Tvrdis da zene dozvoljavaju poligamne brakove!?
Ne, poligamni brak nema veze sa razvojem zdravih emocija!

Tvrdis da zene dozvoljavaju poligamne brakove!?

Jasta je...

Muhamed nije sve objasnio, inace, se ne bi desio niz godina rasprave i debata tokom interpretiranja ajeta.Malena je napisao/la: ↑15 feb 2021, 21:27Mislim da se kod interpretacije Kur'ana ne bi trebalo ići u dubiozu komplikovanosti arapskog jezika. Muhammed a.s. je svojim ashabima objasnio i razjasnio sve što je trebalo da se razjasni. Također, žene su i tada imale menstruaciju, tako da to nije nikakva nepoznanica, a sve što je spomenuto u Kur'anu vezano za taj dio je samo pojasnilo šta valja šta ne valja. A Uzvišeni ništa nije upozorio što logikom i naukom nije dokazano da je štetno odnosno da je podobno. Upravo za menstruaciju spomenuto je da se ne opći sa ženama za vrijeme hajza, zašto, zato što je prvenstveno prljavo i može dovesti do raznih bolesti, drugo neugodno je za ženu a zašto činiti neugodnosti, dakle ima svoje razloge.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 21:16
Arapski je kompliciran, pa nisu bez razloga imali problem razumjeti tekst bez interpukcije, jezik u nastajanju, stil koji niko znao, razumljivo da je Kur'an dijelomicno nama nepoznat.
Zar je trebalo sve crtati da bi se shvatilo pravo značenje?!
Da se vratim na interpretaciju, kako ti pišeš a ja te tako razumijem, isto kao da si napisala da se neki tekst treba prevesti sa bosanskog jezika, pa kad taj prevodilac naiđe na specifičnu bosansku riječ, a ima ih hejbet, duma da li treba da prevede npr. pendžer kao prozor ili prozor kao pendžer
Prevod treba posmatrati sa smislom, sa logikom.
Pa.ja to očima svojim gledala 22 godine.

Jedno je gledati sa strane do 22 godine, a drugo je znati razloge, zasto im ne smeta druga zena.

Vrati se na onaj moj citat gore, iz njega se jasno vidi da ne.podrzava ali ni ne braniCrvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 22:00 https://www.abc.net.au/news/2020-02-15/ ... s/11814258
Razumijem, nema slicnog teksta na nasem jeziku, ali odlicno je obrazlozio da Kur'an ne podrzava poligamiju.

Razumjela sam, ljudima nisu vazni razlozi nemanja podrske poligamije u Kur'anu, jer ista nije zabranjena, sto je upravo u skladu sa mojom tvrdnjom, da ljudi interpretiraju u skladu sa osobnim potrebama, a ne u skladu sa uzajamnim potrebama.Iskra je napisao/la: ↑15 feb 2021, 22:04Vrati se na onaj moj citat gore, iz njega se jasno vidi da ne.podrzava ali ni ne braniCrvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 22:00 https://www.abc.net.au/news/2020-02-15/ ... s/11814258
Razumijem, nema slicnog teksta na nasem jeziku, ali odlicno je obrazlozio da Kur'an ne podrzava poligamiju.
Ja bih tu, oko "kosi se sa prirodom" imao potpitanja, koja postavljam i mojim katolicima...Malena je napisao/la: ↑16 feb 2021, 06:00 @Crvena Nit a zašto toliko tražiš zabranuNe razumijem, ako nešto izričito nije zabranjeno, dakle postoji razlog. Više razlog smo ti naveli. Kad razmisliš o njima vidjećeš da poligamija nema podršku jer je porodica zamišljena kao zajednica muškarca i žene.
Homoseksualna zajednica je izričito zabranjena jer nema reprodukcije, kosi se sa prirodom, u kojoj je za reprodukciju potreban plus i minus. Konkretan razlog.
Poligamija nije izričito zabranjena jer može biti koristi od nje, uz saglasnost prve žene, druga nastavlja lozu, daje sigurnost prvoj ukoliko je bolesna da će njenu djecu druga paziti itd.
Daj konkretno zašto smatraš da poligamija MORA biti zabranjena, zato što si žena ili nešto drugo?
ne

Malena, storm je odlicno obrazlozio.storm je napisao/la: ↑16 feb 2021, 07:02Ja bih tu, oko "kosi se sa prirodom" imao potpitanja, koja postavljam i mojim katolicima...Malena je napisao/la: ↑16 feb 2021, 06:00 @Crvena Nit a zašto toliko tražiš zabranuNe razumijem, ako nešto izričito nije zabranjeno, dakle postoji razlog. Više razlog smo ti naveli. Kad razmisliš o njima vidjećeš da poligamija nema podršku jer je porodica zamišljena kao zajednica muškarca i žene.
Homoseksualna zajednica je izričito zabranjena jer nema reprodukcije, kosi se sa prirodom, u kojoj je za reprodukciju potreban plus i minus. Konkretan razlog.
Poligamija nije izričito zabranjena jer može biti koristi od nje, uz saglasnost prve žene, druga nastavlja lozu, daje sigurnost prvoj ukoliko je bolesna da će njenu djecu druga paziti itd.
Daj konkretno zašto smatraš da poligamija MORA biti zabranjena, zato što si žena ili nešto drugo?
Ako je pretpostavka, da nas je sve stvorio bog, a i homoseksualci su stvoreni kao i svi mi...
Dio su te prirode, zar ne?
Ali oke, nije tema.
Sve što bih rekao na temu, emocija ne priznaje ništa drugo osim monogamnosti.
To što je nekad ginulo enormno puno muškaraca u konstantnim ratovima, pa se nalazio model, kako zbrinuti žene, koje su ostajale osudjene biti same, opet je treća priča.