Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Re: Žena u islamu

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:28
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:25

Da se ne lazemo, sve zelimo muskarca samo za sebe!
Pa u tom slucaju ne.moramo dati dozvolu za dolazak druge zene.

Kako god okrenes mi imamo prava i sredstva zastite nasih interesa, bili oni materijalni ili emotivni.
Tvrdis da zene dozvoljavaju poligamne brakove!?

Ne, poligamni brak nema veze sa razvojem zdravih emocija!
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:31
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:30

Nmaju bolji, ni drugaciji izbor!
Imaju bona..zenina je zadnja ukoliko muz hoce dovesti jos jednu.
Jasta je...
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Malena je napisao/la: 15 feb 2021, 21:27
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:16
Arapski je kompliciran, pa nisu bez razloga imali problem razumjeti tekst bez interpukcije, jezik u nastajanju, stil koji niko znao, razumljivo da je Kur'an dijelomicno nama nepoznat.
Mislim da se kod interpretacije Kur'ana ne bi trebalo ići u dubiozu komplikovanosti arapskog jezika. Muhammed a.s. je svojim ashabima objasnio i razjasnio sve što je trebalo da se razjasni. Također, žene su i tada imale menstruaciju, tako da to nije nikakva nepoznanica, a sve što je spomenuto u Kur'anu vezano za taj dio je samo pojasnilo šta valja šta ne valja. A Uzvišeni ništa nije upozorio što logikom i naukom nije dokazano da je štetno odnosno da je podobno. Upravo za menstruaciju spomenuto je da se ne opći sa ženama za vrijeme hajza, zašto, zato što je prvenstveno prljavo i može dovesti do raznih bolesti, drugo neugodno je za ženu a zašto činiti neugodnosti, dakle ima svoje razloge.
Zar je trebalo sve crtati da bi se shvatilo pravo značenje?!

Da se vratim na interpretaciju, kako ti pišeš a ja te tako razumijem, isto kao da si napisala da se neki tekst treba prevesti sa bosanskog jezika, pa kad taj prevodilac naiđe na specifičnu bosansku riječ, a ima ih hejbet, duma da li treba da prevede npr. pendžer kao prozor ili prozor kao pendžer :ovaj
Prevod treba posmatrati sa smislom, sa logikom.
Muhamed nije sve objasnio, inace, se ne bi desio niz godina rasprave i debata tokom interpretiranja ajeta.

Kur'an je pisan drugacijim stilom od tadasnjeg govornog jezika, plus bez interpukcije, dva pocetna faktora za kompleksnost razumijevanja ajeta.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:34

Jasta je...
Pa.ja to očima svojim gledala 22 godine. :D
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 21:41
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:34

Jasta je...
Pa.ja to očima svojim gledala 22 godine. :D
Jedno je gledati sa strane do 22 godine, a drugo je znati razloge, zasto im ne smeta druga zena.

Imam price iz tog dijela svijeta, nije to tako odobreno sa blagoslovom.

Koliko zena u poligamnom braku ima ljubavnike?
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

https://www.abc.net.au/news/2020-02-15/ ... s/11814258

Razumijem, nema slicnog teksta na nasem jeziku, ali odlicno je obrazlozio da Kur'an ne podrzava poligamiju.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 22:00 https://www.abc.net.au/news/2020-02-15/ ... s/11814258

Razumijem, nema slicnog teksta na nasem jeziku, ali odlicno je obrazlozio da Kur'an ne podrzava poligamiju.
Vrati se na onaj moj citat gore, iz njega se jasno vidi da ne.podrzava ali ni ne brani
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17357

Post Postao/la Polaris »

Meni licno ovo sto je u Islamu dozvoljeno, da imas 4 zene, ali pod bas striktnim uslovima je puno bolje i prihvatljivije nego npr ono sto mormoni prakticiraju, gdje jedan covjek moze da ima 15 zena...
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

15 zena :lejla
Svaka sprema razlicitu pitu :hehe
2
2 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17357

Post Postao/la Polaris »

Momak prica o svojoj porodici, njih 150 djece u porodici, jednog oca imaju, otac ima 27 zena, a sa 22 zene ima djecu. Poligamija, svi u zajednoj u jednoj zajednici zive, a ovaj momak je napustio to sve preselio se negdje drugo...

0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 15 feb 2021, 22:04
Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 22:00 https://www.abc.net.au/news/2020-02-15/ ... s/11814258

Vrati se na onaj moj citat gore, iz njega se jasno vidi da ne.podrzava ali ni ne brani
Razumjela sam, ljudima nisu vazni razlozi nemanja podrske poligamije u Kur'anu, jer ista nije zabranjena, sto je upravo u skladu sa mojom tvrdnjom, da ljudi interpretiraju u skladu sa osobnim potrebama, a ne u skladu sa uzajamnim potrebama.
0
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7842

Post Postao/la Malena »

@Crvena Nit a zašto toliko tražiš zabranu :ovaj Ne razumijem, ako nešto izričito nije zabranjeno, dakle postoji razlog. Više razlog smo ti naveli. Kad razmisliš o njima vidjećeš da poligamija nema podršku jer je porodica zamišljena kao zajednica muškarca i žene.
Homoseksualna zajednica je izričito zabranjena jer nema reprodukcije, kosi se sa prirodom, u kojoj je za reprodukciju potreban plus i minus. Konkretan razlog.
Poligamija nije izričito zabranjena jer može biti koristi od nje, uz saglasnost prve žene, druga nastavlja lozu, daje sigurnost prvoj ukoliko je bolesna da će njenu djecu druga paziti itd.
Daj konkretno zašto smatraš da poligamija MORA biti zabranjena, zato što si žena ili nešto drugo?
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Malena je napisao/la: 16 feb 2021, 06:00 @Crvena Nit a zašto toliko tražiš zabranu :ovaj Ne razumijem, ako nešto izričito nije zabranjeno, dakle postoji razlog. Više razlog smo ti naveli. Kad razmisliš o njima vidjećeš da poligamija nema podršku jer je porodica zamišljena kao zajednica muškarca i žene.
Homoseksualna zajednica je izričito zabranjena jer nema reprodukcije, kosi se sa prirodom, u kojoj je za reprodukciju potreban plus i minus. Konkretan razlog.
Poligamija nije izričito zabranjena jer može biti koristi od nje, uz saglasnost prve žene, druga nastavlja lozu, daje sigurnost prvoj ukoliko je bolesna da će njenu djecu druga paziti itd.
Daj konkretno zašto smatraš da poligamija MORA biti zabranjena, zato što si žena ili nešto drugo?
Ja bih tu, oko "kosi se sa prirodom" imao potpitanja, koja postavljam i mojim katolicima...
Ako je pretpostavka, da nas je sve stvorio bog, a i homoseksualci su stvoreni kao i svi mi...
Dio su te prirode, zar ne?
Ali oke, nije tema.
Sve što bih rekao na temu, emocija ne priznaje ništa drugo osim monogamnosti.
To što je nekad ginulo enormno puno muškaraca u konstantnim ratovima, pa se nalazio model, kako zbrinuti žene, koje su ostajale osudjene biti same, opet je treća priča.
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 21:30

Nmaju bolji, ni drugaciji izbor!
ne
muževa je zadnja

da draga
:max
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 16 feb 2021, 07:02
Malena je napisao/la: 16 feb 2021, 06:00 @Crvena Nit a zašto toliko tražiš zabranu :ovaj Ne razumijem, ako nešto izričito nije zabranjeno, dakle postoji razlog. Više razlog smo ti naveli. Kad razmisliš o njima vidjećeš da poligamija nema podršku jer je porodica zamišljena kao zajednica muškarca i žene.
Ja bih tu, oko "kosi se sa prirodom" imao potpitanja, koja postavljam i mojim katolicima...
Ako je pretpostavka, da nas je sve stvorio bog, a i homoseksualci su stvoreni kao i svi mi...
Dio su te prirode, zar ne?
Ali oke, nije tema.
Sve što bih rekao na temu, emocija ne priznaje ništa drugo osim monogamnosti.
To što je nekad ginulo enormno puno muškaraca u konstantnim ratovima, pa se nalazio model, kako zbrinuti žene, koje su ostajale osudjene biti same, opet je treća priča.
Malena, storm je odlicno obrazlozio.

Zene najvise trpe (procitaj moj sinosnji clanak), jer se mnoga religijska, nepravilno postavljena pravila, najcesce primjenjuju na stetu statusa zena.

Vjernici, prave kardinalnu gresku, opravdavaju pogresna religijska pravila, jer brane svoju religiju, a upravo takvim stavom ugrozavaju se ljudski zivoti.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Zena U Islamu ne trpi nista. Prava zene jasno su definisana, odredjena, pravednost i ljubav prema zeni su u nivou farza. I tacka.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mozda ce biti zanimljivo da se zna

Rijec ZENA u arapskom jeziku se kaze el-mErah , a izvedena je od rijeci el-mIrah, a to znaci ogledalo.

Sama ta cinjenica ako je malo razmotrimo takodjer svjedoci o znacaju i propisu paznne prema zeni...

Zena je ogledalo. Cije? Muzevo. Pazena i postovana zena ce blistati kao.ogledalo.

Rijec Zena je opomena dakle, svakom muskarcu, i podsjetnik sta Allah propisuje i naredjuje u ophodjenju muza prema zeni.
0
Odgovori

Natrag na “Religija”