Islam: Pitanja i odgovori

Vjeroispovijesti, i smisao...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Islam: Pitanja i odgovori

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 29 jan 2021, 08:07
Fatih je napisao/la: 28 jan 2021, 15:54 Eto, Malena je bas lijepo odgovorila. Ne preporucuje se zatvaranje ociju u namazu. Sto se tice sedzde, tada je covjek najblizi Bogu, te se moze tada i doviti. Uglavnom, @Malena , aferim. :ok
Vidis nisam znao ovo za zatvaranje očiju, počesto ih zatvorim u namazu jer nekako se više smirim kada učim neku suru...
Mislim da se vecina tako osjeca, jer i sam nalazim da mi je tako lakse. Poslanik je, nakon sto je objavljeno par ajeta u vezi onih koji skruseno klanjaju, praktikovao da uvijek gleda u mjesto gdje ce uciniti sedzdu.

Medjutim, postoje situacije, gdje je zatvarenje ociju sasvim uredu (jaka svjetlost) i cak se i preporucuje (kada se klanja na mjestu, gdje postoje stvari koje bi mogle da dovedu klanjaca do toga da mu odvracaju paznju).
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

@Fatih živ bio hajd mi malo na bosanskom rastabiri idžtihad ako šta znaš. Bitno mi je za ispit. Ako ne znaš, opet živ ti nama bio :ljub

Evo još jedan termin "Taqlid" :ovaj
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Malena je napisao/la: 29 jan 2021, 14:00 @Fatih živ bio hajd mi malo na bosanskom rastabiri idžtihad ako šta znaš. Bitno mi je za ispit. Ako ne znaš, opet živ ti nama bio :ljub

Evo još jedan termin "Taqlid" :ovaj
Awwww...To je malo klizav teren. Postoji neslaganja dosta, i mogao bih samo da ti dam linkove, sta kazu alimi koji razlicito razmiljaju o tome. Ali, vjerujem da to mozes i sama.

Ipak, ako zelis znati sta ja mislim o tome (ne zaboravi da ja nisam ucenjak, te stoga cu ti i dati misljenje na ovu temu, nekoga ko je zavrsio serijatssko pravo), procitaj ovo, iz prilicno starog Glasnika:

http://www.islamskazajednica.ba/images/ ... ddjoze.pdf
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

Nešto mi ne da da preuzmem ali probat ću kod kuće na laptopu, trenutno nisam kući. Hvala u svakom slučaju.
1
1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: 28 jan 2021, 15:54 Eto, Malena je bas lijepo odgovorila. Ne preporucuje se zatvaranje ociju u namazu. Sto se tice sedzde, tada je covjek najblizi Bogu, te se moze tada i doviti. Uglavnom, @Malena , aferim. :ok
mislim da nije pitala za namaz vec učenje dove. Savjeti malene stoje, slazem se sa njima.
znam da je takodjer pokuđeno tzv.njihanje a dosta žena u dzamijama to vidim da rade, vjerovatno i muških al ne virim preko ograde :kriv
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 24 feb 2021, 13:13
mislim da nije pitala za namaz vec učenje dove. Savjeti malene stoje, slazem se sa njima.
znam da je takodjer pokuđeno tzv.njihanje a dosta žena u dzamijama to vidim da rade, vjerovatno i muških al ne virim preko ograde :kriv
Uh, hvala ti na "dobrom oku". Naravno, kada se dovi mimo namaza, ne postoji nista sto sprjecava zatvaranje ociju. Ja poznajem jednom imama, koji skoro cijelu hutbu drzi zatvorenih ociju. Posto sam blizak sa njim, jednom sam ga pitao o tome. Isti odgovor je dao, kao sto je i ovdje slucaj - koncentracija. On sebi pripremi hutbu, ali ne zeli da cita, jer mu to, kako kaze, odvlaci paznju "sa srca".

Izvinjavam se na ovom previdu, nadam se da ce @Bella_ biti u prilici da procita i ovo. Ne znam zasto sam pomislio i na namaz, a iz posta je jasno da nije pitala za to. Halalite.

Sto se njihanja tice, to je mekruh - pokudjeno, naravno. U namazu stojimo skruseno, bez tih stvari koje izgledaju kao da "padamo u trans". Mora se izbjegavati svaki nepotreban pokret.
2
2 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

isto tako se osjećam i mislim. :)

a i vidim i sto treba i sto ne treba :sunja
1
1 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 24 feb 2021, 13:39 isto tako se osjećam i mislim. :)

Pa dobro, svi mi "htjeli ne htjeli", ponekad vidimo i u namazu nesto. Jednostavno, samo se nametne. Npr, osoba ispred tebe, pored tebe. Naravno, nikada nista nikome ne kazem poslije, ali, ako znam imama, kazem njemu polije namaza, pa prebacim na njega odgovornost da, npr. na hutbi, kaze nesto o takvim stvarima. To mu je posao.

Ovako, jos mi samo fali da se cuje, "Fatih se potukao u dzamiji". :D
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: 24 feb 2021, 13:45
Miss Y. je napisao/la: 24 feb 2021, 13:39 isto tako se osjećam i mislim. :)

Pa dobro, svi mi "htjeli ne htjeli", ponekad vidimo i u namazu nesto. Jednostavno, samo se nametne. Npr, osoba ispred tebe, pored tebe. Naravno, nikada nista nikome ne kazem poslije, ali, ako znam imama, kazem njemu polije namaza, pa prebacim na njega odgovornost da, npr. na hutbi, kaze nesto o takvim stvarima. To mu je posao.

Ovako, jos mi samo fali da se cuje, "Fatih se potukao u dzamiji". :D
ja sam mislila da vidim na detalje u postu od Belle :hehe
a za to se slažem, jako je neugodno na sebe ostavljati da nekoga savjetujes.
neku noc na jaciji mama dovela sina, ja mislila do vitra ce past dole, penje se po ogradi...sve mi skretalo paznju, jer se brinem a ono hašarijasto...mati vala ni habera :fiju
daj mi Boze rahat pamet :hehe
2
2 slika

Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

a vidjala sam vala muskih potkošulja... kako se ono nako ne utrpaju :sunja

:stid
3
3 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 24 feb 2021, 13:54 a vidjala sam vala muskih potkošulja... kako se ono nako ne utrpaju :sunja

Ih, potkosulja ipak skriva... sta sam ja svasta vidio, kad sjedim prije namaza, pa neko udje i klanja tehijjetul-mesdzid. Pa haman, jos par centimetara, i mislio bi covjek, da nam namjerno odasilje neku poruku. Uh, necu dalje...
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: 24 feb 2021, 14:00
Miss Y. je napisao/la: 24 feb 2021, 13:54 a vidjala sam vala muskih potkošulja... kako se ono nako ne utrpaju :sunja

Ih, potkosulja ipak skriva... sta sam ja svasta vidio, kad sjedim prije namaza, pa neko udje i klanja tehijjetul-mesdzid. Pa haman, jos par centimetara, i mislio bi covjek, da nam namjerno odasilje neku poruku. Uh, necu dalje...
ma i ja sam to hadzija, al necu da kažem a ti sve pricas :kriv
1
1 slika

Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

ima tako, dođe, gola leđa....

između ostalog tada sam i krenuo zatvrat oči da ne gledam tako te stvari, jer ću se posvađat bezveze
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 24 feb 2021, 14:06

između ostalog tada sam i krenuo zatvrat oči da ne gledam tako te stvari, jer ću se posvađat bezveze
Boga mi, ne bas tako davno, i podobro ispod ledja. Procijep. :palm
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Fatih je napisao/la: 24 feb 2021, 14:08
Max je napisao/la: 24 feb 2021, 14:06

al evo ja ne razumijem te stvari

nisam neki poznavalac ali gledam da kada sam na namazu sve bude po P.S-u sa moje strane, i ja ovakav znam koje su osnove a ako to nije osnova onda neka dođe sa majicom na bretelice u u kupaćim gaćama na namaz, isto ti ga dođe....
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

...i ja ovakav...ti je suvišno :hugic
0

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 24 feb 2021, 14:14
Fatih je napisao/la: 24 feb 2021, 14:08

al evo ja ne razumijem te stvari

nisam neki poznavalac ali gledam da kada sam na namazu sve bude po P.S-u sa moje strane, i ja ovakav znam koje su osnove a ako to nije osnova onda neka dođe sa majicom na bretelice u u kupaćim gaćama na namaz, isto ti ga dođe....
Bas tako. Jer, ako znamo, kako se samo "udesimo", kada idemo na sastanak, u zvanicnu posjetu i sl., namece se pitanje, koliko mi ozbiljno uzimamo namaz, obzirom da tada stajemo pred Onoga ko je nas Stvoritelj. Zar ljudima smijemo dati vecu vaznost? Naravno, i sa ljudimo treba biti najbolji sto covjek moze. Ali taj nemar oko namaza je nedopustiv.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”