporava samu sustinu tumacenih dihelova. Slazes se?
Da, evo, ne slazem se sa obrazlozenjem o poligamiji.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 21:08 Eh, ja moram da idem. Zaista ne bih zelio da neko pomisli da izbjegavam diskusiju. Naprotiv. Ove teme, to mogu da radim cijeli dan. Ali zaista, jos nekih sedmicu, bicu poprilicno zauzet. I zadnjih dana sam slabo dolazio.

Ali, volio bih da se diskusija nastavi, bez mene. Nije ovo "moja" tema. Ili da neko pokrene neke nove. Pa kada se oslobodim obaveza, da imam gdje pisati.
Nedostajes nam., samo da znas. :cvijece
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:08
Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 21:01

Nije derogiran jer nisu zene ni upitane, kompletan Kur'an je interpretacija od strane muskaraca ka polozaju zene u braku, o njenoj menstruaciji, sve su bolje znali od zena.

Kur'an je nepromjenjljiv u smislu da se tekst ne mjenja, a interpretacija sadrzaja Kur'ana jeste vise puta modificirana iz raznih razloga.

Postupali su u skladu sa periodom objave Kur'ana a ne u skladu sa realnim potrebama zena.
Zaista, moram ici, ali ovo si pretjerano pojednostavila. Evo, danas bar zene mogu sve. Neka nam one daju svoju interpretaciju Kur'ana. Mada, can ni bogati, raskosni arapski jezik nije bas toliko komplikovan, da se interpretacija moze mijenjati, kako i kada kome padne na um.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Malena je napisao/la: 15 feb 2021, 21:06 Užasni period rata koji je iza nas, ostavio je veliki broj mladih udovica, sa malom djecom, bez igdje ičega. Samim tim, statistički je dokazano da je u periodu od 1995 - 2000 godine bilo 10 žena na 1 muškarca.
Dakle, prvi uslov - nedovoljan broj muškaraca koji bi ženili po jednu ženu. Drugi uslov, previše mladih udovica - majki bez zaštite i opskrbe za preživljavanje.
Dalje, uticaj raznih otrova u toku rata, doveo je do velikog broja steriliteta kod žena. Par se vjenčao i voli do ludila, ne žele živjeti jedno bez drugog, a ne mogu imati potomke. Još jedan od mogućih uslova za uzimanje više od jedne žene.

@Crvena Nit prvo dobrodošla među raju. Drugo, u svoje razmišljanje uključiš malo logike. Naravno da je Uzvišeni ostavio MOGUĆNOST da se prevaziđu ovakve stvari kao što sam naprijed navela. To nije ni MORANJE niti je ZABRANA. Za svaki konkretan slučaj, postavlja se pitanje "ako" pa ukoliko ispunjava neki od predviđenih uslova, poligamija se dozvoljava. Hir se nikad ni u čemu nije dozvoljavao, niti se dozvoljava. Zato što piše da "MOŽE" ne znači da "MORA".
Imam osjećaj da si pravno potkovana, pa bi trebalo da razumiješ razliku između ova dva pojma.
Malena, hvala

Problem je nedefiniran uslov " kad se moze, a ne mora".
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:10
Fatih je napisao/la: 15 feb 2021, 21:08 Eh, ja moram da idem. Zaista ne bih zelio da neko pomisli da izbjegavam diskusiju. Naprotiv. Ove teme, to mogu da radim cijeli dan. Ali zaista, jos nekih sedmicu, bicu poprilicno zauzet. I zadnjih dana sam slabo dolazio.

Nedostajes nam., samo da znas. :cvijece
Bicu vise aktivan za sedmicu mozda. I vi meni falite. :ok
1
1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7841

Post Postao/la Malena »

Allahimanet @Fatih :cvijece
1
1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:09
Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:02

Da, evo, ne slazem se sa obrazlozenjem o poligamiji.

Vidi sta pise Malena.

Ostavljena je mogucnost, za koju treba da se ispune odredjeni uvjeti.

" Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom…” (Žene, 3) Ali u istom poglavlju, u 129. ajetu Kur’an stoji: “Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli…” 

Logican je zakljucak da se propagira monogamija kao ideal.
0
Odgovori

Natrag na “Religija”